Užareno nebo nad Libijom

Svakog časa se očekuje početak vojne intervencije. Oprečne informacije o sukobu Gadafijevih snaga i pobunjenika. Specijalni izveštaj za RTS iz Bengazija.

Svakog časa očekuje se početak vojne intervencije na položaje Gadafijevih snaga koju su najviši zvaničnici SAD, Evropske unije i arapskih zemalja najavili na vanrednom samitu u Parizu. Francuski avioni već otvorili vatru na jedno vozilo, saopštilo ministarstvo odbrane Francuske.

Iako je primirje trajalo tek 12 sati, iz Libije stižu oprečne informacije o sukobima Gadafijevih snaga i pobunjenika. Pobunjenici kažu da su trupe verne libijskom predsedniku napadale njihova uporišta u Bengaziju, dok u vladi tvrde da prekid primirja krše pobunjenici kojima pomažu članovi Al Kaide.

Televizija Al Džazira je danas javila da je u bolnicu Džala u Bengaziju dopremljeno 26 mrtvih i 40 ranjenih, koji su, kako se navodi, stradali tokom bombardovanja.

Svet je obišla vest o obaranju aviona Mig-23 nad Bengazijem, za koji se prvobitno verovalo da je pripadao Gadafijevim snagama. Međutim, pobunjenici su saopštili agencijama da je avion, koji je pao u plamenu i čiji se pilot katapultirao, pripadao njima i da su ga oborile vladine snage.

Avioni lete nad Bengazijem

Vrhovno telo za donošenje odluka NATO-a okupilo se na hitnom sastanku na kome su razmatrani planovi oko uvođenja zone zabrane leta nad Libijom.

Francuski izviđački avioni su u toku popodneva ušli u vazdušni prostor Libije. Francuska televizija BFM javila je da avioni lete nad Bengazijem, uspostavljajući zonu zabrane letenja.

Ministarstvo odbrane Francuske saopštilo je da je njihov avion u 17.45 časova otvorio vatru na jedno vozilo. U operacijama nad Libijom učestvuje 20 francuskih aviona.

Njima su se pridružili i italijanski avioni. Kako javlja Al Arabija, oni su krenuli u misiju nadziranja. Italijanski premijer Silvio Berluskoni predložio je NATO alijansi da koristi bazu u Napulju kao komandni centar za zajedničku akciju u Libiji, javlja Rojters.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi rekao je da je njihova dužnost da pomognu arapskom narodu i da francuski avioni već sprečavaju Gadafijeve snage da napadaju iz vazduha.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je da je Gadafi prekršio dogovor o prekidu vatre i da je došlo vreme za akciju.

Premijer Holandije Mark Rute precizirao je i o kakvoj vrsti akcije je reč.

"Britanski, francuski i kanadski avioni mogli bi da napadnu Gadafijeve snage već za nekoliko sati, uoči šire akcije NATO", izjavio je Rute posle samita u Parizu.

Premijer Kanade Stiven Harper rekao je da će vrlo brzo uslediti velike vazdušne i pomorske akcije. "Ako Gadafi izgubi Bengazi, neće izdržati još dugo", istakao je Harper.

Predsednik SAD Barak Obama rekao je da narod Libije mora biti zaštićen i da je koalicija spremna da deluje.

Državni sekretar SAD Hilari Klinton je izjavila da je uverena da će Gadafi počiniti užasne zločine ako ga ne zaustave, ali da Sjedinjene Države neće slati kopnene snage u Libiju.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel je istakla da Nemačka neće učestvovati u vojnim akcijama.

Rusija žali zbog odluke zapadnih sila da pribegnu vojnoj akciji u Libiji, saopštio portparol ministarstva inostranih poslova Rusije.

Gadafi je u pismu koje je uputio Francuskoj, Britaniji i Ujedinjenim nacijama, upozorio Zapad da ne preduzima akcije protiv Libije.

"To je nepravda, to je čista agresija", preneo je Gadafijeve reči portparol vlade Libije Musa Ibrahim.

Zapadne sile nemaju pravo da intervenišu i zažaliće ukoliko se budu mešale u unutrašnje poslove Libije, navodi se u pismu.

Pomoćnik šefa libijske diplomatije Kaled Kaim pozvao je Nemačku, Kinu, Tursku i Maltu da pošalju posmatrače koji bi nadgledali prekid vatre, za koji kaže da se poštuje.

''Nema napada na civile ili miroljubive demonstrante. To je sadašnja politika. Zapadni mediji šire laži o bombardovanju iz vazduha, napadima na libijske gradove, ali je istina da je u većini gradova sve mirno i da život normalno teče'', rekao je Kaim.

Број коментара 322

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво