Moguća i podela Libije

Jedno od mogućih rešenja za prekida sukoba u Libiji je i podela zemlje, ističe profesor političkih nauka Džafer Sahib. Takvom razvoju događaja pogodovala je duboka plemenska podeljenost libijskog društva, ali i Gadafijevo odbijanje da se prilagodi savremenim okolnostima, smatra Sahib.

Profesor političkih nauka u libijskom gradu Zaviji Džafer Sahib izjavio je da bi sukobi u Libiji mogli da traju duže nego što mnogi očekuju i da ne isključuje mogućnost podele zemlje.

"Ako spoljni faktori ne budu dolivali ulje na vatru, situacija može da se smiri. Ali, u svakom slučaju istočni deo Libije je gotov i ja očekujem da dođe do otcepljenja", rekao je agenciji Beta profesor Sahib, Iračanin koji dvadeset godina radi u Libiji.

Sahib, koji je magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, doputovao je u Srbiju pre nekoliko dana zajedno sa evakuisanim srpskim državljanima Jatovim avionom iz Tripolija.

Profesor Sahib ističe je da režim Muamera Gadafija ima svoju dobru i lošu stranu.

"Dobra strana tog režima je to što je mnogo ulagano u gradnju infrastrukture i puteva, životni standard je dobar i ne može da se poredi sa stanjem u Tunisu i Egiptu", rekao je Sahib i dodao da u Libiji postoji vrlo razvijen sistem socijalne pomoći siromašnima.

Kao lošu stranu libijskog režima profesor Sahib naveo je problem nasleđivanja vlasti i prenosa ovlašćenja sa Gadafija na njegovu porodicu, što je, kako je rekao, problem i u nekim drugim arapskim državama.

Profesor Sahib je podsetio i da u Libiji ne postoje političke stranke i da se čitav politički život odvija pod kontrolom Gadafija.

Podeljeno društvo

Sahib je rekao da je libijsko društvo podeljeno po plemenskoj osnovi, iako ne postoje različite verske sekte kao u Iraku i svi govore istim jezikom.

Pobunu protiv Gadafija, navodi Sahib, vode plemenski i verski lideri sa istoka zemlje, koji nikada nisu bili naklonjeni Gadafiju i sa kojima je libijski lider i ranije imao problema.

Profesor Sahib ocenjuje da Gadafi nije uspeo da se prilagodi savremenim okolnostima i da je umesto toga nastavio da živi u prošlosti.

"Gadafi ne shvata da živi u 21. veku, već se ponaša kao da živi u osamdesetim ili devedesetim godinama. Tako se ponašao Slobodan Milošević dok je bio na vlasti, kao da je 1942. ili 1943. godina, ali nije imao sreće jer on nije bio Josip Broz", rekao je Sahib.

Jug i zapad zemlje uz Gadafija

Prema rečima iračkog profesora, glavno uporište Gadafijevih pristalica je u južnom delu zemlje, odakle potiče i jedan deo deo njegove porodice.

Gadafi, ocenjuje Sahib, takođe može da računa i na podršku zapadnog dela Libije, odakle je jedan deo oficira koji su bili uz njega kad je izveo revoluciju 1969. godine.

Situacija u Libiji je, prema rečima profesora Sahiba, vrlo neizvesna i menja se gotovo iz časa u čas, pa je zbog toga teško prognozirati konačan ishod.

"Evo pre neki dan, gledam sa svog prozora narod na ulici i svi kliču Gadafiju. Posle pola sata situacija se potpuno promenila i isti ti ljudi, u istim automobilima, skandiraju protiv Gadafija", ističe Sahib.

"Nestabilnost odgovara Americi"

Na pitanje kome bi mogla da odgovara nestabilnost u muslimanskim zemljama na Bliskom istoku i na severu Afrike, profesor Sahib ocenjuje da takva situacija pogoduje jedino Americi.

"Zbog nafte. Nafta određuje vrednost dolara na berzi, i po potrebi se podiže ili spušta. Dolar je sada kao roba na berzi, ne samo valuta", rekao je Sahib.

Upitan zbog čega bi SAD podrivale vlast u onim državama na Bliskom istoku koje su važile za njihove saveznike, poput Egipta, profesor Sahib napominje da svako ima svoj rok trajanja, pa tako i bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak.

"To vam je kao u apoteci. Svaki lek ima svoj rok trajanja, ima datum do kojeg važi. Kad prođe taj rok, onda je gotovo", rekao je Sahib.

Profesor Džafer Sahib rekao je da od dolaska u Beograd, pre nekoliko dana, u svakodnevnom kontaktu sa prijateljima u Libiji i da se nada da će se situacija smiriti i da će uskoro moći da će vrati u tu zemlju.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво