Reaktori stabilni, bojazan za hranu

Japanci na trenutak odahnuli pošto je teško oštećeni reaktor 2 u Fukušimi dobio struju, što omogućava hlađenje. Stabilni i reaktori 5 i 6, povišen pritisak u reaktoru 3. "Fukušima1", posle sanacije, neće više biti u funkciji. Japan u strahu od povećane radioaktivnosti hrane.

Vlasti u Japanu i stručnjaci i dalje vode bitku da spreče nuklearnu katastrofu posle razornog zemljotresa i cunamija koji je usledio. Japanski inženjeri uspeli su da dovedu struju do reaktora 2 u nuklearki "Fukušima 1", što je dobar put ka konačnom osposobljavanju sistema za hlađenje.

Tokijski koncern "Tepko", koja upravlja nuklearnom elektranom, radi na tome da obnovi funkcije kontrolne sobe, svetla i sistem za hlađenje u reaktoru 1, koji je kablom povezan sa reaktorom broj 2. 

Reaktori 5 i 6 koji su bili manje problematični uspešno su stabilizovani i isključeni, prenosi Kjodo.  

Ministar odbrane Japana Tošimi Kitazava je rekao da je temperatura u svih šest reaktora niža od 100 stepeni, ali i da je nešto povišena u reaktoru broj 3. Kitazava kaže da vlasti čine sve da smire stabilizuju situaciju u reaktorima, ali da je ta situacija i dalje "hod po ivici katastrofe". 

Kamioni cisterne opremljene vodenim topovima polili su juče oko 2.000 tona vode na reaktor 3. Ista operacija sprovedena je danas na reaktoru 4.

Nuklearna centrala "Fukušima 1" neće se više koristiti posle niza kvarova njenih reaktora nakon zemljotresa i cunamija, saopštila je japanska vlada. Odluku o tome donela je i kompanija "Tepko".

"S obzirom na situaciju u centrali, očigledno je da centrala nije u stanju da radi", izjavio je portparol vlade Jukio Edano.

Radioaktivni oblak iz "Fukušime" kreće se ka Pacifiku, ali, prema prognozi Zavoda za meteorologiju i geodinamiku u Beču, mogao bi danas ponovo da zahvati delove Japana.

Japanci su sve zabrinutiji zbog mogućeg radioaktivnog zagađenja i strahuju od mogućih radioaktivnih kiša.

Strah je pojačala vest da je spanać 27 puta radioaktivniji nego što je to dozvoljeno. Pod lupom je i mleko. Povišen nivo radioaktivnosti u tokijskom vodovodu u okviru je dozvoljenih granica.  

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da su da postoji visok nivo radioaktivnosti u mleku, spanaću i maslinama u regionu oko nuklearne elektrane Fukušima. U toku je procena opasnosti od radijacije za ostale delove zemlje. 

U Rusiji je nivo radijacije normalan, čak je u mnogim oblastima ruskog dalekog istoka niži nego obično.

Broj žrtava u razornom zemljotresu i cunamiju, koji su 11. marta pogodili severoistok i istok Japana, premašio je 20.000 poginulih i nestalih. Samo u oblasti Mijagi potvrđeno policija je potvrdila da ima 15.000 poginulih, prenosi Kjodo.

broj komentara 15 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. mar 2011, 03:47) - anonymous [neregistrovani]

Hrana i lekovi...

Reaktori jesu nesto stabilniji nego ranije ali upravo sam dobio poruku od prijateljice iz Japana u kojoj kaze da i dalje nemaju dovoljno hrane i lekova.

I meni zaista deluje neverovatno da je toliko ozbilja situacija sa hranom i medikamentima u jednoj od najbogatijih zemalja sveta ali zaista jeste tako :(

(ponedeljak, 21. mar 2011, 00:45) - Dragan [neregistrovani]

Reaktori stabilni...

Naravno,zelim svaku srecu divnom narodu Japana,ali ne i njihovoj vladi,jer je SRAMOTNO PODRZALA agresiju na Libiju.
Nije im bila potrebna ta mrlja sada kad je ceo svet uz njih.Zao mi je!
Dragan

(nedelja, 20. mar 2011, 22:01) - Yasna Barcelona [neregistrovani]

Japan je zatrazio pomoc

Japanska vlada je i zvanicno uputila zahtev da im se pruzi pomoc jer i njihov organizovani mentalitet prevazilaze dnevne okolnosti.
Japan je verovatno do sada bila najsolidarnija zemlja na svetu sa svima koji su patili to mozemo i mi da potvrdimo na nasem primeru dosao je trenutak da se SVI TOGA SETIMO I POKUSAMO DA pomognemo svako u svojim granicama sposobnosti.

(nedelja, 20. mar 2011, 20:55) - anonymous [neregistrovani]

Zasto grade nuklearke

Japanci nemaju prirodne resurse kao sto je ugalj, nafta, gas i jedini izbor im je bio da grade nuklearke.
Njihova izjava da nece da koriste Fukosima 1 je najblaze receno naivna. Svih 6 reaktora su neupotrebljivi i bolje bi bilo da provere druge elektrane odmah. U slucaju jos jedno potresa koji je veoma verovatan desice je jos jedna katastrofa.

(nedelja, 20. mar 2011, 20:08) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Pitam se posle svega ovoga kome je palo na pamet da gradi nuklearne elektrane na obalama Japana u trusnom podrucju kao sto je tu? Kao da se nije znalo da tu nema takvih potresa tla i da je samo bilo pitanje datuma kada ce ovo da se desi. Naravno, kapitalisti koji profitiraju prodajom energije nece snositi odgovornost, to je svima jasno.

(nedelja, 20. mar 2011, 19:44) - anonymous [neregistrovani]

Nadajmo se

Da je najgore proslo,sve najlepse od Srca zelim Japanskom narodu.

(nedelja, 20. mar 2011, 19:12) - Danilo [neregistrovani]

Ima

Pogledajte vezu> http://www.ekoplan.gov.rs/src/dodaci/radijacija/index.php

(nedelja, 20. mar 2011, 19:05) - nebojsa pariz [neregistrovani]

dokle?

koliko treba vremena da se reaktori ''ugase'' tj spreci isparavanje radijacije?

(nedelja, 20. mar 2011, 19:03) - nebojsa pariz [neregistrovani]

dokle?

koliko treba vremena da se reaktori ''ugase'' tj spreci isparavanje radijacije?

(nedelja, 20. mar 2011, 17:01) - Prolaznik [neregistrovani]

Pohvala

Moram reći kako redovno pratim situaciju u Japanu. Pohvale za sajt koji od svih medija u regiji ex Yu uvek ima najsvežije informacije dok drugi kaskaju za RTS sajtom. Dok neki objavljuju kako u reaktoru raste pritisak, vi prvi objavite da je pritisak regulisan. Sve čestitke za ažurnost!!!