Tunis posle "revolucije jasmina"

Dramatični obrti u Tunisu. U zemlji haos, posle krvavih protesta zbog siromaštva, korupcije i represije. Predsednik Ben Ali pobegao iz zemlje u Saudijsku Arabiju, a Tunis dobio privremenog predsednika, aktuelnog šefa parlamenta. Premijer prihvatio predlog opozicije o formiranju koalicione vlade.

U Tunisu atmosfera haosa i dramatičnih obrta, posle "revolucije jasmina", kako su nazvani krvavi protesti zbog siromaštva, korupcije i represije. 

Jutro je stanovnicima tuniske prestonice i drugih gradova donelo, nastavak noćne more. Pljačke kuća i prodavnica, paljevine i haos na ulicama, uprkos prisustvu vojske i policije. Spaljena je i glavna železnička stanica.

"Niko me ne štiti, moram sam da se branim. Nikada nisam nosio nož, ali sada moram. Imam ženu i decu i veoma sam uplašen, jer sam video ljude sa noževima i sekirama", kaže jedan od mnogih uplašenih građana.

Građani navode da narod nije kriv za haos, već da je odgovornost na ljudima bliskim odbeglom predsedniku.

Ipak, tu su i nagoveštaji političkog raspleta - najavljena je vlada nacionalnog jedinstva. 

Premijer Tunisa Muhamed Ganuči prihvatio je predlog opozicionih stranaka o formiranju koalicione vlade, izjavio je lider koalicije opozicionih partija Unija slobode i Laburistička stranka Mustafa Ben Džafar, koji je razgovarao s njim.

"Mi smo razmotrili ideju o formiranju koalicione vlade i premijer je prihvatio naš zahtev za formiranje takve vlade. Sutra ćemo imati još jedan sastanak na kome ćemo pokušati da pronađemo način da izvedemo zemlju iz ove situacije", rekao je Ben Džafar Rojtersu.

Predsednik parlamenta Fued Mebaz zvanično je postavljen za vršioca dužnosti šefa države pošto je predsednik Tunisa Zin el Abidin Ben Ali napustio zemlju i otišao u Saudijsku Arabiju.

Posle 23 godine vladavine, predsednik Ben Ali je napustio zemlju i tako postao prvi šef jedne arapske države koji je pobegao iz zemlje pod pritiskom uličnih protesta.

Kako mu je Francuska uskratila gostoprimstvo, Ben Ali je preko Sardinije sa porodicom odleteo u Saudijsku Arabiju.

U protestima, koji su trajali mesec dana, prema poslednjim informacijama, poginulo je najmanje 66 osoba.

U požaru u jednom zatvoru u letovalištu Monastir, stradale su 42 osobe. Uzrok požara u zatvoru za sada nije poznat, a mediji povezuju požar sa višenedeljnim nemirima u Tunisu.

Lokalni zvaničnici u tuniskom gradu Mahdija saopštili su da je direktor zatvora u tom gradu pustio na slobodu 1.000 zatvorenika posle pobune koja je tamo nastala.

Nemiri i sukobi sa policijom počeli su zbog socijalnog bunta izazvanog povećanjem cena prehrambenih artikala, a pretvorili su se u politički zahtev za promenama i odlaskom predsednika države koji je čvrstom rukom vladao Tunisom pune 23 godine.

Tunis ispisuje istoriju

Situacija u Tunisu u centru je pažnje svih svetskih medija, a nemačka štampa piše da ova afrička zemlja ispisuje istoriju jer se decenijama nije dogodilo da neki muslimanski lider napusti zemlju dobrovoljno, kao i da se sa napetošću prati da li će situacija u ovoj zemlji uticati na okruženje.

Nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung u tekstu pod naslovom "Bekstvo diktatora" piše kako već decenijama nijedan muslimanski ili arapski vladar nije napustio zemlju dobrovoljno, pod pritiskom javnosti i da Tunis ispisuje istoriju.

Navodeći da je to učinio predsednik Ben Ali, list podseća da je on došao na vlast kao nosilac nade i da su se mnogi stanovnici Tunisa nadali boljem životu.

Posle prvog perioda kada se ova zemlja oslanjala na turizam i postala stabilna, u drugoj polovini 23 godine duge vladavine, Ben Ali je zemlju pretvorio "u zatvor, u kuću smrti, a sve pod izgovorom da se mora suzbiti radikalni islam", prenosi radio Dojče vele.

List takođe ističe da se svuda sa "napetošću posmatra da li će događaji u Tunisu imati efekta i u neposrednom okruženju Alžiru, Libiji i Maroku".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво