Gadafi na udaru!

U strahovitoj eksploziji, sa zemljom sravnjena jedna od zgrada Gadafijevog rezidencijalnog kompleksa. Amerikanci, Britanci i Francuzi pokrenuli drugi talas napada na Libiju. Nove borbe u Bengaziju. Amerika odbacila poziv za prekid vatre.

Snažna eksplozija i oblak dima oko rezidencije Moamera el Gadafija u Bab el Aziziji označili su početak drugog talasa napada američke, britanske i francuske avijacije na ciljeve u Libiji. Pentagon tvrdi da se Gadafi nije na listi meta.

Novi talas napada usledio je svega nekoliko sati pošto je Gadafi obznanio početak još jednog prekida vatre, ali se čini da njegove izjave neće prekinuti operaciju vazdušnih udara, čiji je krajnji cilj promena režima u Libiji.

Jedna od zgrada u kompleksu Bab el Azizija je potpuno uništena u napadu, dok je Bela kuća, gotovo istovremeno, odbacila Gadafijev poziv za prekid vatre, navodeći da su snage pod kontrolom libijskog lidera odmah same prekršile primirje.

Četvorospratna zgrada na kojoj su vidljive dve ogrome rupe od krstarećih raketa nalazi se svega pedesetak metara od šatora u kojem je Gadafi obično primao goste.

Istovremeno sa serijom napada na Tripoli, ponovo se čuje pucnjava na ulicama glavnog uporišta pobunjenika i drugog po veličini grada u Libiji, Bengazija. Nema pouzdanih informacija o pucnjavi, ali se sumnja da su Gadafijeve pristalice pucale dok su patrolirale kolima, prenosi Bi-Bi-Si.

Pobunjenici, koji su se, pre samo 24 časa nalazili u prilično bezizlaznom položaju, saopštili su da su tokom sukoba sa Gadafijevim snagama izgubili oko 8.000 boraca. Tokom prvog dana bombardovanja britanskih, američkih i francuskih snaga ubijeno je još oko 100 Libijaca.

Gadafijeve oklopne jedinice na tridesetak kilometara od Bengazija napadnute su u akciji kojom je označen početak kontraofanzive pobunjenika, čije su snage do kraja dana proterale vladine snage iz najvećeg dela tog grada.

Ipak, povremena pucnjava u predgrađima Bengazija čula se do ponoći.

Istovremeno sa akcijama u Bengaziju, pobunjenici su napali Gadafijeve snage u El Zvitini, gde su vladine trupe, navodno, opkoljene.

Zapadne snage cele noći izvodile su napade na položaje Gadafijeve vojske oko Adždabije, prenosi Rojters navode pobunjenika. Prema istim navodima, pobunjenici su napali libijsku vojsku oko 3 časa ujutru, nakon čega su oni uzvratili.

"Čekamo na Francuze da ga bombarduju. Ako nam ne pomognu, Gadafijeve snage će nas žive pojesti", navodi agencija jednog od pobunjenika.

Amerika predaje komandu Britaniji i Francuskoj? 

Suštinski, plan vazdušnih udara svodi se na sistematsko uništavanje Gadafijevih snaga, čime bi se, smatraju tvorci te strategije, njegovi najbliži saradnici obeshrabrili i naveli na napuštanje režima.

I drugu noć zaredom, Britanci su ispaljivali "tomahavke" sa podmornice klase "Trafalgar".

Ipak, šef diplomatije Velike Britanije Vilijem Hejg izjavio je da neće biti invazije na Libiju, niti njene okupacije, prenosi Rojters

Osim sistema komunikacije i protivvazdušne odbrane, na meti britanskih i francuskih aviona bile su Gadafijeve mehanizovane jedinice. Do sada je, prema tvrdnjama Pariza, uništeno najmanje sedam tenkova, bez civilnih žrtava.

"Francuska nema podataka o tome da su stradali civili u međunarodnim napadima na Libiju", izjavio je portparol francuske vlade Fransoa Baroan za televiziju Kanal plus.

Francuski avioni nadleću Libiju, dok Pentagon poručuje da je libijska avijacija potpuno uništena. U izveštaju koji je prosledio Pentagon, kontraadmiral američke vojske Vilijam Gornej rekao je da je koalicija bila veoma uspešna i da je libijska vojska praktično nemoćna u vazduhu.

Američki ministar odbrane Robert Gejts izjavio je da Sjedinjene Američke Države očekuju da kontrolu nad vojnom misijom u Libiji predaju svojim saveznicima, u roku koji se meri danima.

Kako su preneli američki mediji, Gejts je napomenuo da je predsednik SAD Barak Obama veoma svestan ograničavajuće uloge SAD u toj operaciji, i da je predsednik možda svesniji od bilo koga drugog koliko je pod pritiskom američka vojska, koja već vodi dva rata.

"Nastavićemo da podržavamo koaliciju, bićemo član koalicije, imaćemo vojnu ulogu u koaliciji, ali nećemo imati vrhovnu ulogu", dodao je Gejts.

Prema njegovim rečima, jedna od mogućnosti je kombinovana britansko-francuska komanda, a druga je korišćenje komande NATO-a.

Iz Vašingtona, ministarstvo odbrane SAD je saopštilo da u operaciji koalicionih snaga iznad Libije nije izgubljen nijedan avion i da su se svi piloti bezbedno vratili sa zadatka.

Istovremeno, saopštio je Pentagon, nema dokaza da su dosadašnji vazdušni napadi, izazvali civilne žrtve među libijskim stanovništvom.

U međuvremenu, Katar je poslao četiri aviona, kako bi pomogao koaliciji da održi zonu zabrane leta.

Sa druge strane, Egipat je odlučio da ne učestvuje u vojnoj akciji protiv susedne Libije, zbog unutrašnje bezbednosti i činjenice da mnogo Egipćana tamo živi i radi, saopštio je ministar spoljnih poslova Egipta Nabil Elarabi.

On kaže da je Egipat, u kojem je pobuna protiv predsednika Hosnija Mubaraka pomogla da izbije revolt u Libiji, iz humanitarnih razloga podržao rezoluciju Arapske lige, koja je tražila od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da uvede zabranu letova iznad Libije, javio je Rojters.

broj komentara 180 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. mar 2011, 17:01) - anonymous mica bor [neregistrovani]

u pravu si

Svaka ti je na mestu.

(ponedeljak, 21. mar 2011, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Ameri

Ameri su jedva cekali ovaj trenutak a takodje Evropa . Trebaju da se stide sta uradise od Libije ovo je bogu plakati jadni civili . A gospodin Gadafi je dobro znao sta ce snaci bojle da se povukao sa Funkcije nego sto su doziveli ovakvu trageduji . Ovakav je strahota zadesila i Srbiju bilo i ne ponovilo se nikada ...

(ponedeljak, 21. mar 2011, 12:22) - anonymous [neregistrovani]

BJ

Gadafi ima milion dolara na svom racunu, Gadafi kupovao klubove?! Kako ti to znas, da zaista nisi bio njegov menadzer?

(ponedeljak, 21. mar 2011, 12:16) - Dejan [neregistrovani]

Gadafi

Sas ovog Gadafija u jEvropu neće da može...

(ponedeljak, 21. mar 2011, 12:02) - anonymous [neregistrovani]

Gadafi izdrzi!

Cela srbija je uz gadafija, pocev od klinaca do penzionera :)

(ponedeljak, 21. mar 2011, 12:01) - anonymous [neregistrovani]

BJ

Ma nemoj, a otkud ti to znas, da nisi bio njegov menadzer?

(ponedeljak, 21. mar 2011, 11:59) - anonymous [neregistrovani]

podrska

Da je to istina, da Gadafi nema podrsku veceg dela Libijskog stanovnistva, on bi vec bio u unostranstvu...

(ponedeljak, 21. mar 2011, 11:58) - anonymous [neregistrovani]

@igor

Objasni kako to "ugnjetava diktator". Za uzvrat - zapadnjacki diktatori ne ugnjetavaju, oni ruse, ubijaju, truju, sve pred sobom i pod sobom, a to je GENOCID.

(ponedeljak, 21. mar 2011, 11:55) - anonymous [neregistrovani]

pro zapadno orjentisani

Ovi pro zapadno orjentisani,ne mogu da se pomire sa cinjenicom da njihovi materijalni idoli ubijaju ljude i to po celom svetu,pa krive Ruse i Kineze,kao sto su i pre desetak godina krivili Milosevica..Uvek kriv neko drugi,osim njihovih miljenika koji nista drugo ne rade u poslednjih 20-tak godina(od razbijanja SSSR),nego pod plastom demokratije i saosecanjima prema ovom svetu,proizvode oruzije,prave gradjanske ratove,otimaju zemlje i postavljaju svoje marionete da jeftino crpe sirovine i prave nova trziste za robu koja kod njima vise ne treba...

(ponedeljak, 21. mar 2011, 11:54) - anonymous [neregistrovani]

d

niko nema pravo da u ime laznnog mira napada tudje zemlje,otima,ubija njihovu decu

nato je fasisticka organizacija
treba da nestane