Kazna zbog kritika čečenskih separatista

Zbog vređanja aktivista Kavkaz-centra, sajta koji propagira ideje čečenskih ekstremista, u Finskoj priveden sveštenik i kandidat za poslanika Juha Molari. Finskom svešteniku preti zatvorska kazna.

Finski sveštenik Juha Molari, kandidat za poslanika u finskom parlamentu od antifašističkog pokreta, priveden je na informativni razgovor, zbog uvreda koje je izneo na račun aktivista sajta Kavkaz-centar, koji propagira stavove čečenskih pobunjenika.

"Molari je priveden, jer je kritikovao delatnost proterorističkog sajta Kavkaz-centar", rekao je za agenciju RIA novosti finski branilac Johan Bekman.

Policija, prema rečima Bekmana, smatra da je Molari pretio i vređao aktiviste Kavkaz-centra, a postupak je pokrenut zbog prijave političara Juka Malinena kojeg je Molari, takođe, kritikovao, zbog njegove podrške Kavkaz-centru.

Bekman je napomenuo da svešteniku Molariju preti zatvorska kazna, ako se utvrdi njegova krivica.

Sajt Kavkaz-centar je poznat po širenju ekstremističkih ideja i često objavljuje obraćanja samoproglašenog emira i vođe čečenskih terorista Doku Umarova, koji je preuzeo odgovornost za nekoliko terorističkih napada izvršenih na teritoriji Rusije za proteklih godinu dana.

U poslednjem napadu, koji se dogodio u januaru na međunarodnom aerodromu 'Domodedovo' u Moskvi, poginulo je 37 ljudi, a više od sto je ranjeno. Umarov je posle tog napada u svom obraćanju pretio Rusiji 'godinom krvi i suza'.

broj komentara 0 pošalji komentar