"Stelt" je naš!

Kineski avion "stelt" isključivo je domaći proizvod, poručuje Peking, odbacujući tvrdnje da ima neke veze sa obaranjem američke "crne ptice" iznad Srbije. To nije prvi put da strani mediji nastoje da ukaljaju novootkrivene kineske vojne tehnologije, izjavio neimenovani kineski zvaničnik. Naučnik u SAD dobio 32 godine robije zbog odavanja "stelt" tajni Kini.

Kina je odbacila tvrdnje da je za izgradnju sopstvenog "stelt" aviona iskoristila tehnologiju sa američke 'crne ptice' "F-117", koja je oborena 1999. godine nad Srbijom.

Demanti izjava vojnih zvaničnika sa Balkana, uključujući onih iz Hrvatske, kao i drugih analitičara, objavljen je u listu Global tajms čiji je izdavač Ženmin žibao, glasilo Komunističke partije Kine.

U Global tajmsu se navode reči neimenovanog vladinog zvaničnika da to nije prvi put da strani mediji nastoje da ukaljaju novootkrivene kineske vojne tehnologije.

Kina tvrdi da je njen "stelt" u potpunosti zasnovan na domaćoj pameti. "Besmisleno je odgovarati na takve spekulacije", rekao je taj zvaničnik.

Kina je ovog meseca upriličila prvi javni test svog lovca-aviona sa "stelt" tehnologijom koja mu omogućava da bude nevidljiv za radare.

Testiranje je obavljeno u vreme kada je američki ministar odbrane Robert Gejts bio u poseti Kini i vest o kineskom "stelt" avionu bila je iznenađenje za mnoge vojne analitičare.

Iako su se ovih dana pojavili napisi da je Kina svoj avion verovatno zasnovala na tehnologiji sa američke 'crne ptice' koju je oborila jugoslovenska Protivvazdušna odbrana, nije pojašnjeno na koji način je Kina mogla da ispita olupinu u Buđanovcima.

Prema navodima vojnih zvaničnika sa Balkana, kineski agenti su tragali za ostacima "F-117" i moguće je da su dobijali obaveštajne podatke od Srba, s kojima su bili saveznici.

Srbija je u martu 1999. godine oborila "F-117", i to je bio prvi put da se to dogodilo jednom američkom "steltu" za koji se stalno tvrdilo da je "nevidljiv".

Pentagon je ocenio da je avion oboren uz pomoć ruske rakete "SA-3", zahvaljujući pametnoj taktici i ludoj sreći jugoslovenske Protivvazdušne odbrane.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво