Ne smiruju se sukobi u Tunisu

Četiri nove žrtve u tuniskom gradu Douz povećale broj mrtvih na više 50 u nemirima izazvanih revoltom zbog poskupljenja hrane. U glavnom gradu, Tunisu, uveden polilicijski čas. UN saopštavaju da su vlasti "odgovorile prekomernom silom".

Četiri osobe su poginule u sukobu s policijom u gradu Douz na jugu Tunisa, javio je večeras Rojters.

Prema tvrdnjama očevidaca policija je u glavnom gradu i okolnim oblastima uvela policijski čas.

"Bilo je najmanje četvoro mrtvih koje sam video", rekao je danas jedan očevidac agenciji Rojters, želeći da ostane anoniman. Isti broj mrtvih ima i prema tvrdnjama još dva očevica.

Neredi su izbili kada su demonstranti počeli da bacaju kamenje, na šta je policija odgovorila upotrebom suzavca.

Uveden policijski čas 

Vlada je u prestonici Tunisu uvela policijski čas tokom noći, pošto je tokom vikenda u nasilnim protestima stradala najmanje 21 osoba, preneo je Bi-Bi-Si.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava veruju da je u sukobima ubijeno najmanje 50 ljudi, a mnogi tvrde da je policija upotrebila prekomernu silu protiv demonstranata.

Nezadovoljstvo stanovništva je izazvano poskupljenjem hrane i goriva i visokom stopom nezaposlenosti i korupcije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će policijski čas početi večeras u 20 časova po lokalnom vremenu i da će se završavati u šest ujutro.

Takva mera je preduzeta, kako je saopšteno, zbog "nemira, pljačkanja i napada na ljude i imovinu u nekim gradskim distriktima".

SAD, Ujedinjene nacije i Evropska unija su izrazili zabrinutost zbog reagovanja vlade na nerede.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Nevi Pilaj izjavila je da su protesti bili mirni i da su snage bezbednosti "odgovorile prekomernom silom u suprotnosti sa međunarodnim standardima".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се