Zabrana okupljanja u Egiptu

Egipatska vlada saopštila da neće dozvoliti nove proteste i zabranila okupljanja, posle žestokih demonstracija širom zemlje u kojima je poginulo troje ljudi. Prodemokratski aktivisti ponovo, preko "Fejsbuka", pozivaju na drugi dan mobilizacije.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da zabranjuje svako novo protestno okupljanje. Iz tog Ministarstva kažu da nikakav čin provokacije, protestno okupljanje, marš ili demonstracije neće biti dozvoljeni.

Prodemokratski aktivisti, koji su i jučerašnje proteste organizovali pozivom preko društvene mreže Fejsbuk, pozvali su na drugi dan mobilizacije. 

Policija u Egiptu tek je rano jutros, suzavcem i vodenim topom, uspela da rastera demonstrante u Kairu, posle žestokih protesta u kojima se traži iskorenjivanje siromaštva i korupcije i prestanak tridesetogodišnje vladavine predsednika Hosnija Mubaraka.

U jučerašnjim sukobima sa policijom ubijena su dva demonstranta i policajac. Protesti su počeli kao mirno okupljanje, a pretvorili su se u žestoki obračun demonstranata i policije u nekoliko egipatskih gradova.

"Dole, dole Hosni Mubarak!", uzvikivali su demonstranti bežeći pred policijom sa centralnog kairskog trga Tahrir.

Demonstranti su bacali kamenje na policiju koja je uzvraćala pendrecima kako bi ih sprečila da se vrate na prestonički trg, rasteravši ih suzavcem.

Sporadični sukobi su počeli posle ponoći, a pred zoru je izgledalo da su demonstranti rasterani, dok su mnogi od njih najavili da će pokušati da se pregrupišu tokom današnjeg dana.

Sjedinjene Američke Države su juče pozvale egipatsku vlast da mirno reši antivladine proteste.

"SAD podržava fundamentalno pravo na izražavanje mišljenja i okupljanja za sve ljude", saopštio je porptarol Stejt departmenta pozivajući sve stranke da pokažu uzdržanost, a egipatske vlasti da mirno reše proteste.

"Vašington se nada da će u Egiptu i drugim zemljama biti sprovedene reforme kako bi se otvorile nove političke i ekonomske mogućnosti", navodi Rojters.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво