Bitka za Egipat: Mubarak ostaje!

Egipćani prizivaju vojni udar u nadi da tvrdoglavost Hosnija Mubaraka neće državu dovesti u veću nevolju od postojeće, u kojoj su za dve nedelje ubijene na desetine ljudi, dok će finanijsku štetu osećati i generacije koje dolaze. Mubarak odbio da napusti mesto predsednika, protivnici režima besni. Vojska odlaže konačnu odluku.

Dok je masa demonstranata na Trgu Tahrir u Kairu besno posmatrala poslednji pokušaj Hosnija Mubaraka da na neki način opstane na vlasti, njegov naslednik Omar Sulejman je poručio demonstrantima da odu kućama, nadajući se da će se stotine hiljada protivnika režima zadovoljiti odlaskom predsednika.

Mubarak je u televizijskom obraćanju poručio da neće napustiti predsedničku funkciju dok ne bude završen mirni prenos vlasti na "onoga koga birači budu izabrali na poštenim izborima". 

Egipatski predsednik je dodao da neće slušati diktate drugih država i najavio da proces transformacije države počinje odmah, a da će trajati do kraja septembra. "Ne sramim se da saslušam omladinu u mojoj zemlji i da odgovorim na njene zahteve".

Nade režima da će se demonstranti razići pale su u vodu onog trenutka kada je trgom Tahrir odjekivalo: "Odlazi, odlazi", što je, kako se čini, jednako bilo upućeno Mubaraku i njegovom nasledniku, šefu tajne službe Omaru Sulejmanu.

Mubarak je, u govoru koji je razgnevio naciju, objasnio da nema nameru da se sa mesta predsednika povuče pre septembra, ali da će deo ovlašćenja preneti na Sulejmana. Egipat je na trenutak zanemeo, da bi uskoro eksplodirao novim talasom nezadovoljstva.

"Egipat će eksplodirati. Vojska mora da spasi zemlju", rekao je lider opozicije Muhamed el Baradej,  ali vojska, neposredno posle Mubarakovog govora, nije pokazivala preterane ambicije da preuzme vlast u državi, već su generali, najavljeno obraćanje naciji, odložili za petak.

Istovremeno, opozicija će pokušati da konačno skine Mubaraka sa vlasti novim, najvećim do sada, demonstracijama na kojima se širom Egipta, očekuje nekoliko miliona ljudi, pa će država, neminovno, upasti u neku od dve raspoložive, jednako loše, opcije - anarhiju ili vojnu upravu.

Vojska je ranije danas, posle višesatnog sastanka Vrhovnog štaba, obećala da će ispuniti sve zahteve demonstranata, čime se suštinski svrstala uz protivnike režima Hosnija Mubaraka. Sastanku čelnika egipatske vojske nisu prisustvovali ni Mubarak ni Sulejman, a analitičari u Kairu smatraju da ton saopštenja, izdatog posle tog susreta, ima bezmalo snagu vojnog udara.

Pošto vojska nije preduzela prvi korak, to je pokušao da učini Sulejman koji je pozvao demonstrante da odu kućama i prestanu da prate medije čije izveštavanje slabi jedinstvo Egipta. "Slušajte šta vam savest govori o opasnostima koje vas okružuju", rekao je Sulejman.

Demonstranti besni na Mubaraka

Savest demonstranata, čini se, poslala je drugačije poruke od onih kojima se Sulejman nadao, pa su stavovi obično mirno nastrojenih protivnika režima naglo radikalizovali do mere u kojoj su ključne poruke sadržale reči poput: "Odmah, Mubarak, Tahrir i vešala".

Stotine demonstranata, koje je razbesneo Mubarakov govor, skinuli su cipele i pretili, što u arapskom svetu predstavlja veliku uvredu.

Okupljeni ljudi uzvikivali su "Dole Mubarak" i "Odlazi, odlazi" i pozvali vojsku da im se priključi u pobuni, a sugrađane da smesta stupe u generalni štrajk.

"Egipatski vojnici, sada morate da izaberete - režim ili narod", poručili su demonstranti sa centralnog kairskog trga Tahrir.

Uoči Mubarakovog obraćanja naciji kružile su različite priče o njegovom povlačenju. Egipatski premijer Ahmed Šafik izjavljivao je da je postojala mogućnost da Mubarak napusti položaj. Osim Šafika, u talas spekulacija o Mubarakovom odlasku uključila se još čitava gomila zvaničnika.

Vojska uz demonstrante

Vojska je ranije danas, posle višesatnog sastanka Vrhovnog štaba, obećala da će ispuniti sve zahteve demonstranata, čime se suštinski svrstala uz protivnike režima Hosnija Mubaraka.

Sastanku čelnika egipatske vojske nisu prisustvovali ni Mubarak ni Sulejman, a analitičari u Kairu smatraju da ton saopštenja izdatog posle tog susreta ima bezmalo snagu vojnog udara.

Egipatska vojska, koja je tvrdila da je neutralna, držala je na raznim lokacijama stotine, možda, i više hiljada protivnika Mubarakovog režima u toku protesta protiv svrgnutog egipatskog predsednika, a neki od njih su i mučeni, piše britanski Gardijan.

Aktivisti organizacija za ljudska prava optužuju armiju da je više godina zajedno sa državnom obaveštajnom službom učestvovala u mučenju Egipćana, protivnika režima.

Gardijan navodi izjave uhapšenih da su ih tukli, koristili elektrošokove i razne vrste psiholoških pretnji. Takođe, navodi se da armija snosi odgovornost za nestale osobe u toku masovnih protesta.

Jedno od mesta gde su držali protivnike režima je i Muzej egipatskih antikviteta na obodu Trga Tahrir.

Kairo ne prihvata kritike 

Šef egipatske diplomatije Ahmed Abul Gejt odbacio je pozive Vašingtona na ubrzanje političkih reformi.

Ministar je kritikovao Sjedinjene Američke Države da hoće da nametnu svoju volju tražeći hitne reforme. Ubrzo posle tih kritika, Vašington je ponovo pozvao egipatsku vojsku da pokaže suzdržanost.

Ahmed Abul Gejt upozorio je sinoć da će vojska koja je dosad bila neutralna da interveniše, ako dođe do eskalacije protesta protiv Mubaraka.

"Ako dođe do haosa, oružane snage će intervenisati da bi kontrolisale zemlju, što predstavlja korak koji bi vodio ka veoma opasnoj situaciji", rekao je Abul Gejt na Televiziji Al Arabija.

Vozači autobusa i drugi zaposleni u javnom transportu u Egiptu stupili su danas u štrajk. Njima su se pridružili lekari i medicinsko osoblje.

"Autobusi su zaključani u garažama i neće biti pomerani dok nam se ne ispune zahtevi, među kojima je i povećanje plata", rekao je Ali Fatuh, vozač autobusa u Kairu.

"Organizatori štrajka su pozvali 62.000 zaposlenih u javnom transportu da stupe u štrajk", rekao je Ali Fatuh. Još uvek nije jasno kakvog će dometa biti ovaj štrajk, navodi AP.

Više hiljada novih demonstranata pridružilo se talasu protesta protiv Mubaraka, uprkos pretnjama Vlade da će ih rasturiti.

"'Ne' Sulejmanu. 'Ne' američkim agentima. 'Ne' izraelskim špijunima. Živeo Egipat! Dole Hosni Mubarak", slogani su koje su demonstranti uzvikivali ispred parlamenta.

"Ako ne umremo ovde, umrećemo u zatvoru, a meni je draže da umrem ovde", kaže Atija Abuela, jedan od demonstranata.

"Nemiri su se juče proširili na oazu Karga, gde je poginulo najmanje pet osoba, a stotinu ranjeno, kada su bezbednosne snage pucale na demonstrante", rekao je agenciji AFP jedan policijski zvaničnik.

Blizu 3.000 demonstranata upalo je u zgradu vlade u Port Saidu i zapalilo nameštaj i automobil guvernera.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво