Trka sa vremenom u Japanu

Delovi sistema za hlađenje u dva od šest reaktora nuklearne elektrane u "Fukušimi" ponovo su u funkciji. Nivo radijacije miruje, saopštila Međunarodna agencija za atomsku energiju. U zemljotresu i cunamiju poginulo ili nestalo više od 20.000 ljudi.

U Japanu se nastavlja drama u nuklearnoj elektrani "Fukušima" u pokušaju da se ohlade reaktori. Vlada u Tokiju saopštila je da su delovi sistema za hlađenje u dva od šest reaktora nuklearke ponovo u funkciji.

U reaktoru 6 ponovo radi dizel generator, a u reaktoru 5 pumpa za hlađenje nuklearnog goriva.

Stručnjaci se nadaju da će do večeras biti uspostavljen i dovod struje do reaktora 2.  

U međuvremenu vatrogasci i vojska nastavljaju da velikom količinom morske vode zasipaju gorivne cevi u pokušaju njihovog hlađenja.

Takođe, vodom se poliva i bazen za skladištenje upotrebljenog nuklearnog goriva u reaktoru 3.

Stepen opasnosti od radijacije u Japanu povećan je sa četvrtog na peti nivo od mogućih sedam, što znači da bi eventualna nuklearna katastrofa imala dalekosežnije posledice.

Međunarodna agencija za atomsku energiju u Beču saopštila je da je radijacija u postrojenju nuklearke "Fukušima" stabilizovana, ali da je još uvek na značajno višem nivou od normalnog.

Nivo radioaktivnosti u Tokiju i drugim regionima izvan zone od 30 kilometara ostaju daleko ispod onoga koji zahteva mere zaštite. Drugim rečima, nema opasnosti po zdravlje ljudi. 

Japanske vlasti su izdale preporuku stanovništvu koje napušta prostor u blizini oštećene nuklearne elektrane da uzimaju jod koji, u obliku sirupa ili tableta, može biti od pomoći u zaštiti od raka tiroidne žlezde usled izloženosti radioaktivnosti.

Kontaminirana hrana

Portparol japanske vlade Jukio Edano je izjavio da je u mleku i spanaću iz okoline "Fukušime" detektovan neobično visok nivo radioaktivnosti, ali da se ne radi o količini opasnoj po zdravlje ljudi.

Kontaminirano mleko je pronađeno u prefekturi Fukušima, a spanać u susednoj prefekturi Ibaraki.

Edano je rekao da je ministarstvo zdravlja naložilo nadležnima u obe prefekture da utvrde odakle potiče ta hrana, kako je distribuirana i da, u zavisnosti od rezultata istrage, zabrane njihovu prodaju.

Međutim, Edano je rekao da nema razloga za brigu jer količina radijacije kojoj bi potrošač bio izložen čak i kada bi pio kontaminirano mleko čitavih godinu dana ne bi bila veća od radijacije prilikom jednog pregleda dijagnostičkim skenerom.

Pored nuklearne krize, Japan i dalje pokušava da izađe na kraj sa posledicama razornog zemljotresa i cunamija. U teškim uslovima, mrazu i snegu, spasilačke ekipe neprestano tragaju za nestalima.

Broj poginulih i nestalih u razornom zemljotresu jačine 9 stepeni Rihterove skale i cunamiju, koji su 11. marta pogodili severoistok i istok Japana, premašio je 20.000, saopštila je japanska policija.

Sada je izvesno da se 11. marta dogodila najveća prirodna katastrofa u Japanu posle zemljotresa Veliki Kanto u kome je 1923. godine poginulo više od 142.000 ljudi.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара