Poslednja stanica Bengazi

Zauzimanjem Adždabije i Brege, Gadafijevim snagama otvoren put ka Bengaziju, milionskom gradu i centru pobune. Pobunjenici traže od Zapada da ubije Gadafija. Libijski lider rekao da se oseća da je izdan i da je šokiran ponašanjem Evrope. Zapad odustao od zone zabranjenih letova.

Između snaga Moamera el Gadafija i centra pobune više nema ničega osim pustinje, jer su vladine snage u nekoliko prethodnih časova slomile otpor pobunjenika u Bregi i Adždabiji, otvorivši put za nesmetano napredovanje ka Bengaziju i istoku države. 

Uprkos kuraženju pobunjenika, bitka je trajala mnogo kraće nego što je bilo ko očekivao, u nekoj meri i zbog očiglednog razočaranja pobunjenika činjenicom da je njihov zahtev za uspostavljanjem zone zabranjenih letova iznad Libije pao na gluve uši lidera međunarodne zajednice. 

Pobunjenici su, prvobitno, odbranu koncentrisali oko glavnog gradskog trga, na kojem se nalazilo nekoliko protiavionskih topova, sa cevima usmerenim u pravcu odakle se očekivao dolazak Gadafijevih mehanizovanih snaga.

Takav plan odbrane pao je u vodu onog trenutka kada su Gadafijeve snage prišle iza leđa pobunjenicima i presekle put ka Bengaziju, posle čega se odbrana grada prosto urušila, jer je postalo jasno da od dolaska juče glasno najavljivanih 8.000 svežih boraca iz Bengazija neće biti ništa.

Komandant pobunjeničkih snaga, dojučerašnji ministar policije Abdel Fatah Junis najavljivao je da će njegove trupe, po svaku cenu, pokušati da zadrže Adždabiju. "Adždabija je ključna tačka. Tuda prolazi putevi ka Bengaziju i Tobruku", rekao je komandant pobunjeničkih snaga u Bengaziju.

Vojni analitičari smatraju da je padom Adždabije Gadafiju otvoren put ka Tobruku, čijim bi zauzimanjem pobuna bila svedena samo na Bengazi. Dodatni faktor predstavlja psihološki efekat eventualnog pada tog grada, jer se smatra da moral pobunjenika nije preterano visok, pošto od početka Gadafijeve ofanzive nisu dobili nijednu bitku.

Pobunjenici priželjkuju Gadafijevu smrt

Portparol pobunjeničkog Nacionalnog saveta Mustafa Geriani rekao je da će na sastanku Grupe osam u Parizu apelovati kod francuskog predsednika Nikole Sarkozija i američkog državnog sekretara Hilari Klinton da ubiju Gadafija.

"Tražimo od zapada uvođenje zone zabranjenog leta, taktička bombardovanja i direktan napad na Gadafijevo sedište", rekao je Geriani.

U svežoj ofanzivi, Gadafijeve snage bombardovale su u četiri navrata Adždabiju, poslednju prepreku do najvećeg pobunjeničkog uporišta, Bengazija, javlja Al Džazira.

Pobunjenici u Adždabiji povukli su se sa svojih položaja na zapadnim obroncima grada, zbog žestokog bombardovanja vojnih aviona, javlja Rojters.

Vojne jedinice pod komandom Gadafijevih sinova, Kamisa i Saadija, uputile su se na istok zemlje, prenosi Al Džazira.

Pomeranje jedinica pod komandom Gadafijevih sinova, među kojima se nalazi i 32. elitna brigada, ocenjuje se kao priprema libijskog lidera za konačni obračun sa pobunjenicima.  

Žestoke borbe nastavljaju se u Bregi, pošto su se u kontroli grada nekoliko puta smenjavali pobunjenici i trupe lojalne Gadafiju.

Naftne instalacije i terminale u Bregi i dalje kontroliše Gadafijeva vojska, ali se borbe vode u predgrađima.  

Na zapadu, vojska je ponovo započela napad na Misratu, pošto je sinoć u silovitom napadu zauzela Zuvaru.

Gadafi: Evropa me izdala 

Gadafi je, u intervjuu italijanskom dnevniku Đornale, odbacio zahteve svetskih sila za uvođenje zone zabrane leta nad Libijom, preneo je Rojters.

Libijski lider je rekao da je francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je priznao pobunjenički Nacionalni savet i pozvao na vazdušne udare na ciljane mete u Libiji, mentalno poremećen.

"Zaista sam bio šokiran stavom mojih evropskih prijatelja. Oni su oštetili i ugrozili niz važnih bezbednosnih sporazuma koji su bili u njihovom interesu i ekonomsku saradnju koju smo imali", rekao je Gadafi.

Upitan o svojim odnosima sa Berluskonijem, ranije njemu najbližim evropskim prijateljem, rekao je: "Toliko sam šokiran, osećam se izdanim, ne znam čak ni šta da kažem Berluskoniju".

"Što se pobunjenika tiče", rekao je Gadafi, "postoje samo dve mogućnosti - da se predaju ili da pobegnu".

Libijski lider je ponovio da njegova zemlja predstavlja bedem širenju islamskog ekstremizma, ali i da će se, ukoliko Zapad odluči da napadne Libiju, snage te zemlje priključiti Al Kaidi i proglasiti sveti rat.

"Ukoliko, umesto stabilne vlade, kontrolu preuzmu bande povezane sa Bin Ladenom, Afrikanci će masovno krenuti ka Evropi i Mediteran će postati more haosa", rekao je Gadafi.

Međunarodna zajednica neodlučna

Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija podnet je predlog rezolucije o uvođenju zone zabrane leta nad Libijom, da bi se, kako se navodi, zaštilo civilno stanovništvo. Članice tog tela, međutim, i dalje imaju različite stavove o novim merama prema Libiji.

Na samitu Grupe osam, Rusija i Nemačka su blokirale predlog Britanije i Francuske za što skorijim uvođenjem zone zabranjenog leta.  

Ipak, na samitu je odlučeno da se uvedu dodatne ekonomske sankcije Libiji.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je da su se ministri juče saglasili da što je pre moguće, još ove nedelje, treba ponovo otvoriti diskusiju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o daljim merama prema Libiji.

Fratini je dodao i da bi diskusija mogla da se odnosi i na pitanje zone zabrane letova za koju se zalažu Francuska i Velika Britanija, a koju Rusija i Nemačka oklevaju da odobre.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio da je njegova zemlja i dalje skeptična prema ideji uvođenja zone zabrane letova u libijskom vazdušnom prostoru.

"Nemačka je i dalje skeptična prema ideji o uvođenju zone zabrane letova nad Libijom, ali ovo pitanje trebalo bi hitno da bude razmotreno u Savetu bezbednosti UN", naglasio je Vestervele.

Trebalo bi da grupa lidera Afričke unije narednih dana poseti Libiju, u cilju prekida sukoba i smirivanja situacije.

broj komentara 186 pošalji komentar
(petak, 18. mar 2011, 18:31) - anonymous [neregistrovani]

sramota

ovo je strasno..sta god da su uradili niko nema pravo da napada i ubija civile.. toliko od civilizovanog zapada.

(sreda, 16. mar 2011, 09:37) - anonymous [neregistrovani]

vrednosti

Pukovnik nije samo simbol vlasti, on je danas i predstavnik ljudskih vrednosti, dostojanstva, istine...i svega onog sto zapadne zemlje vec odavno nemaju u svojoj zvanicnoj politici. Vidimo to kroz obilje lazi o Libiji koji se ovih mesec dana pojavljuju . Nije ovde u pitanju odbrana Moamera Gadafija, on ce se sam odbraniti, ali jeste odbrana od jednog falsifikatorskog, laznog i monstruoznog sistema vrednosti koji pretenduje da svoju politiku nametne vecini u svetu.Pitanje jeste danas - A kakvu to demokratiju bi donele takve zapadne zemlje. Zapitajmo se svi, ako nam vec nije kasno.

(sreda, 16. mar 2011, 09:30) - anonymous [neregistrovani]

Gadafi

Udri Gadafi! Samo napred do konačne pobede.

(sreda, 16. mar 2011, 08:47) - KM [neregistrovani]

odg:samo Srbi

mislim da većina Srba ne navija za Gadafija
iz razloga što je diktator nego zbog toga što se bori protiv nečega što je američkih,"čistih",ruku delo a ako si čitao komentare od početka tog cirkusa i sam bi to zaključio.Gadafi možda jeste diktator ali šta je američka demokratija nego "legalna diktatura".Žao mi je nevinih žrtava,ma gde bile,a što se tiče amera,to je zlo koje se nije videlo od dr.sv.rata.

(sreda, 16. mar 2011, 08:42) - anonymous [neregistrovani]

znanje

Ovaj svijet nije normalan,kad bi samo znali neke stvari u zivotu bilo bi drugacije.

(sreda, 16. mar 2011, 08:36) - anonymous [neregistrovani]

cast

ti svaka moj pukovnice.jedino ti osta da branis cast i dostojanstvo svog slobodoumnog naroda od posasti zvane amerika i eu.zamislite tu veliku demokratiju americku koja uzme 30milijardi jednoj slobodnoj i suverenoj zemlji pa ih onda dijeli kako je njima volja i kome je njima volja.cast im svaka.....

(sreda, 16. mar 2011, 08:33) - Marko [neregistrovani]

Odgovor

Naravno da je Srpski narod na strani Gadafija,Amerika hoce naftu a ne Gadafija,on se bori za goli život svog naroda,a Libijskom narodu je život upravo nafta.Ako Gadafi ode docice tkzv. demokratija koja ce državu da dovede na ivicu bede.Sto se tiče Srpskog naroda mi smo poznati ratnici i uvek smo vodili odbrambene ratove a nikada osvajačke,braneci svoju slobodu,svoju pravoslavnu veru i svoj narod,od Turaka,Austrijanaca,Nemaca i sada u poslednjem ratu Amerikanaca...

(sreda, 16. mar 2011, 07:59) - anonymous [neregistrovani]

ma nema tu vise nista

pobunjenici ce se predati i pobacati oruzje u Bengaziju jer je Gadafijeva vojska krenula silom uragana.

(sreda, 16. mar 2011, 07:59) - anonymous [neregistrovani]

demokracija

ko si ti mudrace jedan da pricas o tome ? srbi su za pravo svakog naroda da odlucuje o onome sta zeli bez mijesanja sa strane. i svi komentari ispred su ok. samo naprijed gadafi, rijesi to sam, a izdajnike i treba kazniti.

(sreda, 16. mar 2011, 06:04) - Milan [neregistrovani]

Melji

Pukovnice, melji!