Zemljotres pomerio planetu

Posle zemljotresa u Japanu osa rotacije planete Zemlje biće pomerena za skoro 10 centimetara, saopštio italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju. NASA saopštila da je zemljotres skratio trajanje dana za 1,6 mikrosekundi. Nema razloga za uznemirenje, kažu stručnjaci.

Italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju saopštio je da će Zemljotres u Japanu, jačine 8,9 stepeni po Rihteru, za skoro 10 santimetara pomeriti osu rotacije planete Zemlje.

"Preliminarni rezultati istraživanja koje je sproveo Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju Italije ukazuju da će zemljotres u Japanu pomeriti osu rotacije Zemlje za oko 10 santimetara", izjavio je direktor istraživanja Antonio Piersanti u saopštenju objavljenom na sajtu Instituta.

Taj pokret je "mnogo veći nego kod velikog zemljotresa na Sumatri 2004. i verovatno na drugom mestu posle uticaja zemljotresa u Čileu 1960. godine", rekao je Piersanti.

Ipak, italijanska svemirska agencija je rezervisana i saopštila je da treba prikupiti više podataka pre utvrđivanja tačne mere uticaja zemljotresa na osu rotacije Zemlje, javila je novinska agencija Ansa.

Američka agencija za svemir (NASA) saopštila je da je zemljotres skratio trajanje dana za 1,6 mikrosekundi, preneo je AP.

Ta promena brzine rotacije Zemlje malo je veća od one koju je prošle godine izazvao zemljotres u Čileu, a najveću promenu brzine okretanja Zemlje izazvao je zemljotres na Sumatri 2004. godine, koji je skratio dan za 6,9 mukrosekundi.

Naučnik u Američkom geološkom institutu (USGS) Brajan Etvoter rekao je da je energija oslobođena u tom zemljotresu ekvivalentna skoro mesečnoj potrošnji energije u SAD.

Zemljotres pomerio ostrvo  Honšu

Ken Hadnat, takođe iz USGS, rekao je da je snaga zemljotresa bila tolika da je pomerila japansko ostrvo Honšu za 2,4 metra ka istoku.

Zemljotres jačine 8,9 stepeni po Rihteru koji je juče pogodio Japan, najsnažniji je zemljotres u toj zemlji u poslednjih 140 godina.

Epicentar je bio 400 kilometara severoistočno od Tokija, u blizini lučkog grada Sendaija, a potres je prouzrokovao 10 metara visok cunami.

U zemljotresu je poginulo više od hiljadu ljudi, javljaju japanski mediji.

Nakon tog, Japan su potresla još dva zemljotresa jačine 6,7 i 5,8 stepeni Rihtera, čiji je epicentar bio severozapadno od Tokija.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара