Prevrat u Tunisu

Tuniski predsednik Zin el Abidin Ben Ali proglasio vanredno stanje, pa napustio zemlju. Premijer Muhamed Ganuši preuzeo dužnost privremenog šefa države. Međunarodni aerodrom u Tunisu opkolila vojska. Vazdušni prostor nad tom zemljom je zatvoren.

Predsednik Tunisa Zin el Abidin Ben Ali raspustio je danas vladu i proglasio vanredno stanje, u trenutku kada iz te afričke države stižu informacije o novim žrtvama nemira. Tuniski predsednik je, zatim, napustio zemlju, a dužnost privremenog šefa države preuzeo je premijer Muhamed Ganuši.

Iako se spekulisalo da je utočište našao u Francuskoj, u Parizu je saopšteno da je predsednik Nikola Sarkozi odbio Ben Alijev zahtev za azil.

Vojska je opkolila međunarodni aerodrom u Tunisu, a vazdušni prostor nad tom zemljom je zatvoren.

Tuniski državni mediji javili su da predsednik Ben Ali planira da raspiše izbore za šest meseci.

Vest o raspuštanju vlade i vanrednim izborima objavljena je u trenutku dok iz glavnog grada, Tunisa, stižu informacije od zdravstvenih službi da je u sinoćnim nemirima poginulo 13 ljudi.

Tuniska policija je danas ispalila suzavac na više hiljada demonstranata u Tunisu. Neki demonstranti su se popeli na krov ministarstva unutrašnjih poslova, kako navodi AP, simbola vlasti koju žele da svrgnu.

Demonstranti, koji traže ostavku autokratskog predsednika, prošli su ulicama Tunisa uzvikujući: "Napolje, Ben Ali" i "Ben Ali ubica".

Demonstracije, organizovane zbog visoke stope nezaposlenosti, korupcije i skupih prehrambenih proizvoda, traju više od mesec dana.

Prema poslednjim zvaničnim podacima tuniskih vlasti koji nisu menjani nekoliko dana, u sukobima su poginule 23 osobe, dok opozicija tvrdi da je broj žrtava mnogo veći.

Predsednik Ben Ali, u televizijskom obraćanju naciji, u četvrtak, najavio je da se neće povući s vlasti pre isteka mandata 2014. godine, u trenutku kada se ta afrička zemlja suočava sa najvećim građanskim nezadovoljstvom u poslednje 23 godine, koliko je Ben Ali na vlasti.

Ti ljudi su, navodno, poginuli tokom televizijskog obraćanja predsednika naciji, u kojem je on poručio da će napustiti vlast na kraju svog mandata 2014. godine.

"Razumeo sam vas", ponovio je više puta Ben Ali, koji je na vlasti već 23 godine, a narodu se od početka nereda, sredinom decembra, obraćao već dva puta.

Predsednik je rekao i da treba poštovati zakon, po kojem je starosna granica za kandidovanje na predsedničkim izborima 75 godina, što znači da Ben Ali (74) neće moći da se kandiduje za šesti predsednički mandat.

Predsednik je obećao i slobodu informisanja i pristup internetu, a priznao je i da je imao pogrešnu procenu socijalne krize koja potresa zemlju više od mesec dana, kao i da je naredio "nezavisnu istragu o odgovornosti svakog pojedinca".

Najavu Ben Alija da se ne kandiduje posle 2014. godine, pozdravila je i Evropska unija, ocenjujući da taj potez otvara mogućnost za "mekšu tranziciju" na čelu države.

Demonstracije zbog visoke stope nezaposlenosti, korupcije i skupih prehrambenih proizvoda traju više od mesec dana, a u sukobima sa policijom poginule su, prema zvaničnim podacima, najmanje 23 osobe, dok nevladine organizacije tvrde da je poginulo 66 osoba.

U međuvremenu, američki Stejt department savetovao je građanima SAD da bez preke potrebe ne putuju u Tunis, "zbog intenzivnih političkih i socijalnih nemira" u toj zemlji. Slična upozorenja svojim građanima uputile su i vlade nekih evropskih zemalja.

Tunis godišnje poseti oko sedam miliona stranih turista, a nemiri koji potresaju zemlju već mesec dana doneće, svakako, velike gubitke.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво