Ponovo dim nad Fukušimom

Iznad trećeg reaktora havarisane japanske nuklearke "Fukušima 1" ponovo se pojavio dim. Radnici evakuisani. Severoistočni deo Japana pogodila dva zemljotresa jačine 6 i 4,7 stepeni po Rihteru. Šteta izazvana zemljotresom i cunamijem procenjena na 310 milijardi dolara.

Crni dim izdiže se iznad trećeg bloka havarisane atomske centrale "Fukušima 1" u Japanu, pa su radnici koji rade na hlađenju reaktora ponovo evakuisani.

Zemljotresi jačine 6 i 4,7 stepeni Rihterove skale uzdrmali su jutros severoistočni deo Japana, ali kompanija "Tepko", koja upravlja oštećenom nuklearkom, za sada nema saznanja da su najnoviji potresi oštetili ugroženo postrojenje.

Prema rečima zvaničnika kompanije, evakuacija iz centrale "Fukušima 1" je privremena, a predstavnica Nacionalne agencije za nuklearnu bezbednost Hidehiko Nišijama je izjavila da uzrok pojave dima nije poznat.

Uprava "Fukušime 1" očajnički nastoji da ohladi pregrejane reaktore i bazene sa upotrebljenim nuklearnim gorivom, nakon što su katastrofe od 11. marta, zemljotres i cunami, izbacili iz stroja sisteme za hlađanje u toj centrali na severoistočnoj obali Japana.

Zbog havarije, u reaktorima je dolazilo do požara, eksplozija nagomilanog vodonika i oslobađanja radioaktivnih materija.

U međuvremenu, radnici su uspeli da dovedu električnu energiju do svih šest reaktora i sinoć su upalili svetla u trećem bloku centrale - prvi put od 11. marta.

Uprava centrale želi da tokom sledećih dana pokrene sisteme za hlađenje reaktora, ali stručnjaci upozoravaju na opasnost od požara, jer je struja sprovedena kroz opremu koja je potencijalno oštećena u cunamiju.

U međuvremenu, utvrđeno je da je koncentracija radioaktivnih materija u pijaćoj vodi u Tokiju dvostruko veća od nivoa koji je dozvoljena, rekli su zvaničnici Biroa za vodoprivredu u glavnom gradu Japana.

Glavni sekretar japanske vlade Jukio Edano rekao je da se procenjuje da bi ljudi koji žive izvan kruga od 30 kilometara od nukelarke mogli biti izloženi radijaciji od 100 milisiverta ili više, što je godišnja doza za koju se veruje da je povezana sa povećanim rizikom od raka.

Na osnovu tih procena, Edano je pozvao stanovnike oblasti koje se od nuklearne centrale nalaze niz vetar da ostanu unutar zgrada i iz predostrožnosti izbegavaju izlaganje vazduhu što je više moguće, prenela je japanska agencija Kjodo.

Japanska vlada saopštila da je šteta izazvana zemljotresom i cunamijem, a naknadno i problemima sa nuklearkom "Fukušima", procenjena je na 310 milijardi dolara.

U procenu, pored direktne štete, uračunata su i potrebna sredstva za popravku i sanaciju uništene infrastrukture, stambenih objekata i fabrika.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара