Fukušima strahuje od zračenja

Obnovljen sistem za hlađenje na reaktoru 3, nuklearke "Fukušima 1", pošto je iz reaktora izbijao crni dim. Dva radnika hospitalizovana, sa povredama nogu, pošto su stajala u zagađenoj vodi u okolini elektrane. Radijacija u tlu, morskoj vodi i vazduhu oko nuklearke.

Tokijska energetska kompanija jutros je obnovila rad na sistemu za hlađenje na reaktoru 3, nuklearke "Fukušima 1", pošto je juče iz tog reaktora izlazio crni dim.

Vlasnik nuklearke, Tokijska energetska kompanije (TEPKO), saopštio je da je bezbedno da se radnici ponovo vrate na posao posle jučerašnje evakuacije.

Međutim, dva od tri radnika nuklearke "Fukušima Daići" (Fukušima1) koja su radila na popravkama kablova, prebačena su u bolnicu sa povredama nogu, jer su tokom posla stajali u vodi sa 180 milisiverta radijacije.

Uzrok jučerašnjeg dimljenja iz reakotra 3 još uvek je nepoznat, ali se zna da vatre nije bilo i da nivo radijacije nije uvećan. Agencija za nuklearnu bezbednost potvrdila je da je dim zaustavljen u 4.50 ujutru.

Svih šest reaktora povezani su na električno napajanje u utorak veče. Agencija "Kjodo" prenosi da su se radnici "trudili da provere svaki deo opreme".

Ministarstvo za nauku, u međuvremenu, zabeležilo je povećanu radijaciju u tlu, morskoj vodi i vazduhu u krugu oko nuklearke. Postoji pretnja po industriju ribe.

Ministarstvo prosvete, kulture, sporta, nauke i tehnologije, koje je merilo radijaciju u krugu 20 do 60 kilometara, saopštilo je da u tom radijusu uzima uzorke joda i cezijuma.

Ako se utvrdi da je zemlja kontaminirana, to bi moglo da stvori opasnost od povećanog obolevanja od raka kostiju i leukemije.

Ministarstvo će ispitivati raidijaciju 30 kilometara od obale. Takođe, biće ispitivan sastav vazduha i iz helikoptera.

Voda sa radioaktivnim česticama pronađena je u sistemu za prečišćavanje nedaleko od Tokija. Doprema se flaširana voda za piće i upozorava stanovništvo da se deci nikako ne daje voda iz česme.

Singapur je obustavio uvoz mleka, mlečnih proizvoda, mesa i mesnih produkata, voća i povrća, morskih plodova iz područja oko oštećene nuklearne elektrane "Fukušima".

U paketima hrane koji su iz Japana stigli na Tajvan zabeležen je nizak nivo radijacije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво