Saslušana Azra Bašić

Sud u Kentakiju saslušao Azru Bašić, osumnjičenu za ratne zločine nad srpskim civilima u Derventi. Bašićeva se krila u gradiću Stentonu, pod imenom Izabel. SAD od BiH dobio zahtev za izručenje Bašićeve u februaru 2007. godine.

Azra Bašić (51), optužena za zločine nad zarobljenim srpskim civilima tokom rata u BiH, pojavila se prvi put pred sudom u Leksingtonu, javili su američki mediji.

Bašićevu je juče saslušao sudija Robert Vier, koji je zakazao raspravu za 1. april, kada će sud odlučiti o održavanju rasprave o izručenju Bašićeve vlastima u BiH. Bašićeva je uhapšena u utorak u Stentonu, u saveznoj američkoj državi Kentaki.

Optužena, koju komšije i kolege s posla znaju kao Izabel Bašić, ispričala je sudiji detalje o svom životu u Kentakiju, rekla je da radi poslednje dve godine u fabrici "Nestle" i da ima ušteđenih 5.000 dolara, koje čuva za penzionerske dane, i da ne poseduje svoju kuću.

Na jučerašnjem saslušanju za njenog branioca postavljen je advokat Patrik Neš iz Leksingtona, koji je izrazio zabrinutost oko "identifikatora" u federalnim dokumentima, kao što su određene adrese njegovog klijenta, brojevi karte socijalnog osiguranja i vozačke dozvole.

Neš je, takođe, zatražio da se u postupku njegov klijent predstavlja kao "tužena strana" i zatražio je od sudije mogućnost kaucije za Bašićevu.

Nastojaće da spreči njeno izručenje vlastima BiH, koje su za njom preko Interpola izdale poternicu, izjavio je Neš.

Neš, koga je za branioca odredio sud, sada nije mogao više da govori o planovima odbrane, dok se u potpunosti ne upozna sa slučajem i dok sa njima ne upozna sud.

Sudska dokumentacija o Bašićevoj koju je dostavila BiH ima čak 2.000 strana.

Neš je rekao i da planira da od suda traži da Bašićevu pusti na slobodu uz kauciju, ali nije moga da precizira da li će to učiniti do 1.aprila.

Optužena za mučenje i ubistva Srba

Bašićeva je optužena za mučenje i ubistva zarobljenih Srba u tri logora u blizini većinski srpskog naselja Čardak u Derventi, od aprila do juna 1992. godine, dok je bila zapovednik u hrvatskoj jedinici.

Optužnica je tereti za paljenje zatvorenika, čupanje noktiju, otkidanje ušiju i urezivanje krstova i slova "s" u meso zatvorenika.

Interpol je locirao Bašićevu u Kentakiju 2004. godine, a sud u BiH izdao međunarodnu poternicu u oktobru 2006. godine.

SAD je od BiH dobio zvaničan zahtev za izručenje Bašićeve u februaru 2007. godine, a na američki zahtev tužilaštvo BiH je dostavilo prošle godine dodatnu dokumentaciju o počinjenim zločinima.

Bašićeva je rođena kao Azra Alešević, 22. juna 1959. godine u Rijeci i udala se za Nedžada Bašića u martu 1994. u BiH, navedeno je u sudskoj dokumentaciji koja sadrži 2.000 strana.

Jedno vreme je sa suprugom živela u Ročesteru, u američkoj saveznoj državi Njujorku, zatim je 2006. godine živela u području Leksingtona, u Stentonu, u kome je više puta menjala adrese.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво