Pregovori uoči protesta?

Partija egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka poručuje da je spremna na dijalog sa demonstrantima, uoči sutrašnjih masovnih protesta koje će predvoditi nobelovac za mir Mohamed el Baradej.

Uoči sutrašnjih protesta, vladajuća partija predsednika Egipta Hosnija Mubaraka poručuje da je spremna na dijalog sa demonstrantima. U Kairo je stigao nobelovac za mir i bivši čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed el Baradej, koji će predvoditi sutrašnje proteste, a koji važi za jednog od najoštrijih i najuglednijih kritičara Mubarakovog režima.

Generalni sekretar Nacionalne Demokratske Partije Safvat el Šarif pozvao je demonstrante na razgovore, ali je i na njih i na policiju apelovao da se uzdrže od nasilja na protestima, koji se očekuju posle redovne molitve petkom.

Nemiri u Egiptu se nastavljaju. U protestima u centralnom delu Kaira poginule su još dve osobe, čime je ukupan broj žrtava u demonstracijama protiv predsednika Hosnija Mubaraka porastao na šest.

Izvor iz bezbednosnih službi rekao je da su poginuli demonstrant i policajac. Reakcija je stigla brzo - demonstranti su zapalili policijski punkt u istočnom gradu Suecu, u znak odmazde.

Policajci su pobegli iz kontrolnog policijskog punkta, pre nego što su ga demonstranti zapalili Molotovljevim koktelima, javlja Rojters.

Istovremeno, na desetine demonstranata okupilo se ispred drugog policijskog punkta, tražeći oslobađanje njihovih rođaka koji su uhapšeni u protestima u prethodna dva dana.

Burno je bilo i u Ismailiji, gde se oko 600 demonstranata sukobilo sa policijom. Očevici kažu da je policija koristila suzavac.

Egipatski državni tužilac podigao je optužnice protiv 40 demonstranata. Kako prenosi televizija Al Arabija, oni se terete da su pokušali da svrgnu režim.

„Naš sistem nije ni slab, ni krhke prirode. Mi smo velika zemlja, a vlada uživa široku podršku. Milioni će odlučivati o sudbini nacije, a ne demonstranti, pa sve i da ih ima na hiljade", rekao je ministar unutrašnjih poslova Egipta Habib el Adli, čiju ostavku zahtevaju demonstranti.

Zapaljena jedna od zgrada vlade 

Ranije su tri demonstranta stradala u Suecu, a jedan policajac u prestonici Egipta.

Demonstranti su sinoć, u Suecu, zapalili jednu zgradu vlade i pokušali da zapale lokalnu kancelariju vladajuće partije, naveli su bezbednsoni izvori i očevici.

Požar u kancelarijama lokalnih vlasti je ugašen, pre nego što je zahvatio celu zgradu.

Nekoliko desetina demonstranata je bacalo Molotovljeve koktele na kancelariju Nacionalne demokratske partije, a policija je protiv njih upotrebila suzavac.

Zvaničnici su naredili da radnje u Suecu budu zatvorene, pošto je prijavljeno nekoliko slučajeva krađe, a u svim značajnijim zgradama pojačano je obezbeđenje, preneo je Rojters.

Posle nereda, privedeno je ukupno 860 demonstranata širom zemlje.

Na najmasovnijim protestima u proteklih nekoliko godina, demonstranti su tražili odlazak predsednika Mubaraka i rešenje za siromaštvo, rast cena i nezaposlenost.

Demonstranti su zapalili Molotovljevim koktelima jednu vatrogasnu stanicu, a policija je odgovorila suzavcem, gumenim metcima i vodenim topovima.

Učesnici protesta zahtevaju oslobađanje demonstranata koji su u tom gradu uhapšeni juče i prekjuče, a kojih je, prema podacima službi bezbednosti, oko 75.

Posebnu ogorčenost u redovima demonstranata izazvalo je odbijanje policije da preda telo jednog čoveka koji je poginuo u jučerašnjim protestima.

Do sada je u protestima poginulo šestoro ljudi, a jedna žrtva zabeležena je i danas, i to na severu Sinajskog poluostrva.  U nemirima širom zemlje uhapšeno je više od hiljadu ljudi, a prema izveštajima agencija, glavni protest biće održan sutra, kada će El Baradej biti na čelu demonstranata što, prema oceni agencija, može izazvati i oštriju reakciju vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво