Napeto na Korejskom poluostrvu

Vojni vežba Južne Koreje i SAD počela u Žutom moru. Severna Koreja nazvala pomorske manevre "neoprostivom provokacijom" i zapretila odmazdom u slučaju ugrožavanja njene teritorije. Kina pozvala na hitne konsultacije zbog novih tenzija na Korejskom poluostrvu.

Severna Koreja postavila je rakete zemlja-vazduh na lansirne rampe na obali Žutog mora, gde su snage južnokorejske i američke armije započele četvorodnevnu vojnu vežbu.

Rakete su premeštene na prve linije samo nekoliko dana nakon što je severnokorejske snage zasula raketama ostrvo Jeonpjeong. U napadu je ubijeno četvoro ljudi, dva vojnika i dva civila.

Cilj zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD je, kako je saopšteno, odvraćanje Pjongjanga od novih napada.

Pjongjang je zajedničke pomorske manevre nazvao "neoprostivom provokacijom" i zapretio odmazdom u slučaju da teritorija Severne Koreje bude ugrožena, ali je izrazio žaljenje zbog civilnih žrtava.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane jutros je preporučilo novinarima da zbog "loše situacije" napuste ostrvo, na kojem je došlo do jednog od najtežik incidenata od završetka Korejskog rata 1953. godine. Posle incidenta, sa ostrva je evakuisana većina meštana.

Na manevrima, koji se održavaju daleko na jugu od Jeonpjeonga, učestvuje i američki nosač aviona na nuklearni pogon "Džordž Vašington", koji nosi 75 aviona. Posada broda, zajedno sa pilotima aviona, broji 6.000 vojnika. Nosač, na vežbi, prate najmanje četiri ratna broda.

Razgovori u Pekingu

Kina je pozvala na hitne konsultacije predstavnike šest vlada uključenih u pregovore o okončanju severnokorejskog nuklearnog programa (vlade Severne i Južne Koreje, Kine, SAD, Japana i Rusije).

Visoki kineski diplomata Vu Davei je rekao da su glavni pregovarači šest zemalja pozvani u Peking na hitne razgovore, početkom decembra, kako bi "razmenili gledišta o najvažnijim pitanjima koja se tiču zainteresovanih strana". Vu nije precizirao datum sastanka.

Južna Koreja će vrlo pažljivo razmotriti predlog Kine da se održe hitni pregovori o Severnoj Koreji, zbog novih tenzija na Korejskom poluostrvu, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kina je jasno stavila do znanja da ove konsultacije ne bi dovele do obnavljanja šestočlanih pregovora o razoružanju Severne Koreje, koji su prekinuti pre dve godine.

Zvanični Peking juče je izrazio protivljenje združenim manevrima Južne Koreje i Kine, saopštivši da će pokušati da ublaži napetost koja je eskalirala na Korejskom poluostrvu.

Trenutna situacija zabrinjavajuća

Južnokorejski predsednik Li Mung Bak razgovarao je danas u Seulu sa kineskim državnim savetnikom Daiom Bingvoom o aktuelnoj krizi na Korejskom poluostrvu.

U razgovoru je konstatovano da je trenutna situacija zabrinjavajuća i dogovoreno je da se Kina i Južna Koreja zajedno angažuju na smirivanju tenzija u cilju održavanja mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Dai je južnokorejskom predsedniku preneo da je Kina privržena miru i stabilnosti na Korejskom poluostrvu i promovisanju dijaloga između dve strane. Kina se protivi bilo kakvim aktivnostima koje bi mogle da ugroze mir na poluostrvu, dodao je on.

U Pekingu je danas najavljeno da će predsednik skupštine Severne Koreje Čoe Tae Bok boraviti u poseti Kini od utorka do četvrtka. Čoe u Peking dolazi na poziv kineskog kolege Vua Bangua.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара