Rat protiv Gadafija

Savet bezbednosti usvojio rezoluciju, kojom se otvaraju vrata međunarodne intervencije protiv režima Moamera el Gadafija. Vazdušna operacija mogla bi da počne u narednih nekoliko sati. Gadafi odustao od napada na Bengazi. Stanovnici tog grada slave.

Vazdušna operacija protiv snaga Moamera el Gadafija mogla bi početi u narednih nekoliko sati, pošto je Savet bezbednosti usvojio rezoluciju kojom se, u cilju zaštite civila, protiv režima u Tripoliju mogu koristiti sva sredstva, osim okupacije.

Rezolucija je usvojena nedugo pošto je Gadafi poručio pobunjenicima u Bengaziju da će njegove trupe već tokom noći napasti taj grad, gde živi oko milion stanovnika, upozoravajući da nadiruće snage neće imati milosti prema ustanicima. Nedugo po usvajanju rezolucije, njegov sin Seif el Islam rekao je da je vojska iz humanitarnih razloga odustala od marša na Bengazi, ali da će se snage rasporediti oko tog grada.

U akciji uspostavljanja zone zabranjenih letova učestvovaće američki, francuski i britanski avioni, kao i vazduhoplovstva bar dve arapske države. Avioni članica NATO-a poletaće iz francuskih baza.

Za rezoluciju je glasalo 10 članica, dok su Kina, Rusija, Nemačka, Indija i Brazil bili uzdržani. Za usvajanje rezolucije bilo je neophodno devet glasova, kao i da nijedna stalna članica Saveta bezbednosti ne bude protiv.

Ta vest dočekana je sa oduševljenjem u najvažnijem uporištu pobune, milionskom Bengaziju, koji se prethodnih dana spremao za odbranu od nadirućih trupa Moamera el Gadafija. Libijski avioni su, u prethodna 24 časa, u nekoliko navrata bombardovali pobunjeničke položaje oko tog grada, a ustanici tvrde da su oborili najmanje jedan avion.

Usvajanje ove rezolucije praktično znači da će britanski, francuski i američki avioni sprečiti svako uzletanje Gadafijeve avijacije, ali da će imati i zeleno svetlo da napadnu bilo koji artiljerijski položaj i mehanizovanu jedinicu koja načini agresivan potez.

Francuzi su najavili da će operacija početi u nekoliko narednih sati, ali zvaničnici administracije Baraka Obame tvrde da je izrada planova za sprovođenje rezolucije u toku, te da bi ozbiljniju akciju trebalo očekivati u nedelju ili ponedeljak.

Komandant američkog ratnog vazduhoplovstva, general Norton Švarc rekao je da će za uspostavljanje zone zabranjenih letova trebati bar nedelju dana, kao i da će Amerika morati da angažuje snage raspoređene u Evropi, ali i neke iz SAD.

"Za mene pitanje nije možemo li, već da li treba to da radimo i, ukoliko treba, kako?", rekao je general Švarc.

Odlučujuća bitka u Misrati

Ključna bitka tokom prethodnog dana vodila se na sasvim drugom kraju države, oko Misrate, u koju su već ušli tenkovi regularne vojske. Grad je pod opsadom već nekoliko dana, a do večeri se očekuje odlučujući udar Gadafijevih trupa.

U međuvremenu, stambeni kompleksi u Adždabiji, na istoku zemlje, nalaze se pod teškom artiljerijskom vatrom, navode agencije. Televizija Al Arabija izveštava da je u najnovijim sukobima u tom gradu poginulo najmanje 30 ljudi.

Libijska vojska saopštila je da će obustaviti vojne operacije u nedelju, da bi pružila priliku pobunjenicima da se predaju, prenela je Al Arabija.

Libijski vođa Moamer el Gadafi najavio je da će njegove snage danas imati odlučujuću bitku za zauzimanje grada Misrate, udaljenog 150 kilometara istočno od Tripolija.

Gadafijeva najnovija izjava usledila je u vreme dok su vladine trupe napadale nekoliko gradova na zapadu zemlje i pripremale ofanzivu na istočno uporište pobunjenika u Bengaziju, i pored poziva generalnog sekretara UN Ban Kimuna o prestanku svih borbi.

Gadafi je rekao da je bitka za Misratu počela juče i da će danas biti završena.

"To će biti odlučujuća bitka", rekao je libijski vođa na televiziji, govoreći o trećem libijskom gradu po veličini sa oko pola miliona stanovnika. Gadafi je zatražio od stanovništva da ne ostavi Misratu kao taoca u rukama šačice ludaka.

Libijski lider poručio je da neće voditi dijalog sa pobunjenicima, koje je uporedio sa agentima Al Kaide.

"To nisu ljudi sa kojima možemo voditi dijalog, pošto Al Kaida ne ulazi u dijalog ni sa kim. Ako neko želi da razgovara sa Al Kaidom, onda bi trebalo da se obrati Osami bin Ladenu", rekao je Gadafi u intervjuu koji objavljuje današnji broj francuskog lista Figaro.

broj komentara 351 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. mar 2011, 15:37) - anonymous [neregistrovani]

gadafi

ti si bolestan :@ neznas ti ni ko su rusi ni SAD ni libija kao prvo ne treba da zaboravis da je gadafi pomogao srbiji posle bombardovanja od strane SAD i NATO-a slao je srbima pare i naftu,a takodje i rusi da nije bilo rusa ni jednog srbina na kosovu nebi bilo,a rusi su poslali i avione da brane srbiju ali avioni nisu mogli doleteti jer to nisu dozvolili bugari kao i ostale zemlje nato-a i EU nisu dozvolili avionima da predju preko njihove teritorije....

(ponedeljak, 21. mar 2011, 04:00) - anonymous [neregistrovani]

Libijci, ne dajte se!

Sta Sarkozi zamislja, da je Napoleon? Ti zapadnjaci misle da je ceo svet njihov, pa mogu da rade sta god hoce. Nadam se da ce im Gadafi i njegov narod stati u kraj, kad vec mi nismo mogli.

(nedelja, 20. mar 2011, 18:23) - anonymousJero [neregistrovani]

Nobel

Gospodin Obama je dobitnik Nobelove nagrade za mir. Po toj logici istu nagradu poshumno bi trebalo dodeliti i Hitleru.

(subota, 19. mar 2011, 10:55) - anonymous [neregistrovani]

Libija-Nato

Poznat scenario.I odrade ga do kraja sta god da rese.Uglavnom.

(petak, 18. mar 2011, 23:05) - anonymous [neregistrovani]

Napad Nato Pakta

Amerika je u tom fazonu da napada Gadafija zbog toga sto on ubija pobunjenike a ustvari napada samo zbog nafte...Volio bih da Gadafi ostvari ono sto je nemoguce pobjedi Nato Pakt...

(petak, 18. mar 2011, 10:55) - anonymous [neregistrovani]

kengur

Ko ovim Francuzima drma kavez?

(petak, 18. mar 2011, 10:33) - anonymous [neregistrovani]

americka demokratija

Upotreba sile je demokratija, ostvarivanje licnih interesa je demokratija, Bombardovanje je vid demokratije, podrska Slavnom Moameru el Gadafiju spasi se od Americke tiranije i njima ce doci crni petak kad tad.

(petak, 18. mar 2011, 10:25) - Sale [neregistrovani]

Cinizam

Ruski ambasador se cinično smejao nakon usvajanja rezolucije i rukovao sa Rice - američkom ambasadorkom u UN.
Kao i uvek Rusija se sakriva iza USA.
Dolar je jedino božanstvo.
Ruse samo nafta zanima.
Gadafi ako ima imalo pameti, povući će se i spasiti narod od razaranaja mada sumnjam u to. Vlast i novac su mu odavno pomutili razum.
Vraćajte NIS.
STOP Rusiji, stop lažnim prijateljima.

(petak, 18. mar 2011, 10:11) - anonymous [neregistrovani]

Gde je kraj?

Ovo je sramota. Nije Amerika kriva što se ovako ponaša- može im se. Krive su Rusija i Kina što im ovako nešto već nekoliko puta dozvoljavaju. Gde je kraj? Libija ima unutrašnje probleme i ona sama treba da ih reši.

(petak, 18. mar 2011, 10:00) - Boris [neregistrovani]

Tito bio u pravu

TITO je bio u pravu, male nacije su moneta za potkusurivanje velikih, zato je NATO paktu i smetao predvodnik Nesvrstanih u Beogradu, jer se gadan scenario spremao kako za SFRJ tako i za ceo Bliski Istok, Afriku, Aziju, drzave opljackane i ubijeno nekoliko miliona civila, uz izvinjenje!