Odbačen Mubarakov plan

Opozicija odbila pregovore, dok se predsednik Mubarak ne povuče sa vlasti. Oslobođena 34 politička zatvorenika. U želji da umiri velike proteste, egipatska vlada najavila povećanje plata i penzija za 15 odsto, kao i izmene Ustava.

Protesti u Egiptu ušli su u treću nedelju. Opozicija ne odustaje od zahteva da predsednik Hosni Mubarak momentalno napusti vlast, iako njegova Vlada nudi nove političke ustupke i građanima obećava bolji životni standard.

Desetine hiljada egipatskih demonstranata i danas su okupirale kairski Trg Tahrir, zahtevajući odlazak predsednika Hosnija Mubaraka, uz obećanje da se neće povući sa protesta, dok se revolucija ne dovede do kraja.

Kako prenosi Rojters, ovo je treći put od 25. januara kada su demonstracije počele da je ovaj gradski trg potpuno ispunjen demonstrantima.

Bi-Bi-Si navodi da je današnji protest najmasovniji do sada.

Na kairskom centralnom trgu, vojska je pokušala da pomeri demonstrante da bi mogao da se uspostavi normalan saobraćaj. Mnogi demonstranti, međutim, odlučili su da spavaju na ulici kako vojna vozila ne bi mogla da se kreću.

Demonstrante okružuje jak vojni kordon kroz koji moraju da prođu svi koji im svakodnevno donose hranu i lekove. Vojnici ih na kontrolnim punktovima pretresaju, pošto donošenje oružja nije dozvoljeno. Kada prođu kordon, grupe demonstranata ih ponovo pretresaju i proveravaju njihov identitet, kako bi se zaštitili od špijuna ili provokatora.

Dok narod protestuje na ulicama, predstavnici opozicije tvrde da nova Vlada nije usvojila najvažniji zahtev - da se Mubarak odmah povuče, a ne da čeka septembarske izbore.

Opozicija, takođe, zahteva promenu Ustava koja bi dozvolila održavanje fer i slobodnih izbora, zatim ograničenje predsedničkog mandata, raspuštanje parlamenta, oslobađanje političkih zatvorenika i ukidanje vanrednog stanja.

Sa druge strane, Vlada uzvraća umirujućim tonovima, poručuje da brine o narodu i zaposlenima u državnim službama, obećava povećanje plata i penzija za 15 odsto.

Državna novinska agencija Mena saopštila je da je predsednik Mubarak već postavio dva komiteta zadužena za promenu Ustava.

Velik broj poginulih u protestima

Prema najnovijim podacima organizacije "Hjuman rajts voč", najmanje 297 ljudi je poginulo od početka protesta u Egiptu, koji traju već dve nedelje. Podaci su dobijeni iz sedam bolnica u Kairu, Suecu i Aleksandriji.

Potpredsednik Egipta Omar Sulejman izjavio je da vlada ima plan za mirni transfer vlasti i dodao da se neće sprečavati demonstracije na kojima se zahteva odlazak predsednika Hosnija Mubaraka s vlasti.

Sulejman, međutim, nije prihvatio zahtev opozicije da u periodu tranzicije upravlja državom umesto Mubaraka, navele su agencije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво