Nemiri u Bahreinu

U Bahreinu su zabranjeni protesti, a vojska je preuzela kontrolu nad Manamom pošto je bahreinska policija rano jutros nasilno upala u bazu demonstranata u centru prestonice i ubila najmanje četvoro ljudi, dok je više od 200 povređeno.

U sukobima između policije i demonstranata u Manami poginule su četiri osobe, a više od 200 ljudi je povređeno. Na putevima koji vode do glavnog mesta protesta, Trga bisera, podignuta je bodljikava žica, a ministarstvo unutrašnjih poslova je upozorilo građane da ne izlaze na ulice.

Policija za razbijanje demonstracija intervenisala je oko tri časa ujutru po lokalnom vremenu koristeći gumene metke i suzavac, u pokušaju da demonstrante spreči u nameri da gradski trg pretvore u bazu za višednevne proteste, kao što je to bio slučaj sa trgom Tahrir u Kairu.  

Vojska će preduzeti sve mere da osigura bezbednost, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova. Tenkovi, vojne patrole i vojni punktovi su na ulicama, iznad kojih lete helikopteri, preneo je Bi-Bi-Si.

Demonstranti i opozicioni političari izrazili su gnev zbog reakcije policije u suzbijanju protesta, a lider vodeće šiitske opozicione partije Abdul Džalil Halil je rekao da 18 poslanika napušta parlament u znak protesta.

Demonstranti traže više političkih sloboda i smanjenje uticaja sunitske vladajuće porodice na donošenje odluka i postavljanje visokih zvaničnika u toj većinski šiitskoj zemlji.

Katarska državna agencija saopštila je da će se ministri spoljnih poslova zemalja Persijskog zaliva, članica Saveta za saradnju u Zalivu sastati da bi razgovarali o situaciji u Bahreinu. Sastanku će prisustvovati šefovi diplomatija Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Katara i Kuvajta.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts ocenio je da nemiri u Egiptu i drugim zemljama na Bliskom istoku zahtevaju diplomatski odgovor i isključio mogućnost američke vojne intervencije, iako je u Bahreinu ukotvljena američka Peta flota.

Hiljade šiitskih demonstranata od ponedeljka izlaze na ulice Maname, po uzoru na proteste u Egiptu i Tunisu, i traže korenite političke promene u zemlji.

Bahrein je ustavna monarhija, kojom vlada sunitska kraljevska porodica, dok 70 odsto stanovništva čine šiiti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво