Bitka za Tripoli

Opozicija zauzela Misuratu, treći po veličini grad u Libiji. Na zapadu se vode oštre borbe protivnika i pristalica režima. Steže se obruč oko Gadafija, koji poziva pristalice na odbranu zemlje. SAD uvode sankcije i prekidaju diplomatske odnose Libijom.

Moamer el Gadafi obratio se svojim pristalicama na centralnom trgu u Tripoliju pozivajući na odbranu Libije, nacionalnog dostojanstva i naftnih interesa.

"Mi ćemo se boriti ukoliko oni to žele. Sa naoružanim ljudima možemo pobediti svakog agresora", reako je pukovnik Gadafi, u prkosnom govoru u kome je strane medije nazivao pogrdnim imenima.

Gadafi je apelovao na svoje pristalice da, kako navodi, zaštite Libiju i njene "naftne interese", preneo je Rojters.

U današnjim sukobima pobunjenika sa bezbednosnim snagama u Tripoliju ima više poginulih i povređenih. Snage lojalne Gadafiju su otvorile vatru na pobunjenike. Stižu oprečni izveštaji o broju žrtava u glavnom gradu.

Televizija Al Džazira navodi da su dve osobe ubijene, a Al Arabija da je u sukobima u Tripoliju ubijeno sedam osoba. Snage bezbednosti su bezuspešno pokušale da vrate kontrolu na strateškim obalskim gradom Zavijom koji se nalazi 50 km zapadno od Tripolija, navodi Rojters.

Libijska opozicija zauzela je grad Misuratu, jedan od najznačajnijih privrednih centara i treći po veličini grad u Libiji, dok je drugi po veličini Bengazi, pod upravom opozicije, javljaju arapski mediji.

Protesti se šire zapadno od Tripolija ka Bengaziju, po priobalnim gradovima ili onima blizu priobalja, koji su bili pošteđeni sukoba, a u kojima se sada vode oštre borbe protivnika i pristalica režima.

Naoružane pristalice opozicije na istoku zemlje organizuju se za eventualni marš ka Tripoliju kako bi Gadafija oterali sa vlasti.

Kao odgovor na optužbe da je za nasilje u Libiji kriva Al Kaida, građani Bengazija sinoć su slavili i nosili antivladine transparente, zatraživši ponovo od Gadafija da podnese ostavku. Grad kontroliše opozicija, koja je uhapsila strane plaćenike koji su bili deo specijalnih vojnih jedinica i postavila odbrambene punktove oko Bengazija.

Istočnolibijski grad Brega i njegova naftna postrojenja su pod kontrolom pobunjenika. Vojnici koji su prešli na njihovu stranu pomažu im da obezbede luku.

Zamenik ambasadora Libije u UN Ibrahim Dabaši pozvao je danas međunarodnu zajednicu da interveniše u njegovoj zemlji i zatražio od libijskog vođe Moamera Gadafija da zaustavi ubijanja protivnika vlasti.

Strah od naftne krize

Pobunjenici koji, kako navode, drže pod kontrolom većinu ključnih naftnih izvora kažu da će poštovati sve ugovore ukoliko nisu štetni po libijski narod i ako nisu zasnovani na korupcijskim odnosima. Evropske zemlje su skeptične prema takvim obećanjima.

Španska vlada je uvela mere štednje goriva zbog naglog skoka cena nafte izazvanog previranjima u Libiji, kojim se predviđa smanjenje dozvoljene brzine na autoputevima, smanjenje cena voznih karata i veću upotrebu biogoriva.

Zbog pobune protiv Gadafija, koja traje više od deset dana, smanjen je ukupan izvoz energenata iz te zemlje. Libija proizvodi oko dva odsto ukupne svetske proizvodnje nafte, pa je zbog nereda u zemlji isporuka nafte manja za između 30 i 75 odsto, navodi Rojters.

Vlada je, u pokušaju da spreči dalje nerede u zemlji, ponudila narodu povećanje plata, socijalnih dodataka i subvencija za hranu. Ugrožene porodice dobiće po 400 dolara kako bi nadomestile troškove za hranu, javila je državna libijska televizija.

Sankcije SAD i konsultacije Saveta bezbednosti

Sjedinjene Američke Države su danas saopštile da uvode sankcije Libiji i da prekidaju diplomatske odnose sa tom zemljom. Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da SAD prekidaju rad ambasade u Tripoliju, kao i da će povući svo osoblje, prenosi Rojters.

Karni je takođe naveo da Vašington uvodi jednostrane sankcije, u koordinaciji sa svojim saveznicima i drugim državama, ne precizirajući koje se sve mere pod tim podrazumevaju. Američki predsednik Barak Obama ranije je najavio da SAD razmatraju niz opcija, koje uključuju sankcije, zamrzavanje sredstava i imovine, zonu zabranjenih letova preko Libije i vojnu akciju.

U Njujorku će biti održane nove konsultacije Saveta bezbednosti UN o libijskom slučaju.

Francuska i Velika Britanija predložile su Savetu bezbednosti da se Libiji uvedu sankcije, embargo na isporuku oružja i da se istraži da li su u toj zemlji počinjeni zločini protiv čovečnosti, izjavila je šefica francuske diplomatije Mišel Alijo Mari.

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, koji zaseda u Ženevi, razmatra predlog zapadnih zemalja i država Latinske Amerike za izbacivanjem Libije iz tog tela. Tome se međutim protive neke arapske zemlje, Rusija i Kuba.

Pomoć EU

Evropska unija je saopštila da će poslati tri miliona evra kao pomoć žrtvama nasilnih protesta u Libiji.

Novac će biti utrošen za nabavku lekova, hrane, skloništa i osnovnih stvari za život poput dušeka i higijenskih paketa za izbeglice koje zbog nasilja napuštaju Libiju, prenela je agencija AP.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je izjavila da će Evropska unija početi da primenjuje restriktivne mere protiv Libije radi što skorijeg prekida nasilja.

Eštonova je precizirala da se pod restriktivnim merama podrazumevaju zabrana putovanja i zamrzavanje imovine libijskih predstavnika vlasti, ali je naglasila da do sada niko nije pomenuo vojnu intervenciju protiv Libije.

Број коментара 100

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво