Libija - poligon za novo oružje

Snage koalicije, kada ne ratuju protiv Gadafija, međusobno ratuju za prevlast na svetskom tržištu borbenih aviona. Francuska je, svojevremeno, pokušavala da proda Gadafiju "rafale" kakvima ga sada bombarduje.

Vojna intervencija u Libiji polako se pretvara u vojni poligon za isprobavanje najnovijih modela aviona. Kampanja "Odisejeva zora" sjajna je šansa za ratna vazduhoplovstva zemalja koje učestvuju u intervenciji da pokažu svetu svoju borbenu moć i to bez rizika, jer na libijskom nebu, za sada, nema nikog osim njih.

Proizvođači aviona, takođe, imaju priliku da svetskom tržištu predstave najnovije modele i naravno to dobro unovče.

U tom svetlu, lako je razumeti zašto je Francuska pokazala toliko entuzijazma da njeni avioni lete nad Bengazijem još od prvog dana intervencije, pošto su slike naoružanih "rafala" koji uzleću sa Korzike obišle ceo svet.

Zanimljivo je spomenuti da je Francuska upravo Libiji trebalo da proda između 10 i 14 "rafala" još 2009. godine, posle dugih pregovora u kojima je učestvovao i sam Gadafi.

Pomenuti avioni bili su slični onima koji ispunjavaju F3 standard Francuskog vazduhoplovstva, i sposobni su za borbu u vazduhu i napad na zemaljske ciljeve. Na taj način, moglo je da se desi da "rafali" otvaraju vatru jedni na druge.

Sjedinjene Američke Države u velikoj meri koriste bespilotne letelice tipa "RQ-4B global hok", koje dejstvuju iz njihove stalne baze Sigonela na Siciliji od septembra prošle godine. One mogu da nadziru površinu i do 100.000 kvadratnih kilometara na dan.

NATO je saopštio da očekuje da ima osam takvih do 2012. godine u svojoj floti, za šta je predviđen budžet od jedne milijarde evra. Ugovor sa proizvođačem "Nortrop Gruman" još nije finalizovan.

Jedan od brodova koji je učestvovao u napadima na libijsku protivvazdušnu odbranu 19. marta je američka ratna podmornica "Florida", koja spada u plovila "Klase Ohajo". Te podmornice su, od 2002. godine, opremljene raketama "tomahavk", navodi specijalizovani sajt za vojna pitanja Vojna zona (themilitaryzone.com).

Transformacija podmornice "Florida" završena je 2006. godine i prvi put je upotrebljena u operaciji "Odisejeva zora". Podmornica je bila opremljena sa 154 raketa "tomahavk", čija osobina je da može da bude reprogramirana tokom leta, pre nego što dostigne metu.

Avion "EA-18 grouler" je takođe prvi put upotrebljen u ratu, a u sastav američke mornarice ušao je septembra 2006. godine. Taj avion je onesposobio radare i telekomunikacije snaga pukovnika Gadafija.

Avion "jurofajter tajfun", proizvod konzorcijuma tri evropske komapanije iz četiri države, takođe je tokom intervencije u Libiji prvi put upotebljen.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво