Španija "objavila rat" plastičnim kesama

Klasične plastične kese koje se razgrađuju čak 400 godina, u Španiji će, za pet godina, potpuno zameniti ekološke kese koje se razgrađuju za četiri godine. Borci za zaštitu životne sredine plan smatraju nedovoljnim a proizvođači kesa preobimnim.

Španske vlasti odlučile da potrošnju plastičnih kesa sledeće godine smanje za polovinu, a da ih za pet godina potpuno zamene ekološkim. U toj zemlji trenutno radi 350 fabrika za proizvodnju plastičnih kesa, a u pogonima je zaposleno pet hiljada radnika. Problem je šta uraditi sa mašinama za proizvodnju tog artikla.

"Zabrinuti smo zbog odluke vlade. Šta ćemo sa mašinama? Spremni smo da se prilagodimo ali moramo tačno da znamo da li ćemo i od kog materijala praviti kese", kaže Pedro Salinas iz jedne od fabrika za proizvodnju kesa.

Neki supermarketi počeli su da nabavljaju specijalne ekološke kese, a na plastičnim je utisnut datum povlačenja sa tržišta. Francuski lanac supermarketa KERFUR prvi je odlučio da u svojim prodavnicama u Španiji iz upotrebe izbaci štetne kese.

Nove mere vlade obavezuju prodavnice da do sada besplatne plastične kese naplaćuju, kako bi se smanjila njihova potrošnja, i aktivno se uključe u kampanju podizanja ekološke svesti.

Oskar Laureano, direktor jednog španskog supermarketa kaže da je osoblje u prodavnicama obučeno da više napuni plastične kese, kako bi se smanjilo njihovo prekomerno korišćenje.

Javnost je podeljena pa borci za zaštitu životne sredine smatraju da je plan nedovoljno radikalan,a proizvođači plastičnih kesa tvrde da je preobiman.

Običnim plastičnim kesama potrebno je čak 400 godina da se biološki razgradile a novim, ekološkim četiri godine.

U Španiji se godišnje distribuira oko 10 miliona plastičnih kesa, 250 po stanovniku. Samo 10 odsto se reciklira, a najveći deo završi na deponijama u prirodi ili moru.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 07. avg 2009, 18:10)
anonymous1 [neregistrovani]

Треба укинути пластику уопште!

Треба укинути пластику и уместо тога увести папирне кесе, стаклену амбалажу...
Овим темпом сами ћемо се отровати па нећемо више имати ни где да живимо