Strah od nuklearki urodio plodom?

Sporazum kojim se produžava rok rada nuklearki u Nemačkoj do 14 godina, suspendovan je na tri meseca. Kancelarka Angela Merkel odlučila se na takav potez zbog pritiska javnosti i antinuklearnih grupa, ali njeni kritičari to tumače kao kupovinu vremena i glasova uoči pokrajinskih izbora.

Vlada Angele Merkel suspendovala je sporazum kojim se produžava rok rada nuklearnih elektrana u toj zemlji.

Sporazum je suspendovan na tri meseca, što kritičari kancelarke Merkel smatraju političkim činom oko pokrajinskih izbora koji će se za nekoliko dana održati u Baden-Virtembergu i drugim pokrajinama.

Merkelova je zbog prvobitne odluke o produženju rada nuklearki bila na udaru opozicije, koja joj je prebacivala da je popustila pred nuklearnim lobistima.

Protivnici korišćenja nuklearne energije, zbog tragedije u Japanu, planiraju brojne akcije i demonstracije širom Nemačke, od kojih će jedna biti održana na uskršnji ponedeljak, na 25. godišnjicu nuklearne eksplozije u Černobilju.

Konzervativno-liberalna vlada kancelarke Merkel je prošle jeseni, uprkos javnim protestima i neslaganju opozicije, donela odluku da atomske centrale u Nemačkoj smeju da rade osam do 14 godina duže nego što je predviđalo do tada važeće rešenje.

Ranijom odlukom socijaldemokratsko-zelene vlade kancelara Gerharda Šredera iz 2002. godine bilo je predviđeno da se nuklearke zatvore najkasnije do 2025. godine.

Elegantno rešenje uoči izbora

U vezi sa vladinom odlukom, Nirnberger nahrihten piše da je ovaj moratorijum, s obzirom na dosadašnju energetsku politiku vladajuće koalicije, na prvi pogled ubedljiv odgovor na tešku nuklearnu havariju u Japanu.

Ipak, kako navodi list, pri pažljivijoj analizi njegovo oročavanje na tri meseca se ispostavlja kao dosta elegantno rešenje kojim vlada pokušava da najpre dobije na vremenu, uoči pokrajinskih izbora.

Vestdojče algemajne cajtung navodi da je veliko pitanje da li će ovo delanje koje u očima javnosti treba da izazove utisak ozbiljnog angažovanja vlade, zaista i dovesti do ranijeg ukidanja korišćenja atomske energije.

"Jer, vlada je do sada pravila račun bez krčmara: milijarde moraju da se ulože u istraživanje tehnologije akumuliranja energije, i precizno treba odgovoriti na pitanje: Koja vrsta elektrana će proizvoditi 22 odsto energije, koliko sada u ovoj zemlji proizvode nuklearke. Naposletku, industrija ne sme da se samo nada da će sijati sunce i duvati vetar, već mora da obezbedni stabilno snabdevanje 24 sata dnevno", piše nemački list.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво