Apel Moskve za prekid vatre

Rusija izrazila žaljenje zbog vojne intervencije u Libiji. Ugo Čavez ističe da je cilj intervencije libijska nafta. SAD su deo široke koalicije i odgovaraju na pozive ugroženih ljudi, izjavio Obama.

Rusija je izrazila žaljenje zbog vojne intervencije protiv Libije i apelovala na što skoriji prekid vatre. U Libiji je potrebno da se što pre zaustavi prolivanje krvi i da Libijci započnu dijalog, navodi se u sapštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izrazio je strahovanje zbog humanitarnih posledica koje mogu imati vojni udari na Libiju.

Predsednik Venecuele Ugo Čavez zatražio da odmah bude uspostavljen prekid vatre.

U izjavi koju je prenosila državna televizija, Čavez je osudio "vojnu akciju saveznika protiv Libije" koja, kako je rekao, predstavlja "mešanje u unutrašnje stvari jedne zemlje" i čiji je jedini cilj "dočepati se" libijske nafte.

Američki predsednik Barak Obama je izjavio da je danas odobrio ograničenu vojnu operaciju protiv Libije.

"To nije ishod koji su SAD ili bilo koji od naših saveznika tražili. Akcije imaju posledice, odluke međunarodne zajednice moraju se ispuniti", rekao je američki predsednik i dodao da Gadafi imao prilike da prestane da napada svoj narod, ali je ignorisao te mogućnosti.

Prema njegovim rečima, SAD su deo široke koalicije, i odgovaraju na pozive ugroženih ljudi. Obama je ponovio da SAD neće slati kopnene trupe u Libiju, i dodao da je dubiko svestan rizika svake vojne akcije.

Državni sekretar SAD Hilari Klinton je izjavila da je libijski vođa Moamer Gadafi izgubio legitimitet i da postoji strahovanje da će njegov režim izvršiti "nečuvene zločine".

Objašnjavajući razloge za započetu vojnu intervenciju, Klintonova je rekla da zbivanja u Libiji ukazuju da Gadafi ne govori istinu kada kaže da je došlo do prekida vatre u njegovom sukobu sa pobunjenicima.

Francuska vojna avijacija počela je posle podne nadletanje libijskog prostora i u 17.45 izvršila prvi napad na jedan cilj u Libiji, jedno vojno vozilo. Tokom večeri usledila akcija širih razmera a krstareće rakete na položaje Gadafijeve vojske ispaljene su i sa ratnih brodova SAD.

Pobuna u Libiji počela je pre pet sedmica, sa zahtevom da Gadafi koje zemljom vlada već 42 godine, ode sa vlasti.

broj komentara 37 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. mar 2011, 20:38) - roky [neregistrovani]

Zasto ne veto?

Rusi nisu stavili veto iz jedno vrlo jasnog rayloga. Cilj je da energenti poskupe sto im ide u prilog ovo bombardovanje, kao i Amerikancima da dovedu opoziciju na vlast i naplate ovo bombardovanje i plus da uzmu novac od Gadafija sto je zarobljen u njihovim bankama. Da li tu treba jos neki komentar?

(ponedeljak, 21. mar 2011, 20:37) - anonymous [neregistrovani]

roky

Rusi nisu stavili veto iz jedno vrlo jasnog rayloga. Cilj je da energenti poskupe sto im ide u prilog ovo bombardovanje, kao i Amerikancima da dovedu opoziciju na vlast i naplate ovo bombardovanje i plus da uzmu novac od Gadafija sto je zarobljen u njihovim bankama. Da li tu treba jos neki komentar?

(ponedeljak, 21. mar 2011, 12:25) - kosmet [neregistrovani]

Nije lako Rusiji

Ona je pod okupacijom jos od 1917

(ponedeljak, 21. mar 2011, 08:07) - anonymous [neregistrovani]

Demagozi

U nasem slucaju 1999. Rusi nisu hteli nista uciniti pravdajuci se raznim razlozima a nisu onda ni hteli da nam isporuce ni sistem SS-300 da se sami branimo od vazdusnih napada. Ostavili su nas bukvalno na cedilu i od tada ja u njih nemam nikakvog poverenja. Na njih se ne moze racunati. Oni sto jos uvek koriste izraz "braca" treba da se preispitaju jer ispadaju naivni jer niti su nam Rusi niti Francuzi ni bilo ko treci braca.U to smo se uverili, zar ne, naivci?

(ponedeljak, 21. mar 2011, 01:26) - anonymous [neregistrovani]

rat

Rusi ce reagovati kada napadnu njih

(ponedeljak, 21. mar 2011, 01:24) - anonymous [neregistrovani]

laz

horde nadiru

(ponedeljak, 21. mar 2011, 00:46) - anonymous [neregistrovani]

Žalosno

Žalosno i smešno. Duboko sam se razočarao u Rusiju. Ako 1999 nisu mogli da nama pomognu, moglisu Gadafiju.Sramota.

(nedelja, 20. mar 2011, 21:57) - Шапчанин [neregistrovani]

Већ виђено

Русија жали због напада и шаље апел за прекид рата А ИМАЛА ЈЕ МОГУЋНОСТ ДА ГА СПРЕЧИ??? РУСИ ВИ СТЕ ОГРОМНЕ КУКАВИЦЕ! Немојте више бранити никога ко Бога вас молим! Тако сте исто бранили и Србију 1999... са паролама и лепим осмехама! И још се представљате као пријатељи Либије и РС? СМЕШНИ СТЕ!

(nedelja, 20. mar 2011, 17:17) - Jovica [neregistrovani]

rusi

Ne ocekujete valjda da ce rusi biti veci muslimani od arapa ili veci srbi od nas?
Arapska liga je jasno podrzavala vojnu intervenciju, cak su pojedine drzave najavile ucesce.Zasto? Pretpostavljam da im ide u prilog poslupljenje nafte.

(nedelja, 20. mar 2011, 15:14) - Danica [neregistrovani]

Vec vidjeno

Braco Ruskie,vreme je da prekinete ovu farsu sa Libijom.Podseca me na vase ponasanje u slucaju bombardovanja Srbije.Danima ste govorili kako je crnomorska flota krenula u pomoc mom,napacenom narodu na Koso0vu.A od toga nista.Patim zbog Gadafijeve osvete prema svom napacenom naroduJos manje sam za vojnu intervenciju gde ce ona jadna sirotinja od naroda da strada,sto od gladi i straha,sto od svirepog kaznjavanja Zapada koji ima interes za osvajanjem, naftom bogate Libije.Sazalite se na libijske pobunjenike i onu preplasenu i unezverenu masu potencijalnih beskucnika koja obezglavljeno hrli prema pustinji.