Juriš na Adždabiju

Ofanziva Gadafijevih snaga na istoku i zapadu zemlje. Na istoku situacija konfuzna, vojska vodi žestoke borbe za kontrolu Brege, kako bi obezbedila siguran put prema Adždabiji gde se pobunjenici spremaju za odsudnu bitku. Na zapadu Gadafijeve trupe zauzele Zuvaru. Rusija i Kina, uprkos rastućem pritisku, izrazile rezerve o planu uvođenja zone zabranjenog leta.

Nakon uličnih borbi, pošto su tenkovi prodrli u centar, Gadafijeve snage zauzele Zuvaru i osigurale sve delove grada, javlja Rojters.  

"Zuvara je u Gadafijevim rukama. Pobunjenici više ne kontrolišu grad", rekao je Rojtersu jedan od stanovnika. 

Pobunjenici tvrde da su povratili kontrolu nad Bregom, zarobivši pritom nekolicinu pripadnika elitnih vladinih snaga.

Gadafijeve trupe, međutim, čvrsto kontrolišu naftna postrojenja u Bregi, a pobunjeničke snage ograničene su na nekoliko stambenih četvrti na obodu grada. Za sada ne postoje nezavisne potvrde o ovim navodima.

Ove informacije usledile su samo nekoliko sati posle povlačenja pobunjenika iz grada, usled žestokih napada Gadafijevih snaga iz vazduha i sa kopna.

Na istoku zemlje pobunjenici su se, usled velike ofanzive Gadafijevih snaga, povukli u Adždabiju gde bi u narednim časovima mogla početi odlučna bitka kojom bi u velikoj meri mogla biti odlučena sudbina revolta protiv 42 godine dugog libijskog režima. 

U međuvremenu, raste diplomatski pritisak za uvođenjem zone zabranjenog leta nad Libijom. Posebno nakon apela Afričke lige upućenog Savetu bezbednosti UN, kako bi se pružila zaštita pobunjenicima.

Ipak, Rusija i Kina, stalne članice Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, izrazile su velike rezerve povodom ovog pitanja i zatražile dodatne informacije o predlogu Arapske lige.

Uvođenje zone zabranjenih letova iznad Libije čini se jedinom nadom pobunjenika da izbegnu gnev Gadafijevih snaga, jer su avioni libijskog ratnog vazduhoplovstva, u prethodnih nekoliko dana, odigrali važnu ulogu u pobedama vojske oko nekoliko snažnih uporišta pobunjenika.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton će liderima G8 predstaviti plan o uvođenju zone zabranjenih letova, oko kojeg u Vašingtonu nema preterano mnogo entuzijazma, jer kako je objasnio američki ministar odbrane Robert Gejts, takva akcija pretpostavlja i seriju vazdušnih udara po odabranim metama Gadafijeve avijacije.

Suštinski, da bi operacija zabrane letova iznad Libije imala bilo kakve izglede za uspeh, Amerika mora da uđe u rat, što će administracija Baraka Obame pod svaku cenu pokušati da izbegne.

U prilog tome da i zapad nije preterano oduševljen ovom idejom ide i izjava britanskog premijera Dejvida Kamerona da ne namerava da uvlači svoju zemlju u rat sa Libijom.

"Ne postoji namera da ulazimo u još jedan rat. Ono što se razmatra jeste kako da pojačamo pritisak na neprihvatljiv, nelegitiman režim kako bismo pokušali da zemlji pružimo mogućnost za mirnu tranziciju", rekao je Kameron.

Sloboda ili smrt

Tako otprilike stanje na frontu opisuju pobunjenici koji su prethodnih dana iz Ras Lanufa i Brege pobegli u Adždabiju, poslednje veće mesto između Gadafijevih snaga i centra pobune u Bengaziju.

Adždabija ima nemerljivu stratešku važnost za pobunjeničke snage, jer bi pad tog grada otvorio vrata armiji da se brzo prebaci dalje na istok, ka istorijski značajnom Tobruku, čijim bi zauzimanjem Gadafi uhvatio Bengazi u makaze i, praktično, uništio svaku nadu pobunjenika za uspeh.

Upravo zbog toga, pobunjenici su u prethodna 24 časa ka tom gradu usmerili sve raspoložive snage, ali nemali broj stanovnika Adždabije beži dalje na istok, ka Tobruku ili Bengaziju, što predstavlja prilično jasan signal da moral Gadafijevih protivnika više i nije na visokom nivou.

Ipak, oko grada su u toku pripreme za bitku - pobunjenici kopaju rovove na prilazima gradu i pune ih sanducima sa municijom. Bageri prave nekoliko metara visoke prepreke, dok oficiri pokušavaju da na najbolji način rasporede artiljeriju i nešto tenkova koje imaju na raspolaganju.

Kao i tokom Drugog svetskog rata, kada su se u Libiji vodile žestoke bitke između Britanaca i Nemaca, pobunjenici se čine svesni činjenice da na potpuno ravnom, pustinjskom terenu, nemaju preterano veliku šansu da zaustave ofanzivu protivnika.
 
Komandant pobunjeničkih snaga, donedavni ministar unutrašnjih poslova Abdel Fatah Junes u Bengaziju je najavio žestok otpor u Adždabiji, rekavši da prethodni porazi, u stvari, predstavljaju strateške uzmake.

Pobunjenici su, u želji da podignu moral saborcima u tom gradu, najavili da će, pod okriljem mraka, stići oko 8.000 dobrovoljaca.

Gotovo istovremeno, Gadafijeve snage ušle su u predgrađe još jednog uporišta pobunjenika, Misurate.

broj komentara 141 pošalji komentar
(utorak, 15. mar 2011, 10:23) - anonymous [neregistrovani]

molitva za mir

i ja sam radio u Libiji i molim se Bogu da se ovo sto pre zavrsi pa da ponovo pocnemo da radimo.Istina je da se tamo struja,voda ne placa.Svaka porodica ima odredenu kolicinu brasna besplatno,cena benzina na pumpama je simbolicna,hleba u radnjama takodje tako da ne verujem da su motivi za pobunu socijalne prirode,bice da u drugom grmu lezi zec.I nije tacno da su strani radnici neisplaceni,nisam cuo za takav slucaj.

(utorak, 15. mar 2011, 07:20) - anonymous [neregistrovani]

re;Demokratija?

Tesko onom kome ovi i na ovakav nacin donose "demokratiju".

Pa sta fali nama...!!??
Lepo zivimo,imamo svega,puno posla,dobre zarade,jak standard..cak su nas pustili da ne gledamo "ajfelove kule"samo sa slika..

(utorak, 15. mar 2011, 02:15) - anonymous [neregistrovani]

Напад

Гадафи мора да направи свој следећи потез пре западних сила

(utorak, 15. mar 2011, 02:01) - anonymous [neregistrovani]

Hipokrizija

Apsolutno si u pravu.
Neka se Libijci sami rasprave a i Gadafi ce nauciti mnogo. Nije on glup. Problem je sto je pare mesto da ih trosi za narodne potrebe razaslao po zapadnim bankama i ulozio cak u mnoge objekte u Italiji. Sada su mu "Demokrate" zamrznuli ta sredstva. Cista hipokrizija!

(ponedeljak, 14. mar 2011, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

Demokratija danas

Demokratija u danasnjem svetu je prica za naivne, zgodna floskula koja sluzi kao izgovor i pokrice za najvece nasilje nad narodima sirom sveta.

(ponedeljak, 14. mar 2011, 21:58) - anonymous [neregistrovani]

Selektivna USA "demokratija"

Kome iz sledećeg komentara i vesti je potpuno jasno da demokratije pod USA čizmom ne postoji:
У Бахреин су, на захтев владе, стигле снаге из земаља чланица Заливског савета за сарадњу, укључујући Саудијску Арабију, а опозиција је саопштила да долазак страних снага у земљу представља окупацију.

E sad zašto Saudijska Arabija na isti način ne pomogne vladi u Libiji? Zašto USA toelriše intervenciju Saudijske Arabije u Bahreinu? Zašto USA i NATO dozvoljavaju brutalno obračunavanje sa mirnim demonstrantima u Saudijskoj Arabiji, Bahreinu i Jemenu? Zašto njima ne preti Sarkozi i zašto njima ne uvode sankcije? Zato što su na vlasti USA, EU, NATO marionete koje pokradoše zemlje a sve u interesu gore spomenutih država. Toliko o USA "demokratiji".

(ponedeljak, 14. mar 2011, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

Demokratija?

Tesko onom kome ovi i na ovakav nacin donose "demokratiju".

(ponedeljak, 14. mar 2011, 21:42) - anonymous [neregistrovani]

Demokratija&Globalizacija

Demokratija lepa?Covece,demokratija doslovce boli!Demokratija je u stvari ironija kojom svetski mocnici na putu globalizacije celog sveta,narodima ove planete mazu oci,lome koske i uzimaju dusu i sta je najgore pri tom im se jos i smeju!Demos kratos=narod vlada!Neka mi neko nabroji samo jednu drzavu na ovom svetu gde narod stvarno vlada,gde se narod stvarno pita!Jedini izuzetak je Svajcarska gde se narod jos nesto pita a i to pod pritiskom svetskih globalizatora sve manje i manje!

(ponedeljak, 14. mar 2011, 21:18) - anonymous [neregistrovani]

...

Forza Gadafi!!!

(ponedeljak, 14. mar 2011, 21:09) - anonymous [neregistrovani]

gadafi

gadafi, caves, lukasenko,kim dzong il, ahmadinedzad,evo morales ...u borbi protiv globalista... bravo majstori menjajte svet