Trka sa vremenom u Japanu

Delovi sistema za hlađenje u dva od šest reaktora nuklearne elektrane u "Fukušimi" ponovo su u funkciji. Nivo radijacije miruje, saopštila Međunarodna agencija za atomsku energiju. U zemljotresu i cunamiju poginulo ili nestalo više od 20.000 ljudi.

U Japanu se nastavlja drama u nuklearnoj elektrani "Fukušima" u pokušaju da se ohlade reaktori. Vlada u Tokiju saopštila je da su delovi sistema za hlađenje u dva od šest reaktora nuklearke ponovo u funkciji.

U reaktoru 6 ponovo radi dizel generator, a u reaktoru 5 pumpa za hlađenje nuklearnog goriva.

Stručnjaci se nadaju da će do večeras biti uspostavljen i dovod struje do reaktora 2.  

U međuvremenu vatrogasci i vojska nastavljaju da velikom količinom morske vode zasipaju gorivne cevi u pokušaju njihovog hlađenja.

Takođe, vodom se poliva i bazen za skladištenje upotrebljenog nuklearnog goriva u reaktoru 3.

Stepen opasnosti od radijacije u Japanu povećan je sa četvrtog na peti nivo od mogućih sedam, što znači da bi eventualna nuklearna katastrofa imala dalekosežnije posledice.

Međunarodna agencija za atomsku energiju u Beču saopštila je da je radijacija u postrojenju nuklearke "Fukušima" stabilizovana, ali da je još uvek na značajno višem nivou od normalnog.

Nivo radioaktivnosti u Tokiju i drugim regionima izvan zone od 30 kilometara ostaju daleko ispod onoga koji zahteva mere zaštite. Drugim rečima, nema opasnosti po zdravlje ljudi. 

Japanske vlasti su izdale preporuku stanovništvu koje napušta prostor u blizini oštećene nuklearne elektrane da uzimaju jod koji, u obliku sirupa ili tableta, može biti od pomoći u zaštiti od raka tiroidne žlezde usled izloženosti radioaktivnosti.

Kontaminirana hrana

Portparol japanske vlade Jukio Edano je izjavio da je u mleku i spanaću iz okoline "Fukušime" detektovan neobično visok nivo radioaktivnosti, ali da se ne radi o količini opasnoj po zdravlje ljudi.

Kontaminirano mleko je pronađeno u prefekturi Fukušima, a spanać u susednoj prefekturi Ibaraki.

Edano je rekao da je ministarstvo zdravlja naložilo nadležnima u obe prefekture da utvrde odakle potiče ta hrana, kako je distribuirana i da, u zavisnosti od rezultata istrage, zabrane njihovu prodaju.

Međutim, Edano je rekao da nema razloga za brigu jer količina radijacije kojoj bi potrošač bio izložen čak i kada bi pio kontaminirano mleko čitavih godinu dana ne bi bila veća od radijacije prilikom jednog pregleda dijagnostičkim skenerom.

Pored nuklearne krize, Japan i dalje pokušava da izađe na kraj sa posledicama razornog zemljotresa i cunamija. U teškim uslovima, mrazu i snegu, spasilačke ekipe neprestano tragaju za nestalima.

Broj poginulih i nestalih u razornom zemljotresu jačine 9 stepeni Rihterove skale i cunamiju, koji su 11. marta pogodili severoistok i istok Japana, premašio je 20.000, saopštila je japanska policija.

Sada je izvesno da se 11. marta dogodila najveća prirodna katastrofa u Japanu posle zemljotresa Veliki Kanto u kome je 1923. godine poginulo više od 142.000 ljudi.

broj komentara 19 pošalji komentar
(subota, 19. mar 2011, 21:10) - anonymous [neregistrovani]

na duzi perid

Na duzi vremenski period svaka radijacija veca od normalne je opasna, pa verovatno i ta iz skenera..

(subota, 19. mar 2011, 21:01) - Дарко [neregistrovani]

...

Ја сам схватио да се бука диже због могућности да се деси још већа хаварија. Ово са скенером ми можда и није било баш најбоље поређење.
Кад се десила чернобиљска катастрофа имао сам годину дана и не знам шта се тада причало, али за ,,Sa Japanom je gori slucaj jer postaje ocito da su tehnoloski razvoj zasnovali u neskladu sa prirodom, ne uvazavajuci cinjenicu da zive na veoma trusnom podrucju koje iskljucuje ili bar cini preterano rizicnom izgradnju nuklearnih centrala.'' се потпуно слажем. Надајмо се да ће из овога извући поуку.

(subota, 19. mar 2011, 20:38) - Miro Markovic [neregistrovani]

Ovde je prirodna sila sve zapocela

Japan je mala zemlja sa ogromno velikim i radnim narodu, koji nema dovoljno svojih prirodnih bogastava. Nuklearna enegrija im je bila jedini nacin da i dalje napreduju u podizanju njihovog zivotnog standarda, koji je bio jedan od najvecih u svetu. Umece oni da to sve rese, jer su uspesno preziveli dve americke atomske bombe. I ovo ce preziveti, uveren sam i naucice mnogo iz toga. Za one sto okrivljuju Ruse u Cernoblji, nije posteno. Tamo je bila cista ljudska greska. A taj sto je pogresio u upravljanju reaktorom u Cernoblju, nije bio Rus. Napadati celu rusku naciju je nedolicno.

(subota, 19. mar 2011, 20:17) - anonymous [neregistrovani]

Za "Verujem im"...

Ja verujem samo sebi, a ponekad se i prevarim.
Pre trideset godina tri veoma bitna atomska stručnjaka su ukazivali na nedoslednosti u gradnji Fukušime, pre nekog vremena se pojavio i Wikiliksov dokument koji pokazuje prepisku o lošem stanju Fukušime.

(subota, 19. mar 2011, 19:48) - anonymous [neregistrovani]

Nesklad sa prirodom

Darko, ja sam se samo cudio kako je moguce da se dize tolika uzbuna a da istovremeno kazu da stanovnistvo ne prima opasnu dozu radijacije. Razumem da na skeneru dobijam odredjenu dozu radijacije, ali niko nije rekao da je ona opasna po zdravlje. Ako je radijacija oslobodjenja iz Fukusime slicna radijaciji iz skenera, samo se cudim zasto toliko uznemiravaju javnost. Ili je ipak mozdra radijacija veca od one sa skenera, ali to ne smeju da otvoreno saopste stanovnistvu. To prikrivanje se vec desilo sa Cernobilom. Sa Japanom je gori slucaj jer postaje ocito da su tehnoloski razvoj zasnovali u neskladu sa prirodom, ne uvazavajuci cinjenicu da zive na veoma trusnom podrucju koje iskljucuje ili bar cini preterano rizicnom izgradnju nuklearnih centrala.

(subota, 19. mar 2011, 19:45) - anonymous [neregistrovani]

vrijedni

Sreca, ako se moze tako reci, je u tome sto je ovo pogodilo Japan, jer da je koga drugoga svi bi vec bili ozraceni...Japanci jedini danas misle na planetu...

(subota, 19. mar 2011, 18:36) - Mustikla [neregistrovani]

Tako je kako je

Ja zelim samo da iskazem ogromno postovanje i zahvalnost ljudima koji daju svoje zivote kako bi sprecili katastrofu i sve nas spasili, ne znam dal bi bio spreman na takvu zrtvu

(subota, 19. mar 2011, 18:34) - porodica Milenković [neregistrovani]

Podrška

Podrška plemenitom Japanu.
Ako neko može da zaustavi ovakvu tragediju onda su to Japanci, sigurno neće praviti greške kakave su pavili Rusi u Černobilju.
Naše molitve su uz vas...

(subota, 19. mar 2011, 18:19) - anonymous [neregistrovani]

JAPAN

svaka cas japancima.bez reci sam.nekaim BOG POMOGNE

(subota, 19. mar 2011, 17:26) - Дарко [neregistrovani]

Замолио бих...

...ова два анонимуса који су написали коментаре са насловима: "svaka cast" и Povisena, ali bezopasna да мало размисле о ономе што пишу пре него што кликну мишем на ,,објави".
За анонимуса са насловом ,,свака част" питање: имате ли ви бољу идеју како спречити загревање док се не оспособе регуларни системи за хлађење?
За анонимуса чији наслов гласи: Повишена, али безопасна, питање да ли сте некада ишли на скенер, или рентген? Ако јесте тада сте били озрачени али не довољно да би то било опасно за ваше здравље.