Nuklearna drama u Japanu

Nove havarije na reaktoru broj 4. Ponovo se pojavila vatra, pošto je prethodno pokušna sanacija eksplozije u istom pogonu eletrane Fukušima 1. Postoji mogućnost oštećenja i jezgra u reaktoru 2, upozorio direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju i ocenio događaje u Japanu kao zabrinjavajuće.

Oko 70 odsto nukleranog goriva na reaktoru broj 1 i 33 odsto na reaktoru 2 nuklearke Fukušima je oštećeno, saopštila je Tokijska energetska kompanija, svega nekoliko časova pošto je u četvrtom reaktoru te elektrane, ponovo, izbio požar.

Vest o novim nevoljama u elektrani Fukušima usledila je nedugo pošto su japanske vlasti obznanile verovatnu propast plana da helikopterima dopreme vodu iznad reaktora i prospu je spremištu za potrošeni uranijum.

Umesto "vazdušnog napada" na šipke potrošenog nuklearnog goriva, japanski stručnjaci će se, kako stvari stoje, opredeliti za upumpavanje vode kroz otvor u zgradi nastao tokom ranije eksplozije.

Metoda je, suštinski, slična akciji helikoptera, ali je taj plan odbačen jer se ispostavilo da rupe ne krovu nisu dovoljno velike da bi se, kroz njih, mogla ubaciti dovoljna količina vode.

Kompanija "Tepko", koja je vlasnik nuklearne elektrane Fukušima 1, saopštila je da se čula snažna eksplozija unutar elektrane. Kasnije je utvrđeno da je oštećen krov zgrade u kojoj se nalazi reaktor 4. (Nuklearka Fukišima 1 ima šest reaktora, dok su u Fukušimi 2, koja je udaljena 12 kilometara od prve, instalrana četiri reaktora)

Američki Institut za nauku i međunarodnu bezbednost konstatuje da nivo incidenta označen sa 4, na skali od 1 do 7,  više nije dovoljan za ocenu nuklearne drame u eklektrani Fukušima 1 i da je sadašnje stanje bliže nivou 6, prenosi agencija Kjodo. 

Japanska vlada naredila je toj kompaniji da što pre počne sa hlađenjem reaktora 4, kako bi se izbegla nuklearna katastrofa, prenosi Kjodo. Kako uobičajena sredstva za hlađenje nisu moguća, kompanija "Tepko" planira da helikopterom dopremi vodu do bazena, kako bi se ohladilo istrošeno gorivo u četvrtom reaktoru.

U toku je istraga o potencijalnom curenju radioaktivnog materijala iz tog reaktora.

U njemu je jutros izbio požar, ali je ugašen uz pomoć američke vojske.

Situacija u reaktoru 4 pomno se prati, jer je potencijalno opasniji u odnosu na preostala tri reaktora, gde su se do sada dogodile eksplozije.

Problem je što se potrošeno nuklearno gorivo ne nalazi unutar dvostrukih debelih čeličnih zidova, postavljenih oko jezgra reaktora.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku eneriju Jukia Amano upozorio je da postoji mogućnost oštećenja jezgra u drugom reaktoru nuklearke.

U toj jedinici, jutros je došlo do eksplozije, zbog čega je nekoliko sati nivo radijacije bio nekoliko puta veći od dozvoljenog.

Jukuja Amano je upozorio da su događaji u Japanu zabrinjavajući, da je došlo do dodatnih oštećenja na reaktorima u Fukušimi i ispuštanja radioaktivnosti.

Ne iznoseći detaljnije podatke, Amano je rekao da su u regionu Tokija izmerene povišene vrednosti joda i cezijuma.

Komesar EU za energiju Ginter Etinger otišao je još dalje, rekavši da nuklearna havarija u Japanu liči na apokalipsu i da je Tokio skoro izgubio kontrolu nad događajima u centrali Fukušima.

On smatra da je praktično sve izvan kontrole i da ne može da isključi najgore, u satima i danima koji dolaze.

Pesimistične prognoze stižu iz Rusije. Šef ruske Agencije za atomsku energiju "Rosatom" Sergej Kirijenko rekao je premijeru Vladimiru Putinu da bi i svih šest reaktora u Fukušimi moglo da se istopi, ukoliko vlasti ne uspeju da ohlade gorive šipke.

Posle mnogih ocena nuklearnih stručnjaka, evropske zemlje počele su da evakuišu svoje državljane iz Japana.

Francuska vlada uputila je poziv nacionalnom avioprevozniku "Er Fransu" da obezbedi dodatne letove za povratak francuskih državljana kućama, a premijer Fransoa Fijon rekao je u parlamentu: "Sugerisali smo našim državljanima koji nisu obavezni da ostanu u Tokiju da se vrate u Francusku, ili da odmah krenu na jug Japana".

Japanci prate vremensku prognozu

Zbog širenja radioaktivnog materijala, za Japance je veoma bitna i vremenska prognoza. Izvesno olakšanje im predstavlja to što će vetar u narednim satima promeniti pravac i radioaktivni oblak usmeriti ka Pacifiku.

Ujedinjene nacije, ipak, upozoravaju da su takve prognoze varljive i da se vremenski uslovi vrlo lako mogu promeniti.

Osim u Japanu, nivo radijacije je porastao i u Rusiji. Radijacija je povećana u Vladivostoku, koji se nalazi 800 kilometara od nuklearke na severozapadu Japana.

Japan je zabranio letove iznad severoistočnog dela zemlje.

U međuvremenu, stižu novi podaci o broju žrtava zemljotresa i cunamija. Nacionalna policijska agencija navodi da je poginulo više od 10 hiljada ljudi.

Situacija u Japanu veoma negativno se održava i na ekonomiju zemlje. Zabeleženo je da su akcije na japanskoj berzi pale više od 10 odsto. Strahuje se i od kolapsa ekonomije, jer je Japan ugovorio prodaju nekih nuklearki Turskoj i Vijetnamu, a sumnja se da bi ti poslovi mogli da propadnu zbog katastrofe koja je zadesila tu zemlju.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво