Svi reaktori priključeni na struju

Svih šest reaktora nuklearke "Fukušima 1" priključeno je na struju. Stanje šest reaktora u "Fukušimi 1" i četiri reaktora u "Fukušimi 2" biće poznato u narednih nekoliko sati. Radioaktivne čestice pronađene u morskoj vodi oko Fukušime. Strahuje se da bi riba mogla biti kontaminirana.

Japanski stručnjaci uspeli su da spoje svih šest reaktora nuklearke "Fukušima 1" sa električnim napajanjem, čime je uspostavljen sistem za hlađenje. Za nekoliko sati, biće saopšteno u kakvom su stanju svi reaktori kompleksa Fukušime, u koji spada šest reaktora "Fukušime Daići" i četiri reaktora "Fukušime Daini".

Posao sa priključivanjem na električni napon juče je posebno otežalo stanje u reaktorima 2 i 3, kada je iz njih počeo da izbija dim, a radnici urgentno evakuisani.

Japanska komisija za nuklearnu bezbednost nije mogla da kaže šta je uzrokovalo pojavu dima.  

Vlada Japana i Tokojska energetska kompanija analiziraju i posledice nuklearne krize na more, pošto je u morskoj vodi nedaleko od kompleksa "Fukušima 1" ustanovljen visok nivo radioaktivnih materija.

Taj nivo radijacije u morskoj vodi nije nužno opasan za ljudski organizam, poručila je vlada, ali je on iznad normale. Zabrinutost raste zbog straha da bi morska riba iz kontaminirane vode mogla da bude radioaktivna, a samim tim i proizvodi od ribe, prenosi Kjodo. 

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je nivo radijacije 20 kilometara oko Fukušime 1 uvećan 1600 puta.

Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije poručilo je da će ispitati sastav vode do deset kilometara od kopna i sastav zemljišta 30 kilometara od nuklearke "Fukušima 1".

Tokijska energetska korporacija (TEPKO), inače vlasnik elektrana, saopštila je da nije bilo radioaktivnih materija u vodi pre nego što se katastrofa desila. TEPKO poručuje da, imajući u vidu da se ta voda ne koristi za piće, neposrednoi rizici po zdravlje nisu nužni, ali ne isključuju mogućnost da riba bude radioaktivna.

Portparol Vlade Japana Jukio Edano rekao je da je isuviše rano da se proceni uticaj kontaminirane morske vode na ribe, ali da se aktivno vrše ispitivanja.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво