Borbe na zapadu Libije

Dok neke svetske agencije javljaju da se u Libiji nastavljaju žestoki sukobi, druge tvrde da je protekla noć bila uglavnom mirna. Pobunjeničke snage zauzele gradove na zapadu zemlje. SAD prekinule diplomatske odnose i uvele sankcije Libiji. SB UN bez konačne odluke o sankcijama Gadafijevom režimu.

Iz Libije i dalje stižu protivrečni izveštaji. Neke agencije javljaju da se nastavljaju žestoki sukobi, dok druge tvrde da je protekla noć bila uglavnom mirna.

Moamer el Gadafi naoružava svoje pristalice i postavlja kontrolne punktove i patrole u libijskoj prestonici, javljaju agencije pozivajući se na lokalno stanovništvo. AP navodi da Gadafijev režim poklanja automobil i novac svakom pojedincu koji dovede još trojicu ljudi spremnih da se bore na strani režima.

Očevici navode da naoružani civili patroliraju u kamionima ulicama Tripolija. Većina njih su mladići, neki čak i tinejdžeri.

Agencija Rojters javlja da su ulice Tripolija prošle noći bile mirne, dok su malobrojna policijska vozila patrolirala gradom, pošto su prethodnog dana, prema rečima samih stanovnika, progadafijeve snage u mnogim delovima grada pucale na demonstrante. Samo u jednom delu grada navodno je poginulo 25 ljudi, navela je britanska agencija.

"Mir se vraća u našu zemlju. Ako čujete petarde, nemojte misliti da se puca", rekao je Gadafijev sin Sejf al-Islam Gadafi, novinarima kojma je dozvoljeno da dolete u Libiju pod strogim nadzorom.

Libijska državna televizija je objavila da će vlada povećati plate i subvencije za hranu, kao i da će uvesti specijalne dodatke za sve porodice, što agencije tumače kao zakasneli pokušaj režima da pridobije podršku šest miliona stanovnika Libije.

U međuvremenu, vlade stranih zemalja sprovode evakuaciju svojih državljana koji svedoče da je u toj severnoafričkoj zemlji bogatoj naftom nastao pakao kada je pre 12 dana izbila kriza.

Diplomate kažu da je do sada poginulo najmanje 2.000 ljudi, a zamenik libijskog ambasadora u UN Ibrahim Dabaši izjavio je da očekuje povećanje broja žrtava i upozorio da je Gadafi "psihički nestabilan" i da može ili da bude ubijen ili da izvrši samoubistvo.

Sastanak Saveta bezbednosti

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatrao je sankcije protiv Libije, ali članice tog tela nisu mogle da se saglase u tački da li libijskim vođom Moamerom Gadafijem i njegovim saradnicima treba da se bavi međunarodni sud za ratne zločine.

Nacrt rezolucije koju podržavaju Britanija, Francuska, Nemačka i SAD poziva na embargo na uvoz oružja, zabranu putovanja i zamrzavanje imovine. U nacrtu se takođe navodi da bi napadi na civile u Libiji mogli da budu tretirani kao zločini protiv čovečnosti i predmet istrage Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, za šta nije postojao zajednički stav u Savetu bezbednosti. 

Diplomate iz libijske misije u UN, koji su se svi odrekli Gadafija, u pismu Savetu bezbednosti su naveli da podržavaju "mere predložene nacrtom rezolucije da odgovaraju krivi za naoružane napade na libijske civile, uključujući i pred Međunarodnim krivičnim sudom".

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Libiji i prekinule diplomatske odnose sa tom zemljom. Portparol Bele kuće Džej Karni je saopštio da SAD zatvaraju ambasadu u Tripoliju i povlače svo osoblje.

Vašington je zamrzao državnu imovinu Libije, kao i imovinu Moamara Gadafija, njegove dece i pripadnika njegovog režima.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво