Faraon sa Belgravije

Bogatstvo Hosnija Mubaraka procenjuje se na 70 milijardi dolara, piše londonski "Gardijan". Deo novca nalazi se na tajnim računima po švajcarskim i britanskim bankama, dok se u posedu porodice egipatskog predsednika nalaze nekretnine u centrima Londona, Njujorka i Los Anđelesa.

Egipatski predsednik i njegovi sinovi poseduju ogromna sredstva koja se nalaze na tajnim računima u Engleskoj i Švajcarskoj, a porodično bogatstvo Hosnija Mubaraka možda dostiže i 70 milijardi dolara, piše Gardijan.

Pored ogromnih svota novca na bankovnim računima, porodica Mubarak, prema pisanju engleskog lista, poseduje nekretnine u centrima Londona, Njujorka, Los Anđelesa, ali i najskuplje poteze plaže na obali Crvenog mora.

Tokom trideset godina vladavine egipatski predsednik imao je pristup investicionim ugovorima, koji su tokom tog perioda generisali prihode vredne stotine miliona dolara, a najveći deo tih sredstava sklonjen je na tajne ofšor račune ili uložen u promet lukszuznih nekretnina i hotela.

Prema pisanju arapskih novina Al Kabar, Mubarak poseduje nekretnine na Menhetnu, kao i na najekskluzivnijim adresama Beverli Hilsa, u Ulici Rodeo Drajv.

Njegovi sinovi, prema tvrdnjama Gardijana, takođe, su milijarderi, što dokazuje i luksuzna vila u naselju Belgravija u centralnom Londonu koja je u posedu starijeg sina Gamala.

Profesorka na Univerzitetu Prinston Amani Džamal procenila je bogatstvo porodice Mubarak od 40 do 70 milijardi dolara.

"Za vreme svoje vladavine Mubarak je finansijskim ulaganjima uspeo da nagomila ogromno bogatstvo", rekla je Džamalova.

Profesorka je naglasila da ovakvo ponašanje egipatskog predsednika nije čudno, jer je to uobičajen obrazac svih bliskoistočnih diktatora.

Arapski list Al Kabar navodi da već deset godina ima informacije da Mubarak veliki deo svog bogatstva drži na ofšor računima u švajcarskoj banci "UBS" i britanskoj "Banci Škotske".

Profesor sa Univerziteta Duram Kristofer Dejvidson tvrdi da su Mubarak i njegova dva sina uspela da akumuliraju ogromno bogatstvo, zbog povazanosti sa velikim brojem stranih investitora i kompanija.

Dejvidson napominje da se u Egiptu zahteva da, prilikom svakog stranog ulaganja, domaće kompanije imaju najmanje 20 odsto udela u poslu, što je izvor ogromnih prihoda političara i njihovih bliskih saveznika.

"Skoro svaki bitan projekat zahteva velika ulaganja i Mubarak dobro zna da iskoristi svoju poziciju", naglašava Dejvidson.

Arapski list imenovao je nekoliko velikih zapadnih kompanija koje su prihodovale ogromna sredstva u zajedničkim poslovima sa firmama koje su u vlasništvu egipatskog predsednika i njegovih sinova.

Ekonomski analitičar Mark Gregori smatra da je navodno bogatstvo Hosnija Mubaraka od 70 milijardi dolara preterano, prenosi Bi-Bi-Si.

"U slučaju da su Mubarakovi stvarno 'teški' 70 milijardi dolara, onda su oni bogati kao meksički tajkun Karlos Slim i osnivač 'Majkrosofta' Bil Gejts zajedno", rekao je Gregori.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се