Šta posle Gadafija?

Želja za promenama i strah od odmazde su osnovne vodilje pobunjenika u Libiji. Rame uz rame protiv Gadafijevih snaga bore se ljudi svih orijentacija i svih slojeva društva, a Zapad je zabrinut zbog otvorene podrške Al Kaide pobunjenicima, strepeći šta će sa Libijom biti posle revolucije, piše "Volstrit džurnal".

Libijska revolucija počela spontano, pre mesec dana, a za SAD i saveznike postalja se ključno pitanje - šta različite pobunjeničke koalicije žele da postignu smenjivanjem pukovnika Moamera el Gadafija.

Saveznici se ne slažu sa Gadafijevim tvrdnjama da iza pobune stoje Al Kaida i Osama bin Laden, ali su zabrinuti zbog njihove otvorene podrške protivnicima vlasti u Tripoliju, piše u reportaži sa libijskog ratišta Volstrit džurnal.

Za sada, islamisti u Libiji se protiv Gadafijevih snaga bore rame uz rame sa disidentima, sekularnim intelektualcima, plemenskim vođama i omladinom, a svi su ujedinjeni u mržnji prema vlasti i strahu od nemilosrdne osvete, ako istočni deo zemlje padne ponovo u Gadafijeve ruke.

U sedištu pobunjenika, Bengaziju, skupljeno je društvo sa svih strana, od veterana avganistanskog džihada protiv Sovjetkog Saveza, do Amerikanca poreklom iz Libije, koji voli da priča o francuskim vinima.

"Sve je još sveže. Ono što želimo jeste demokratija i jednom kada osnujemo stranke, svako će moći da se izrazi", kaže advokat Salva Bugaigis, koja je postala portparol pobunjenika.

Što se tiče islamističke komponente ustanka, ona dodaje: "Kao što možete videti, ja sam ovde, moderna sam, poštuju me. Da ovde ima članova Al Kaide, ne bi ni pogledali u mene".

Slogan libijske revolucije je: "Sloboda, a ne islamska država", piše list, a za simbol je odabrana crveno-crno-zelena zastava proameričke kraljevske Libije, koju je u puču oborio pukovnik Gadafi, 1969. godine.

Tu su i posteri sa likom Omara Muktara, heroja oslobodilačke borbe Libije protiv kolonijalne vlasti Italije tridesetih godina prošlog veka, i njegovog slogana: "Mi ćemo pobediti ili ćemo umreti".

Svi libijski pobunjenici, bez obzira na to kojoj struju pripadaju, izražavaju zahvalnost zbog zapadne intervencije i vazdušne kampanje, što nimalo ne liči na reakcije na takve akcije saveznika u Iraku i Avganistanu.

"Kada je Amerika okupirala Avganistan i Irak, raširala je korupciju, a i stradali su mnogi nevini", kaže Rafat Bakra, revolucionarni aktivista u gradu Baidi.

On naglašava: "Intervencija sa Zapada u Libiji pomoći će nam da se oslobodimo tiranina i nepravde".

"Želimo civilnu vladu, razdvajanja vlasti, slobodne medije, kao i moderne državne institucije", rekao je na nedavnoj konferenciji za novinare Fahti Terbil, član privremene pobunjeničke provicijske vlade.

Volstrit džurnal članak iz Libije završava sličicom sa prve linije fronta. 

Muhamed el Durif, samoproklamovani fundamentalista, kako piše novinar, istovara municiju sa kamiona uzvikujući: „Alahu ekber" (Bog je veliki), a od njega, u farmerkama i sa modernim naočarima za sunce, sanduke prihvata Alija Jusuf, koji kaže da su njegova životna inspiracija rege legenda Bob Marli i profesinalni rvač Randi Orton.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи