Nema preživelih rudara

Niko od rudara, koji su od petka zarobljeni u rudniku, na Novom Zelandu, nije živ, posle snažne eksplozije koja se dogodila sinoć, saopštila policija. Istraga u toku, a premijer Džon Kej proglasio je nacionalnu žalost.

Svih 29 rudara, koji su od petka zarobljeni u rudniku uglja Pajk River, na jugu Novog Zelanda, sasvim izvesno su mrtvi posle noćašnje eksplozije, saopštili su policija i spasioci. Vlada je otvorila istragu, a premijer Džon Kej proglasio je nacionalnu žalost.

"Čak i da se dogodilo da je neko od rudara preživeo prvu eksploziju u petak, niko, sigurno, nije preživeo noćašnju eksploziju", izjavio je policijski zvaničnik Geri Noules, šef spasilačke misije, prenele su agencije.

Prema Noulesovim rečima, noćašnja eksplozija bila je snažnija od prve i sigurno niko ne bi mogao da je preživi.

Obe eksplozije su, u rudarskom tunelu, u kome su bili zarobljeni rudari, na dubini od oko dva kilometra, izazvale pogubne otrovne gasove.

"Ovo je nacionalna tragedija", rekao je premijer Kej na konferenciji za novinare, koju je direktno prenosila nacionalna televizija.

Kej je rekao da će, u četvrtak, zastave biti spuštene na pola koplja, u znak žalosti i da će parlament otkazati planiranu sednicu.

Zvaničnici tvrde da će istraga, koja je pokrenuta, otkriti šta je dovelo do jedne od najtežih rudarskih nesreća u Novom Zelandu. Za sada se ne zna šta je moglo da izazove drugu eksploziju, pošto spasioci nisu ništa učinili u tom smislu, izjavio je jedan zvaničnik agenciji AP.

Članovi porodica rudara, koji su se danas okupili na redovnom dnevnom brifingu, obavešteni su da se dogodila druga eksplozija, u kojoj niko nije mogao da preživi.

"Vest je izazvala šok, mnogi su pali u nesvest, a neki su počeli da viču na prisutne policajce i spasioce", izjavio je Toni Kokšurn, gradonačelnik Grejmuta, grada u neposrednoj blizini rudnika.

Novozelandski rudnici poznati su po bezbednosti i malom broju rudarskih nesreća-za 114 godina bilo je 210 pogibija rudara.

Najteža nesreća dogodila se 1896, kada je poginulo 65 rudara, zbog eksplozije gasa u rudniku, a današnja tragedija dogodila se posle mnogo godina, od 1967, kada je poginulo 19 rudara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво