Vazdušni udari na Libiju

Tripolijem odjekuju potmule eksplozije. Francuski i britanski avioni napali položaje Gadafijeve vojske. Amerikanci zasuli libiju krstarećim raketama. Očekuje se još žešći drugi talas. Uništena četiri tenka. Gadafi mobiliše narod i preti odmazdom, U Libiji počeo pravi rat.

Britanske, francuske i američke snage žestoko su napale položaje koje drže pristalice Moamera el Gadafija u najvećoj vojnoj operaciji od invazije na Irak pre tačno osam godina. Istovremeno, Gadafi je napad nazvao "novim krstaškim ratom", najavljujući odlučnu odmazdu.

U prvom talasu, francuski borbeni avioni napali su položaje vladinih snaga nedaleko od uporišta pobunjenika u Bengaziju, namerni da neutrališu Gadafijeve oklopne jedinice, koje su mu, prethodnih dana, dale znatnu prednost u sukobima sa ustanicima.

U nekoliko napada, u kojima je učestvovalo dvadesetak "rafala" i "miraža 2000", navodno su uništena četiri tenka, ali su borbe oko Bengazija nastavljene iako Gadafijeve snage tvrde da u potpunosti poštuju primirje.

Nedugo posle prvih napada, Gadafi se, posredstvom državne televizije obratio naciji, navodeći da je Libija poprište novog krstaškog rata, zapretivši istovremeno, da će svom silom uzvratiti po čitavom Sredozemlju.

Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe je rekao da će se vojne akcije nastaviti i narednih dana, sve dok se Gadafi ne povinuje rezoluciji Ujedinjenih nacija.

Libijski lider je, takođe, tokom večeri otvorio vrata vojnih magacina, spremajući pristalice za dugu bitku sa protivnicima.

Kao i u svakom ratu, oko Bengazija vlada priličan haos, ali prilično čvrst dokaz da se oko grada, ili u samom gradu, vode borbe predstavlja činjenice da su hiljade žitelja, tokom dana, napustile Bengazi bežeći dalje na istok Libije.

Kako su naveli zvaničnici NATO, prvu fazu operacije protiv Gadafija vodiće Britanci i Francuzi, uz znatnu pomoć Amerikanaca, koji će u narednim fazama pojačati akcije, pa se očekuje da će se na nebu iznad Libije pojaviti novi borbeni avioni tipa "reptor", kao strateški bombarderi B-2 i B-52.

Američki zvaničnici su najavili i napad na Libiju s mora, a u blizinama libijske obale formirana je snažna flota koju čine 11 italijanskih, 11 američkih, jedan britanski, jedan francuski i jedan kanadski brod. Uskoro se očekuje i dolazak francuskog nosača aviona Šarl de Gol.

U prvoj akciji Amerikanaca, sa podmornica je ispaljeno ukupno 112 krstarećih projektila "tomahavk", i to mahom na ciljeve oko Misurate i Tripolija. Američke snage za zadatak imaju neutralisanje libijskih komandnih centara, kao i protivvazdušnu odbranu.

Iako je i Tripoli tokom noći u više navrata bio meta napada, čini se da Gadafijeva odbrana nije reagovala, mada je portparol libijske vojske saopštio da je u okolini prestonice oboren francuski avion, što je Pariz kasnije demantovao.

Međunarodni komitet Crvenog krsta pozvao je sukobljene strane u Libiji da poštede civile i poštuju međunarodno humanitarno pravo.

Njima su se pridružili i italijanski avioni. Kako javlja Al Arabija, oni su krenuli u misiju nadziranja. Italijanski premijer Silvio Berluskoni predložio je NATO alijansi da koristi bazu u Napulju kao komandni centar za zajedničku akciju u Libiji, javlja Rojters.

Број коментара 512

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво