Poslednja stanica Bengazi

Zauzimanjem Adždabije i Brege, Gadafijevim snagama otvoren put ka Bengaziju, milionskom gradu i centru pobune. Pobunjenici traže od Zapada da ubije Gadafija. Libijski lider rekao da se oseća da je izdan i da je šokiran ponašanjem Evrope. Zapad odustao od zone zabranjenih letova.

Između snaga Moamera el Gadafija i centra pobune više nema ničega osim pustinje, jer su vladine snage u nekoliko prethodnih časova slomile otpor pobunjenika u Bregi i Adždabiji, otvorivši put za nesmetano napredovanje ka Bengaziju i istoku države. 

Uprkos kuraženju pobunjenika, bitka je trajala mnogo kraće nego što je bilo ko očekivao, u nekoj meri i zbog očiglednog razočaranja pobunjenika činjenicom da je njihov zahtev za uspostavljanjem zone zabranjenih letova iznad Libije pao na gluve uši lidera međunarodne zajednice. 

Pobunjenici su, prvobitno, odbranu koncentrisali oko glavnog gradskog trga, na kojem se nalazilo nekoliko protiavionskih topova, sa cevima usmerenim u pravcu odakle se očekivao dolazak Gadafijevih mehanizovanih snaga.

Takav plan odbrane pao je u vodu onog trenutka kada su Gadafijeve snage prišle iza leđa pobunjenicima i presekle put ka Bengaziju, posle čega se odbrana grada prosto urušila, jer je postalo jasno da od dolaska juče glasno najavljivanih 8.000 svežih boraca iz Bengazija neće biti ništa.

Komandant pobunjeničkih snaga, dojučerašnji ministar policije Abdel Fatah Junis najavljivao je da će njegove trupe, po svaku cenu, pokušati da zadrže Adždabiju. "Adždabija je ključna tačka. Tuda prolazi putevi ka Bengaziju i Tobruku", rekao je komandant pobunjeničkih snaga u Bengaziju.

Vojni analitičari smatraju da je padom Adždabije Gadafiju otvoren put ka Tobruku, čijim bi zauzimanjem pobuna bila svedena samo na Bengazi. Dodatni faktor predstavlja psihološki efekat eventualnog pada tog grada, jer se smatra da moral pobunjenika nije preterano visok, pošto od početka Gadafijeve ofanzive nisu dobili nijednu bitku.

Pobunjenici priželjkuju Gadafijevu smrt

Portparol pobunjeničkog Nacionalnog saveta Mustafa Geriani rekao je da će na sastanku Grupe osam u Parizu apelovati kod francuskog predsednika Nikole Sarkozija i američkog državnog sekretara Hilari Klinton da ubiju Gadafija.

"Tražimo od zapada uvođenje zone zabranjenog leta, taktička bombardovanja i direktan napad na Gadafijevo sedište", rekao je Geriani.

U svežoj ofanzivi, Gadafijeve snage bombardovale su u četiri navrata Adždabiju, poslednju prepreku do najvećeg pobunjeničkog uporišta, Bengazija, javlja Al Džazira.

Pobunjenici u Adždabiji povukli su se sa svojih položaja na zapadnim obroncima grada, zbog žestokog bombardovanja vojnih aviona, javlja Rojters.

Vojne jedinice pod komandom Gadafijevih sinova, Kamisa i Saadija, uputile su se na istok zemlje, prenosi Al Džazira.

Pomeranje jedinica pod komandom Gadafijevih sinova, među kojima se nalazi i 32. elitna brigada, ocenjuje se kao priprema libijskog lidera za konačni obračun sa pobunjenicima.  

Žestoke borbe nastavljaju se u Bregi, pošto su se u kontroli grada nekoliko puta smenjavali pobunjenici i trupe lojalne Gadafiju.

Naftne instalacije i terminale u Bregi i dalje kontroliše Gadafijeva vojska, ali se borbe vode u predgrađima.  

Na zapadu, vojska je ponovo započela napad na Misratu, pošto je sinoć u silovitom napadu zauzela Zuvaru.

Gadafi: Evropa me izdala 

Gadafi je, u intervjuu italijanskom dnevniku Đornale, odbacio zahteve svetskih sila za uvođenje zone zabrane leta nad Libijom, preneo je Rojters.

Libijski lider je rekao da je francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je priznao pobunjenički Nacionalni savet i pozvao na vazdušne udare na ciljane mete u Libiji, mentalno poremećen.

"Zaista sam bio šokiran stavom mojih evropskih prijatelja. Oni su oštetili i ugrozili niz važnih bezbednosnih sporazuma koji su bili u njihovom interesu i ekonomsku saradnju koju smo imali", rekao je Gadafi.

Upitan o svojim odnosima sa Berluskonijem, ranije njemu najbližim evropskim prijateljem, rekao je: "Toliko sam šokiran, osećam se izdanim, ne znam čak ni šta da kažem Berluskoniju".

"Što se pobunjenika tiče", rekao je Gadafi, "postoje samo dve mogućnosti - da se predaju ili da pobegnu".

Libijski lider je ponovio da njegova zemlja predstavlja bedem širenju islamskog ekstremizma, ali i da će se, ukoliko Zapad odluči da napadne Libiju, snage te zemlje priključiti Al Kaidi i proglasiti sveti rat.

"Ukoliko, umesto stabilne vlade, kontrolu preuzmu bande povezane sa Bin Ladenom, Afrikanci će masovno krenuti ka Evropi i Mediteran će postati more haosa", rekao je Gadafi.

Međunarodna zajednica neodlučna

Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija podnet je predlog rezolucije o uvođenju zone zabrane leta nad Libijom, da bi se, kako se navodi, zaštilo civilno stanovništvo. Članice tog tela, međutim, i dalje imaju različite stavove o novim merama prema Libiji.

Na samitu Grupe osam, Rusija i Nemačka su blokirale predlog Britanije i Francuske za što skorijim uvođenjem zone zabranjenog leta.  

Ipak, na samitu je odlučeno da se uvedu dodatne ekonomske sankcije Libiji.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je da su se ministri juče saglasili da što je pre moguće, još ove nedelje, treba ponovo otvoriti diskusiju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o daljim merama prema Libiji.

Fratini je dodao i da bi diskusija mogla da se odnosi i na pitanje zone zabrane letova za koju se zalažu Francuska i Velika Britanija, a koju Rusija i Nemačka oklevaju da odobre.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio da je njegova zemlja i dalje skeptična prema ideji uvođenja zone zabrane letova u libijskom vazdušnom prostoru.

"Nemačka je i dalje skeptična prema ideji o uvođenju zone zabrane letova nad Libijom, ali ovo pitanje trebalo bi hitno da bude razmotreno u Savetu bezbednosti UN", naglasio je Vestervele.

Trebalo bi da grupa lidera Afričke unije narednih dana poseti Libiju, u cilju prekida sukoba i smirivanja situacije.

Број коментара 135

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво