Fukušima ne miruje

Nuklearka "Fukušima 1" ponovo podigla uzbunu. Privremeno obustavljeni pokušaji da se dovede struja do preostala dva reaktora, jer su radnici hitno evakuisani kada se pojavio dim iz reaktora 2 i 3. Tragovi radioaktivnosti pronađeni u vodi, a značajno su uvećani i u povrću.

Nepun dan pošto je Tokijska energetska kompanija uspela da spoji četiri reaktora sa strujom i na taj način stavi situaciju pod kontrolu, reaktor 3, koji je sa reaktorom 4 hlađen posipanjem vode, napravio je novi problem u "Fukušimi".

U 15.55 po lokalnom vremenu, iz rekatora 3 počeo je da izbija siv dim, posle čega su radnici urgentno evakuisani. Dim je prestao da izlazi negde oko 18 časova po lokalnom vremenu. Reaktor 3 posipa se vodom.

U međuvremenu, dim je počeo da izlazi i iz reaktora 2, koji je bio priključen na struju.

Pre pojave dima, Tokijska energetka kompanija aktivno je radila na dovođenju struje ka reaktorima 3 i 4, koja su do sada bili hlađeni posipanjem vode.

Nuklearna elektrana "Fukušima 1" ima šest rekatora i svi su, posle zemljotresa, zbog kvarova u sistemu za hlađenje, predstavljali opasnost.

Reaktori 1 i 2, koji su bili teško oštećeni i pretili da izazovu nuklearnu katastrofu, priključeni su na struju i na taj način je omogućeno hlađenje jezgra.

Reaktor 3, koji sadrži plutonijum i jako je oštećen, hlađen je posipanjem vode. Iste mere preduzimaju se i u slučaju reaktora 4, u kome se ranije dogodila eksplozija. U tom reaktoru, značajno je opala temperatura.

Reaktori 5 i 6 spojeni su sa sistemom za električno napajanje i reaktori su stabilni.

Proces osposobljavanja reaktora, odnosno sistema za hlađenje, mogao bi da potraje nekoliko dana, zbog teških oštećenja koja su pretrpeli reaktori, prenosi agencija Kjodo.

Vlasnici "Fukušime 1" saopštili su da nuklearka, posle sanacije problema, neće više biti u funkciji.

Broj mrtvih i nestalih popeo se na 21.911, saopštila je policija, od čega je zvanično potvrđeno 8.649 nastradalih i 13.262 nestalih. Evakuisano je više od 350.000 ljudi.

Put ka rešenju krize

Međunarodna agencija za atomsku energiju poručila je da se situacija u Japanu razvija u pozitivnom smeru, posle zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan pre deset dana.

Agencija je rekla da su dim i para iz reaktora nuklearke "Fukušima 1" manje intenzivni. Ipak, i dalje postoji upozorenje da je situacija veoma ozbiljna.

Tragovi radioaktivnih supsranci pronađeni su u vodi, u devet oblasti u Japanu, ali se još uvek nalaze u granicama dozvoljenog. Meštani koji žive u blizini "Fukušime" upozoreni su da ne piju vodu.

Vlasti u Japanu zabranile su da se paketi sa hranom šalju iz četiri prefekture (oblasti), zbog radioaktivnosti koja je uočena u namirnicama.

Japanci su sve zabrinutiji zbog mogućeg radioaktivnog zagađenja i strahuju od mogućih radioaktivnih kiša.

Strah je pojačala vest da je spanać 27 puta radioaktivniji nego što je to dozvoljeno. Pod lupom je i mleko.

Loši vremenski uslovi odložili su posetu japanskog premijera Naoto Kana radnicima "Fukušime".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво