Egipat bez Mubaraka - dan prvi

Egipatska vojska koja upravlja državom obećala narodu mirnu tranziciju vlasti, a deo ovlašćenja vratila privremenoj vladi. Vrhovni savet oružanih snaga pregovara s ministrima. Najuporniji demonstranti ne planiraju da se povuku sa ulica dok Vrhovni vojni savet ne primi njihov predlog za reforme.

Dan posle ostavke Hosnija Mubaraka na mesto predsednika Egita, slavlje hiljada demonstranata ne jenjava. Građani nestrpljivo čekaju da vide kako će izgledati organizacija vlasti posle odlaska "vladara Egipta".

Šef Vrhovnog saveta oružanih snaga koji posle odlaska predsednika Hosnija Mubaraka rukovodi državnim poslovima Egipta, sastao se danas sa ministrima u Vladi, uključujući i premijera i ministra unutrašnjih poslova, objavili su državni mediji.

Mohamed Husein Tantavi, šef Vojnog saveta, sastao se i sa šefom Ustavnog suda i ministrom pravde, kako bi razgovarao o "zakonskim i ustavnim pitanjima", preneo je AP.

Tantavi je sa premijerom Ahmedom Šafikom razgovarao o potrebi da se "svakodnevni život hitno vrati u normalu", a sa ministrom unutrašnjih poslova Mahmudom Vagdijem o što bržem povratku pripadnika policije na svoje dužnosti.

Egipatski ministar za informisanje Anas Ahmad Nabih podneo je ostavku, koja je prihvaćena, izvestila je danas egipatska državna televizija.

Iako je politička moć praktično u rukama vojske, deo ovlašćenja privremeno je vraćen vladi koja će obavljati samo tekuće poslove. 

Sve oči uprte su u potpredsednika Omara Sulejmana, za koga se veruje da će biti kandidat na sledećim izborima.

Prodemokratski aktivisti tvrde da će ostati na Trgu Tahrir sve dok Vrhovni vojni savet ne primi njihov predlog za reforme.

Kao ohrabrenje demonstrantima, vojska je poručila da će privremena vlada poštovati sve međunarodne sporazume koje je Egipat sklopio.

U međuvremenu je skraćen i policijski čas, pa je tako sada na snazi zabrana kretanja između ponoći i šest sati ujutru.

Funkcionerima bivšeg režima zabranjeno je da napuste zemlju bez odobrenja državnog tužioca ili oružanih snaga.

Pakovanje kofera

Ministar informisanja već je pokušao da pobegne iz zemlje, međutim, u tome su ga sprečili aerodromski službenici kojima je dostavljena lista zvaničnika koji ne smeju da napuste Egipat.

Vrhovnim savetom oružanih snaga predsedava Muhamed Husein Tantavi (75), čovek koji je nekoliko decenija lojalan Mubaraku i od kojeg se očekuje da saopšti planove za formiranje prelazne vlade.

Portparol Vrhovnog saveta vojske Ispail Eltman izjavio je da svi moraki da se potrude da očuvaju stabilnost države i odluče šta su neophodni projekti za budućnost naroda.

"O zakonu će se brinuti Vrhovni savet oružanih snaga, i poštovaćemo sve međunarodne sporazume", poručio je Eltman.

Demonstranti kažu da Mubaraka nisu svrgli ni Amerika ni Izrael, već su to učinili milioni Egipćana i zbog toga kažu svoju pobunu protiv Mubaraka nazivaju egipatskom revolucijom.

Nestabilnu bezbednosnu situaciju u Egiptu ponovo su pokušali da iskoriste zatvorenici. Najmanje 600 zatvorenika pobeglo je iz zatvora Marg u Kairu, posle sukoba u kojima je poginulo nekoliko ljudi.

Vojska i policija uspele da vrate više od hiljadu zatvorenika koji su pokušali da pobegnu.

Za sada nije poznat tačan broj žrtava, niti da li se radi o stražarima, zatvorenicima ili napadačima koji su napali zatvor.

Ovo je drugo masovno bekstvo zatvorenika iz tog kairskog zatvora od 25. januara kada je napadnuto nekoliko egipatskih policijskih stanica i zatvora.

Vreme za veliko spremanje Trga Tahrir

Iako na centralnom kairskom trgu i dalje ima hiljade demonstranata, istovremeno je počelo veliko čišćenje.

Izgorela vozila su uklonjena a ljudi, među kojima najviše mladih, noseći maske na licu čistili su ulice od smeća i uklanjali barikade oko trga.

Mnogi od njih nosili su na sebi natpise "izvinite na uznemiravanju, ali gradili smo Egipat". 

Većina svetskih lidera zadovoljna je što je Mubarak poslušao glas naroda.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun pozdravio je promene.  "U ovom istorijskom trenutku pozivam na transparentan, miran prenos vlasti i sprovođenje slobodnih izbora u Egiptu", rekao je Ban Kimun.

Predsednik Amerike Barak Obama, ocenio je da je jedini mogući izbor Egipćana u budućnosti prava demokratija. Vojsci je odao priznanje za patriotsku brigu o državi, a u njenim rukama je, tvrdi, i odgovornost za valjanu tranziciju.

"Egipćani su podigli svoj glas. On se čuo i u Egiptu više nikad neće biti isto. Napuštajući vlast, predsednik Mubarak je odgovorio na želju naroda, ali ovo nije kraj promena u Egiptu. Ovo je početak", rekao je Obama.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton poručila je da poštuje narod Egipta zbog dostojanstva i mira koji su pokazali proteklih nedelja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvale je egipatski režim da poštuje bezbednost Izraela i mirovni sporazum s tom zemljom.

Kao posledica Mubarakove ostavke sirova nafta na svetskim berzama je pojeftinila.

Iako Egipat ne važi za značajnog svetskog proizvođača tog energenta, protesti u toj zemlji brinuli su investitore zbog mogućnosti za remećenje transporta nafte kroz Suecki kanal.

Bogatstvo Hosnija Mubaraka

Švajcarska vlada zamrzla je svu Mubarakovu imovinu i imovinu članova njegove porodice odmah posle podnošenja ostavke.

Stručnjaci za Bliski istok procenjuju da je bogatstvo predsednika Hosnija Mubaraka i njegove porodice ogromno i da bi moglo da iznosi čak 70 milijardi dolara. Po nekim procenama on bi mogao da bude jedan od najbogatijih ljudi na svetu.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu Prinston Amnej Džamal smatra da se bogatstvo predsednika Mubaraka kreće od 40 do 70 milijardi dolara.

Džamalova je rekla da u takvim režimima kao što je Mubarakov ima mnogo korupcije i korišćenja javnih izvora prihoda za lično bogaćenje.

Veliki deo Mubarakovog bogatstva navodno je u britanskim i švajcarskim bankama i u nekretninama koje ima u Londonu, Njujorku, Los Anđelesu i na atraktivnim lokacija uz obalu Crvenog mora.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се