Vojska se povlači sa ulica Bahreina

Bahreinski prestolonaslednik Salman bin Hamad al Kalifa naredio je da se svi pripadnici vojske povuku sa ulica Bahreina. Više od 60 ljudi povređeno tokom jučerašnjih protesta.

"Njegovo kraljevsko veličanstvo prestolonaslednik Salman bin Hamad al Kalifa, zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga naredio je da se hitno povuče sva vojska sa ulica Bahreina", saopštila je Vlada Bahreina.

U saopštenju se navodi da će policija nastaviti da vodi računa o redu i miru, prenosi Rojters.

Glavni šiitski opozicioni blok u Bahreinu ranije je odbio poziv na dijalog koji je svim strankama uputio kralj Hamad bin Isa al Kalifa da bi se okončali nemiri u kojima je samo tokom jučerašnjeg dana povređeno 60 ljudi. 

"Kako bismo pokrenuli dijalog, Vlada bi trebalo da podnese ostavku, a vojska da se povuče sa ulica Maname", rekao je Ibrahim Matar, član bloka Vefak koji je u četvrtak napustio parlament. 

Matar je rekao da će vlasti morati da "prihvate koncept ustavne monarhije" i povuku vojnike sa ulica pre nego što dijalog počne, javio je Rojters.

"Onda možemo da radimo na prelaznoj vladi sa novim licima u kojoj neće biti sadašnjih ministara unutrašnjih poslova i odbrane", rekao je Matar.

Kralj Hamad je zatražio od prestolonaslednika Salmana da sa svim strankama započne nacionalni dijalog kako bi se okončali nemiri u kojima je od ponedeljka poginulo šest, a povređeno više stotina osoba.

Hiljade šiitskih demonstranata od ponedeljka izlaze na ulice, po uzoru na proteste u Egiptu i Tunisu, i traže korenite političke promene u zemlji.

Demonstranti od sunitske kraljevske porodice traže da veća prava dobiju većinski šiiti, koji se već dugo žale da su izuzeti iz procesa donošenja odluka u toj najmanjoj arapskoj državi.

Mnogi demonstranti traže od Vlade da obezbedi više radnih mesta i oslobodi političke zatvorenike, a neki traže i da cela dinastija, koja vlada Bahreinom više od 200 godina, bude svrgnuta.

Bahrein je ustavna monarhija, kojom vlada sunitska kraljevska porodica, dok 70 odsto stanovništva čine šiiti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара