Prve bombe pale na Bengazi

Gadafijeve snage pokrenule opštu ofanzivu na uporišta pobunjenika na istoku i zapadu Libije. Istovremene bitke u Misrati i okolini Adždabije. Prve detonacije potresle Bengazi. Dva plemena "prebegla" na stranu Gadafija.

Avijacija Moamera al Gadafija bombardovala vojni aerodrom kod Bengazija, centar mesec dana duge pobune, koja prema svemu sudeći broji poslednje dane, posle sveopšteg kolapsa odbrane na istoku i zapadu države.

Prvi vazdušni napad na Bengazi usledio je istovremeno sa novim akcijama Gadafijeve vojske u okolini Adždabije, gde prilično razbijeni pobunjenici još uvek pružaju snažan otpor, mada su im vladine snage presekle gotovo sve komunikacije sa Bengazijem.

Vojni analitičari smatraju da će Gadafijeve snage u narednih 12 časova doći nadomak Bengazija i Tobruka, poprišta istorijski značajnih bitaka Afričkog korpusa Ervina Romela i Osme armije Bernarda Montgomerija tokom Drugog svetskog rata.

Ovaj put, međutim, Gadafijeve motorizovane jedinici suočiće se sa slabo obučenim pobunjenicima, koji na raspolaganju imaju nešto mehanizacije, par aviona i helikoptera, ali i moral koji je ozbiljno poljuljan serijom poraza koje su pretrpeli poslednjih dana.

Osim ofanziva na istoku i zapadu države, Gadafijeve snage su pokrenule napad na Zintan, uporište pobunjenika na jugozapadu Libije, koje su vladine snage zasule vatrom iѕ višecevnih raketnih bacača i tenkova.

Osim problema na bojnom polju, čini se da je serija poraza snažno uticala i na homogenost ustanka, pa je libijska državna televizija gromoglasno objavila da su dva plemena Tarhuna i Varfala, prešla na stranu Gadafija.

Poslednjih 48 sati?

Sin libijskog predsednika Moamera el Gadafija, Seif el Islam, izjavio je da su vladine snage blizu pobunjeničkog uporišta u Bengaziju i da će sve biti gotovo u roku od 48 sati, prenosi televizija Juronjuz.

Govoreći o uspostavljanju zone zabrane letenja, Seif el Islam je rekao da se vojne akcije privode kraju i da je sada već prekasno za tako nešto.

Gadafijeve snage juče su preuzele kontrolu nad gradom Adždabijom, na istoku Libije, poslednjem koji je bio prepreka u napredovanju vojske ka centru pobunjenika, Bengaziju.

Zapadne zemlje osuđuju napade na civile, ali pokazuju malo volje za konkretnim akcijama u pružanju podrške pobunjenicima, iako strahuju da bi Gadafijeva pobeda i slamanje protesta u Bahreinu mogli da okrenu talas u regionu, ali ovaj put protiv prodemokratskih pokreta.

Rezolucija na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN 

Zemlje koje podržavaju uvođenje zone zabrane leta nad Libijom podnele su Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predlog rezolucije o kome će se raspravljati danas posle podne. U tekstu rezolucije se predlaže da Savet bezbednosti odobri zabranu svih letova u vazdušnom prostoru iznad Libije, da bi se pomoglo zaštiti civila.

Članice tog tela, međutim, i dalje imaju različite stavove o novim merama prema Libiji, pa se narednih dana očekuju veoma teški pregovori.

U međuvremenu, državna televizija prenela je poruku vojske stanovnicima Bengazija: "Oružane snage stižu da vam osiguraju bezbednost, da isprave nepravdu koja vam je naneta, da vas zaštite, ponovo uspostave mir i vrate život u normalne tokove".

"Ovo je humanitarna operacija koja se sprovodi za vaše dobro i čiji cilj nije osveta protiv bilo koga", navela je vojska.

Stanovnici Bengazija kažu da su našli letke po ulicama u kojima se poručuje da neće biti kažnjeni ako odustanu od borbe. U njima se takođe ponavlja tvrdnja Gadafija da su pobunjenici povezani sa Al Kaidom ili su narkomani.

U samom Bengaziju, glasine da je bombardovana rezidencija Moamera el Gadafija u Tripoliju izazvale su slavlje pobunjenika na ulicama grada i pucnje u vazduh do kasno u noć.

Pucnjava je prestala tek oko četiri sata jutros, bez obzira na to što su glasine bile bez osnova, preneo je dopisnik agencije AFP.

Agencije navode da pored obalnog puta ka Bengaziju postoji i drugi kroz pustinju koji ide 400 kilometara do Tobruka, na granici s Egiptom. Tim pravcem bi Gadafijeve snage mogle da zaobiđu i okruže Bengazi. Pitanje je, međutim, da li je vojska u stanju da otvori drugi front i da li ima logistiku da operiše na tako dugim pravcima dejstava.

Francuska za napad, Amerika okleva

SAD odbacuje pozive za vojnu reakciju u Libiji, u trenutku kada su trupe Moamera el Gadafija preuzele inicijativu i spremaju ofanzivu na Bengazi, bastion pobunjenika.

"Ne mislim da bi Amerikanci želeli da vide predsednika kako se upušta u unilateralnu vojnu intervenciju bez razmatranja posledica", rekao je portparol predsednika Baraka Obame, Džej Kernej.

Na mogućnost o uvođenju zone zabranjenog leta, Kernej je rekao da predsednik najpre želi da definiše cilj tih mera.

Takvu ideju, koja je pokrenuta odmah posle uvođenja prvih sankcija UN 26. februara, zastupaju Pariz, London i Arapska liga.

Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe objavio je na svom blogu da je nekoliko arapskih zemalja spremno da učestvuje u vojnoj operaciji u Libiji, kako bi se zaustavile vladine snage.

"Možemo da neutrališemo Gadafijeva vazduhoplovna sredstva ciljanim udarima. To je ono što Francuska i Britanija predlažu dve nedelje", naveo je Žipe, ističući da za takvo delovanje postoje dva uslova, od kojih je prvi dobijanje mandata Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jedinog izvora međunarodnog prava za upotrebu sile.

"Drugi uslov je u procesu ispunjenja, jer nas je nekoliko arapskih zemalja uverilo da će učestvovati", rekao je Žipe, a prenosi AFP.

Sa druge strane, šef italijanske diplomatije Franko Fratini je pred članovima parlamentarnog odbora rekao da međunarodna zajednica ne želi i ne sme da ratuje u Libiji.

On je takođe, podsetio da su i Arapska liga i Afrička unija isključile mogućnost intervencije u Libiji kopnenim putem.

U utorak, dok su Gadafijeve trupe napredovale na terenu, Sjedinjene Američke Države još nisu, kako se komentariše u Francuskoj, definisale svoj stav prema libijskom diktatoru.

"Naravno da želimo da podržimo demokratske pokrete u regionu", rekao je za Vašington post bivši komadant NATO snaga Vesli Klark i napomenuo da SAD već ima dve takve operacije u toku, u Iraku i Avganistanu.

Sjedinjene Američke Države, takođe, smatraju da nikakva akcija u Libiji ne može da počne bez jasnih ovlašćenja UN, što je teško očekivati, jer se Rusija i Kina protive intervenciji.

broj komentara 111 pošalji komentar
(petak, 18. mar 2011, 12:01) - anonymous [neregistrovani]

Komentar na komentar

Pa ni ovo nije bas neki "komentar"! Cisto prepucavanje "strucnjaka" za svetsku, a posebno za domacu politiku. Zaista je citanje svih ovde ispisanih gluposti cisto gubljenje vremena.

(četvrtak, 17. mar 2011, 16:40) - anonymous [neregistrovani]

za jovana

ti izgleda neznas nista drugo nego samo da lupetas jednu glupost za drugom.kao prvo taj covek se zove ban ki moon i u doba bonbardovanja on uopste nije bio genaralni sekratar un.i sta ti uopste znas o dogadjajima na kosovu i na teritoriji nekadasnje sfrj kada si od 70 godina u americi i to navodno otisao kao dete.ti izgleda od dosade neznas sta ces pa pises komentare koji nemaju tri veze sa vezom.

(četvrtak, 17. mar 2011, 14:12) - anonymous [neregistrovani]

novac

ja smatram da bolje te 150 milijarde da poseduje gadafi nego to da mu uzmu ameri gadafi sa tim novcem gradi skole bolnice a ameri ako mu uzmu taj novac ulozice ga u atomskim bombama i vojnoj opremi zato je bolje da gadafi zadrzi taj novac ako razumes

(četvrtak, 17. mar 2011, 09:40) - Ika [neregistrovani]

Nije ovo utakmica

Ovakvi navijački izlivi podrške mnogo govore o nama u Srbiji, zašto niko od ovih komentatora ne razmišlja o tome kako je pukovnik Gadafi "zaradio" svojih 150 000 000 000 (milijardi) dolara.

(četvrtak, 17. mar 2011, 01:54) - Milan [neregistrovani]

teroziram u Libiji

Sa teroristima nema pregovora.Kako Amerika unistava teroriste Al Kaide tako i Libija.Ne znam u cemu je problem?

(četvrtak, 17. mar 2011, 01:23) - anonymous [neregistrovani]

civili

pazi sada ovi u savetu bezbednosti strahuju da ovo moze imati negativan efekt svih pobuna to znaci da oni poddrzavaju svaku vrsta nasilja ako je u njihovim interesim to znaci da je neko organizovao ove pobune u egiptu libiju iranu ali nije ispalo po planu gadafi ih je polomio lose su predvideli i sada ne znaju sta da rade i u tekstu pise da vojska ubija civile pa ja ne vidim civile na ovom videu vidim ljude koji izvicu alah ehber i oni su spremni svakog covjeka raskomadati na delove ali za ovih iz saveta bezbednosti to su civili tako oni tvrde a civili su vec odavno napustili te gradove gde haraju zapadnjacki placenici i svaki civil ko je ostao on je saveznik sa teroristima i nije bitan ako bude zrtva imali su svi vreme da napuste gradove zato gos.gadafi nedaj tim bandama da sutra pricaju kako su bili u libiju

(četvrtak, 17. mar 2011, 00:41) - Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

Ben Ki Mun,

Kaze da odma prestanu gadafijeve snage napad nad pobunjenicima, smesno. Gde je bio Ben Ki Mun kada su Albanski teroristi ubijali po Kosovo i Metohiji, i kada su Amerika i 19 drugih drzava Nato Alijanse bombardovali Srbiju 78 dana bez odobrenja UN, zasto nije tada rekao da Nato prestane odma. Wow, sigurno je uplasio Gadafija. Nasta je UN dosla, da joj naredjuje Amerika sa svoim kaubojcima. Nece uspeti imace velike prepreke, Gadafi ce pobediti a Sarkozi i Ben Ki Mun mogu da se zajedno slikaju za svetcke novine.
Bog je na stranu Gadafija i Libiskog naroda.

(četvrtak, 17. mar 2011, 00:22) - anonymous [neregistrovani]

Само напред!

Пуковниче Гадафи, само напред у освајање слободе, против терориста, Ал Каиде и контрареволуционара. Наоружани терористи нису народ, они су само пацови које треба погазити.

(četvrtak, 17. mar 2011, 00:14) - anonymous [neregistrovani]

Čestitam na komentaru

Takozvane demokratske zemlje Evrope ne interesuje patnja japanskog naroda; njih interesuje libijska nafta i pljačka, oni su trgovci smrti. Oni Gadafiju ne mogu ništa. Italijanski kepec izigrava Napoleona. NE DAJ PUKOVNIČE da ti državu rasture zločinci sa Zapada. Oni su žedni nafte i krvi liboijskog naroda.

(sreda, 16. mar 2011, 22:57) - dorccol [neregistrovani]

...

Smesno je kako se ovi na internetu obrazovani borci za demokratiju ne zamisle...
Kako to da jasmin ne procveta u Arabiji, koja nije ni diktatura, vec privatna monarhija americkih naftasa i u kojoj ljudima jos seku ruke zbog case viskija npr...
Ili, zasto Ameri ne uvedu Jemenu zabranu leta ili Bahreinu... I to su arapske zemlje... Ali, u Jemenu je americka 5.flota, a u BAhreinu baze, pogodite cije...
Ili, kako to da Francuska expresno prizna neku pobunjenicku vladu, bas kad su im pocetkom godine istekli svi ugovori za vadjenje libijske nafte...