Noćna mora američkih diplomata

SAD pokušava da oteža objavljivanje poverljivih diplomatskih dokumenata, kaže osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž. U diplomatskoj prepisci, stil Nikole Sarkozija opisan kao autoritaran, a za Berluskonija se kaže da često posećuje noćne zabave. U dokumentima i depeše iz bivše Jugoslavije.

Vikiliks je, objavljivanjem četvrt miliona dokumenata Stejt departmenta, otvorio vrata raja istoričarima i izazvao noćne more diplomatama. Vanredno stanje u Stejt departmentu i široka akcija različitih država usmerena ka kontrolisanju štete. Stalni napadi hakera na sajt Vikiliksa. Ali, zalud, dokumenti polako izbijaju u javnost.

Vikiliks je, uz velike probleme, objavio poverljive informacije o Kini, Iranu, Severnoj Koreji, američkom raketnom štitu u Evropi, terorizmu, ali i antiislamske komentare diplomata. Nova dokumenta pružaju pogled bez presedana na aktivnosti američkih ambasada u svetu i brutalno iskrene stavove o stranim liderima i otvorene procene nuklearnih i terorističkih pretnji.

"Skačem u nepregledni okean depeša... To je san svakog istoričara i noćna mora za diplomate... To je raskošan banket istorije vremena sadašnjeg", rekao je čuveni istoričar sa Oksforda Timoti Garton Eš.

Taj banket sadrži neverovatne detalje prepiske američkih diplomata, poput opisa raskošne plavuše Moamera el Gadafija, ili venčanja u Dagestanu na kojem su pijani gosti zasipali plesačice novčanicama od po sto dolara.

Takođe, u korespondenciji diplomata sa Vašingtonom opisuju se i pokušaji da SAD pod svoju kontrolu stavi pakistanski nuklearni arsenal, zamešateljstvo oko iranskog nuklearnog programa, planovi za ujedinjenje Koreja.

U jednom od najčudnijih dopisa Vašingtonu, navodi se da je potpredsednik Avganistana doputovao u Ujedinjene Arapske Emirate noseći u koferima 52 miliona dolara, ali mu je dozvoljeno da ga zadrži bez prethodne istrage o nameni ili poreklu para.

U nevolji će se sigurno naći i predsednik Jemena Ali Abudulah Saleh, koji je američkom generalu Dejvidu Patreasu ponudio da u dalje vazdušne napade SAD protiv ciljeva koji su povezuju sa Al Kaidom predstavlja kao akcije njegove vojske. 

Depeše iz bivše Jugoslavije

Među 250.000 dokumenata, depeša američkih ambasada širom sveta upućenih Stejt departmentu, nalazi se i više hiljada dokumenata iz bivše Jugoslavije. Nemački Špigl navodi da je reč o 994 depeše iz Beograda (počevši od 1966. godine), 1.686 iz Zagreba (od 1991) i 869 iz Sarajeva.

Među poverljivim dokumentima koje objavljuje Vikiliks nalazi se i 836 depeša iz Ljubljane, 668 iz Prištine, 522 iz Skoplja i 164 iz Podgorice.

U poverljivim dokumentima do kojih je došao Vikiliks, navodi se ocena jednog francuskog diplomate da ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ne čini ništa da ohrabri Srbe da se vrate ili učestvuju u kosovskoj vladi, piše britanski Gardijan.

Levit je rekao i da misija Euleksa ima diplomatske proleme sa kosovksom vladom i javnošću, posle potpisivanja dva tehnička protokola sa Srbijom.

Slovencima je, kako se navodi u jednom od dokumenata, ponuđen sastanak "oči u oči" sa Barakom Obamom, ukoliko prihvate bar jednog zatvorenika iz baze Gvantanamo na Kubi, dok su za istu uslugu Kiribatiju ponuđenje gomile dolara pomoći. Belgiji je, pak, rečeno da će to biti jeftin način da postanu istaknuta zemlja u Evropi.

O Berluskoniju, Merkelovoj...

Italijanski premijer Silvio Berluskoni ocenjen je kao tašt i neefikasan kao moderni evropski lider, fizički i politički slab, čije česte noćne zabave znače da se ne odmara dovoljno, dok se za francuskog predsednika Nikolu Sarkozija kaže da ima autoritarni lični stil.

Iz dokumenata se vidi da Amerikanci nemaju preterano visoko mišljenje o nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i da smatraju da izjavama šefa njene diplomatije Gvida Vestervelea nedostaje sadržaj.

"Teško je predvideti sve posledice objavljivanja dokumenata. U najmanju ruku, očekujem neprijatnosti za američku administraciju i mene, kao američkog ambasadora u Nemačkoj", rekao je Filip Marfi, ambasador SAD u Berlinu.

Ključni saveznici u ratu protiv terorizma, takođe, nisu pošteđeni, pa je avganistanski predsednik Hamid Karzai opisan kao slabi starac.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu prikazan je kao elegantan i šarmantan, ali nikad ne ispunjava obećanja, Robert Mugabe kao ludi starac, a libijski lider Muamer el Gadafi, kao jednostavno čudan.

Asanž: Pokušaj da se spreči objavljivanje

Na jutrošnjoj video-konferenciji u Amanu, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž optužio je američki Stejt department da je pokušao da spreči obelodanjivanje tajnih dokumenata.

"Stejt department shvata da smo mi odgovorna organizacija, pa pokušava da nam što više oteža rad i obelodanjivanje dokumenata, u nadi da će postići da mi ništa ne objavimo. To bi značilo da se ne sazna za zloupotrebe za koje je odgovoran Stejt department", rekao je Asanž.

Bela kuća osudila je objavljivanje klasifikovanih dokumenata i informaciija osetljivih po nacionalnu bezbednost", rekao je sinoć portparol Bele kuće Robert Gibs.

Gibs je naveo da to objavljivanje ugrožava američke diplomate, obaveštajce i demokratske aktiviste koji traže američku pomoć.

"Objavljivanjem ukradenih i klasifikovanih dokumenata, 'Vikiliks' izlaže opasnosti ne samo stvar ljudskih prava, već i živote i rad tih pojedinaca", dodao je Gibs.

"Tajna hronika"

Vikiliks je, uz velike probleme, objavio poverljive informacije o Kini, Iranu, Severnoj Koreji, američkom raketnom štitu u Evropi, terorizmu, ali i antiislamske komentare diplomata. Nova dokumenta pružaju pogled bez presedana na aktivnosti američkih ambasada u svetu i brutalno iskrene stavove o stranim liderima i otvorene procene nuklearnih i terorističkih pretnji.

"Prepiska između Stejt departmenta i oko 270 američkih ambasada i konzulata u svetu, gotovo se može smatrati tajnom hronikom američkih odnosa sa svetom u doba rata i terorizma", konstatuje Njujork tajms.

U dokumentima se daje pogled na odnose sa Kinom koja jača i Rusijom koja, kako kažu, uzmiče od demokratije. Vidljiv je i napor da se Iran spreči da dođe u posed nuklearnog naoružanja, kao i zabrinutost da bi Izrael mogao napasti Iran.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini kaže da je objavljivanje tajnih dokumenata 11. septembar svetske diplomatije.

"Objavljivanje dokumenata rezultat je kriminalnih aktivnosti u bar 10 zemalja. Očekujem da italijansko sudstvo ispita to", rekao je Fratini.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво