Srpski obaveštajci u kineskoj ambasadi?

Novi navodi o pozadini bombardovanja kineske ambasade u Beogradu 1999. godine. Amerikanci srušili zgradu, jer su se u njoj, navodno, nalazili srpski obaveštajci, navodi tadašnji predsednik Kine Điang Cemin.

Bivši kineski predsednik Điang Cemin priznao je da su se srpski obaveštajci skrivali u kineskoj ambasadi u Beogradu u vreme NATO bombardovanja Srbije, piše hongkonški lokalni list Đinsao.

Američki list je preneo delove iz navodno neobjavljenih memoara bivšeg kineskog predsednika o okolnostima američkog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu 1999. godine, koje u delovima objavljuje kineski Ćiansao, a prenosi Njujork post.

Penzionisani 85-godišnji bivši predsednik Điang, prema pisanju kineskog lista, navodi da je odgovorio na "privatnu molbu tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića da pruži utočište obaveštajnim jedinicama Vojske Jugoslavije u zgradi kineske ambasade".

Iako su se Sjedinjene Američke Države izvinile za taj napad, žaleći se na pogrešno navođenje CIA, kineske vlasti nikad nisu prihvatile takvo objašnjenje, ali su bile prisiljene da se uzdrže od javnog izliva besa, pošto su im Amerikanci privatno predočili dokaze o srpskim elektronskim komunikacijama koje su dolazile iz zgrade njihove ambasade, piše Ćinsao.  

Prema tim navodima, diplomatska nagodba se, izgleda, sastojala u tome da su Amerikanci "sačuvali kineski obraz", izvinivši se za "grešku", dok su kineske vlasti dozvolile da se ulični protesti u zemlji povodom tog incidenta prirodno ohlade, prenosi hongkonški list, koji je, kako tvrdi, rekonstruisao slučaj iz serije natpisa koje je Điang objavio otkad je u penziji.

Prema tim tvrdnjama, Điang Cemin se sada kaje što je dozvolio srpskoj vojsci da koristi kinesku ambasadu, jer je to bila ozbiljna diplomatska greška koja je dovela i do pogibije tri kineska državljanina i težeg ranjavanja desetina srpskih državljana.

Diplomatski incident

Bombardovanje kineske ambasade u Beogradu bio je ozbiljan diplomatski incident tokom NATO bombardovanja SRJ, 7. maja 1999. godine. Tri projektila NATO-a pogodila su zgradu ambasade Narodne Republike Kine u Novom Beogradu.

NATO se izvinio zbog incidenta, uz obrazloženje da je do napada došlo usled zastarelih mapa koje je dostavila CIA.

U danima posle napada na ambasadu, u mnogim gradovima sveta: Kopenhagenu, Bangkoku, Singapuru, Tokiju, Tel Avivu, Islamabadu i drugima, održavani su protesti ispred američkih ambasada ili konzularnih predstavništava.

U jutro, 8. maja, održano je vanredno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na zahtev Kine.

Predstavnik Kine je pročitao saopštenje kineske Vlade u kome se ističe da napad predstavlja kršenje suvereniteta Kine, kao i osnovnih načela međunarodnih odnosa.

Takođe, Kina je oštro osudila akciju NATO-a, zahtevajući da Alijansa, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, preuzme odgovornost, a napad na ambasadu je nazvala "ratnim zločinom".

Predstavnik SAD je tom prilikom rekao da NATO nije gađao civile, niti ambasade i da mu je žao ako je Alijansa odgovorna za incident, ali i naveo da je za krizu odgovoran samo jedan čovek - Slobodan Milošević.

broj komentara 23 pošalji komentar
(utorak, 15. feb 2011, 07:03)
anonymous [neregistrovani]

Nije nego

Dobro kazes..ko god da je bio u ambasadi,ubijen je na teritoriji NR Kine!

(ponedeljak, 14. feb 2011, 19:32)
anonymous [neregistrovani]

Smesno

Ako verujes da Amerikanci ne bi bombardovali Srbiju da nije bilo Milosevica onda si u strasnoj zabludi. Bombardovali su pola sveta i svaki put imaju izgovor... Mani se gluposti.

(ponedeljak, 14. feb 2011, 19:24)
anonymous [neregistrovani]

игра Мачке и Миша..

Јаој па ово је смешно што американци наводе као оправдање: Застареле мапе, погрешно навођење.. не могу да верујем да је ико на то насео! Како их је уопште свет толерисао у то време стварно се питам.. Ми нисмо били цвећке, али бре кога завитлавају, зар болнице и породилишта, мостови и возови које су гађали нису цивилни објекти?? и полудим када чујем да је то била колатерална штета.. па и ова амбасада спада у то!

(ponedeljak, 14. feb 2011, 18:44)
anonymous [neregistrovani]

hm

A mozda je sve ovo pogresno i protumaceno, procitajte i sami deo teksta "преноси хонгконшки лист, који је, како тврди, реконструисао случај из серије натписа које је Ђианг објавиo"

Znaci, neki list je dosao do ovakvog zakljucka citajuci razne clanke... Nigde nije konkretno receno da su srpski obavestajci bili u ambasadi...

(ponedeljak, 14. feb 2011, 18:30)
anonymous [neregistrovani]

jedini krivac

Nego šta je?Da nije bilo MIloševića,bombardovanja ne bi ni bilo.

(ponedeljak, 14. feb 2011, 17:35)
anonymous [neregistrovani]

anonymous


Ispade da je Miloševic osim žrtvovanja radnika RTS, uradio to i kinezima.

(ponedeljak, 14. feb 2011, 15:59)
anonymous [neregistrovani]

Srbi do Agrama

Sram tebe bilo! Kina sa 1,2 miliarde stanovnika ce ekonomski prestici SAD za nekoliko godina. Evo danas Kina je prestigla Japan. To treba da bude na prvoj stranici. Nista!! Rat je vec poceo ili mislis SAD koliko su podmukli ce ovo tolerisati?

(ponedeljak, 14. feb 2011, 15:39)
anonymous [neregistrovani]

srbin

Naravno

(ponedeljak, 14. feb 2011, 15:12)
anonymous [neregistrovani]

Nije nego

Al im je opravdanje. Pa da je i sam djavo bio u ambasadi nisu smeli da bombarduju jer to je teritorija NR Kine i unutar ambasade mogu da rade sta hoce i tu nema rasprave. Bice da su hteli da opipaju puls Kinezima za neke buduce radnje a kad su vec imali nas kao zamorcice mogli su da probaju razne varijante na temu.

(ponedeljak, 14. feb 2011, 14:50)
anonymous [neregistrovani]

tikva 2

Istina:

Srbi sram vas bilo, zbog vas je mogao izbiti treći svetski rat!