Reaktori stabilni, bojazan za hranu

Japanci na trenutak odahnuli pošto je teško oštećeni reaktor 2 u Fukušimi dobio struju, što omogućava hlađenje. Stabilni i reaktori 5 i 6, povišen pritisak u reaktoru 3. "Fukušima1", posle sanacije, neće više biti u funkciji. Japan u strahu od povećane radioaktivnosti hrane.

Vlasti u Japanu i stručnjaci i dalje vode bitku da spreče nuklearnu katastrofu posle razornog zemljotresa i cunamija koji je usledio. Japanski inženjeri uspeli su da dovedu struju do reaktora 2 u nuklearki "Fukušima 1", što je dobar put ka konačnom osposobljavanju sistema za hlađenje.

Tokijski koncern "Tepko", koja upravlja nuklearnom elektranom, radi na tome da obnovi funkcije kontrolne sobe, svetla i sistem za hlađenje u reaktoru 1, koji je kablom povezan sa reaktorom broj 2. 

Reaktori 5 i 6 koji su bili manje problematični uspešno su stabilizovani i isključeni, prenosi Kjodo.  

Ministar odbrane Japana Tošimi Kitazava je rekao da je temperatura u svih šest reaktora niža od 100 stepeni, ali i da je nešto povišena u reaktoru broj 3. Kitazava kaže da vlasti čine sve da smire stabilizuju situaciju u reaktorima, ali da je ta situacija i dalje "hod po ivici katastrofe". 

Kamioni cisterne opremljene vodenim topovima polili su juče oko 2.000 tona vode na reaktor 3. Ista operacija sprovedena je danas na reaktoru 4.

Nuklearna centrala "Fukušima 1" neće se više koristiti posle niza kvarova njenih reaktora nakon zemljotresa i cunamija, saopštila je japanska vlada. Odluku o tome donela je i kompanija "Tepko".

"S obzirom na situaciju u centrali, očigledno je da centrala nije u stanju da radi", izjavio je portparol vlade Jukio Edano.

Radioaktivni oblak iz "Fukušime" kreće se ka Pacifiku, ali, prema prognozi Zavoda za meteorologiju i geodinamiku u Beču, mogao bi danas ponovo da zahvati delove Japana.

Japanci su sve zabrinutiji zbog mogućeg radioaktivnog zagađenja i strahuju od mogućih radioaktivnih kiša.

Strah je pojačala vest da je spanać 27 puta radioaktivniji nego što je to dozvoljeno. Pod lupom je i mleko. Povišen nivo radioaktivnosti u tokijskom vodovodu u okviru je dozvoljenih granica.  

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da su da postoji visok nivo radioaktivnosti u mleku, spanaću i maslinama u regionu oko nuklearne elektrane Fukušima. U toku je procena opasnosti od radijacije za ostale delove zemlje. 

U Rusiji je nivo radijacije normalan, čak je u mnogim oblastima ruskog dalekog istoka niži nego obično.

Broj žrtava u razornom zemljotresu i cunamiju, koji su 11. marta pogodili severoistok i istok Japana, premašio je 20.000 poginulih i nestalih. Samo u oblasti Mijagi potvrđeno policija je potvrdila da ima 15.000 poginulih, prenosi Kjodo.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво