Egipatska opozicija ne popušta

U sukobima demonstranata i policije, prema poslednjim podacima, poginulo više od 110 ljudi. Na ulicama haos, pljačke, silovanja... Vojska izvela pojačanja i pozvala narod da se sam zaštiti. Povratka nema, poručio lider opozicionara El Baradej hiljadama demonstranata u Kairu. Mubarak od vlade očekuje vraćanje poverenja u ekonomiju.

Haos na ulicama egipatskih gradova se nastavlja. U sukobima demonstranata i policije poginulo je 110 osoba, a više od dve hiljade je povređeno.

Obraćajući se hiljadama demonstranata na centralnom trgu u Kairu opozicioni lider Muhamed El Baradej rekao je da "povratka nema".

"Izborili ste se za svoja prava i sada povratka nema", poručio je El Baradej, naglasivši da opozcija ima dva zahteva - kraj režima i početak novog doba za Egipat.

"S poštovanjem se klanjam narodu Egipta. Tražim od vas strpljenje, promena će doći u narednih nekoliko dana", rekao je El Baradej.

Lider opozicionara i dobitnik Nobelove nagrade za mir rekao je da i da "SAD gube kredibilitet u Egiptu", jer "pračaju o demokratiji, a da druge strane podržavaju diktatora".

Egipatska opozicija saglasila se da podrži El Baradeja kao glavnog pregovarača sa egipatskim režimom. Lider opozicionara izjavio je da se nada da će uskoro stupiti u kontakt sa vojskom.

Državna televizija javila je da je bilo najmanje 60 silovanja, a da su demonstranti upali i u bolnicu za decu obolelu od raka.

Protivnici režima predsednika Hosnija Mubaraka, podmetnuli su požar u sedištu Poreske službe u blizini Ministarstva unutrašnjih poslova i u druge vladine zgrade u centru Kaira.

Grupe lopova upale su i u čuveni Egipatski muzej u Kairu, otkinuli glave dvema mumijama i uništili desetak manjih eksponata, pre nego što su ih zaustavili naoružani vojnici.

Više hiljada zatvorenika pobeglo je noćas iz zatvora Vadi Natrun, oko 100 kilometara severno od Kaira. Zatvorenici, među kojima veliki broj muslimanskih ekstremista koji su više godina u zatvoru, kao i obični kriminalci, uspeli su od čuvara otmu oružje.

Najmanje dva egipatska borbena aviona preletela su u niskom letu iznad Kaira, dok centralni trg u prestonici nadleću vojni helikopteri.

Vojska koja je na ulice izvela pojačanja pozvala je narod da se sam zaštiti od pljački. Organizovani su čuvari kvartova naoružani šipkama da štite stanovnike od brojnih huligana koji pljačkaju radnje i stanove.

Otkazani letovi

Na aerodromu u Kairu ostalo je zarobljeno oko 3.000 putnika, među kojima ima i stranih turista, koji nisu mogli da napuste zemlju, jer su letovi ili otkazani ili odloženi zbog policijskog časa.

Egipatska nacionalna aviokompanija je morala da otkaže 15 letova, jer nije mogla da obezbedi dovoljno letačkog osoblja.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Liban i Jordan organizovali su dodatne letove da bi prevezli svoje građane i porodice diplomata iz Egipta.

Oko 120 srpskih turista u Hurgadi i Šarm el Šejku je bezbedno i daleko od sukoba, a sutra će se vratiti kućama kažu u našoj ambasadi. Grupi, naših turista koja je trebalo da dođe u tu zemlju - otkazano je putovanje.

Zabranjen rad Al Džaziri u Kairu

Egipatske vlasti zabranile su rad televiziji Al Džazira u Egiptu i ukinule akreditacije novinarima te kuće, saopštila je zvanična egipatska novinska agencija Mena. Skoro 24 časa, Al Džazira je pratila demonstracije protiv Mubarakovog režima.

Program na arapskom te televizije smatra se kao mogući forum za podsticanje demonstracija. Kako navodi agencija Frans pres, Al Džazira je u izveštavanju davala veliki prostor opoziciji, dok su odnosi uvek bili nategnuti između te televizije i egipatske vlade, koja je optužuje za pristrasno izveštavanje.

Al Džazira navodi da je odluka egipatskih vlasti smišljena da bi "ugušila" otvoreno izveštavanje i "ućutkao egipatski narod".

Egipatske vlasti ukinule su Internet, a mobilni telefoni su bili proteklih dana u prekidu, pošto se veruje da se preko Interneta i mobilnih telefona mobilizuju demonstranti.