Kad Britanija steže kaiš

Velika Britanija se suočava s pravom cenom svetske finansijske krize zbog čega je odbjavila plan štednje kojim se nalaže najveća smanjenja javnih troškova posle Drugog svetskog rata kako bi se rasčistili dugovi države.

Britanci su podvukli crtu - državu je ekonomska kriza koštala mnogo više nego što je bilo novca u kasi. Zato stežu kaiš kako nisu od Drugog svetskog rata.

Vlada je objavila plan štednje u naredne četiri godine kojim se, između ostalog, ukida gotovo pola miliona radnih mesta u javnom sektoru, a budžetski izdaci smanjuju za 80 milijardi funti!

Britanci nisu morali da čekaju da mere štednje objavi u Parlamentu ministar finansija. Proučili su ih u novinama, pošto je jedan od vladinih zvaničnika fotografisan sa dokumentom neoprezno raširenim u krilu.

Na uveličanim fotografijama moglo se pročitati da će biti otpušteno 490.000 zaposlenih u javnom sektoru.

"Danas je dan kad Britanija uzmiče od ivice. Počeli smo da cedimo i poslednji peni u administrativnim troškovima za koji nađemo da je izlišan", kaže Džordž Ozborn ministar finansija.

Budžetski izdaci smanjuju se za 80 milijardi funti i pogodiće sve, pa i Kraljicu. Dug je spisak rezova. Na primer, više od milion porodica izgubiće dečji dodatak. Jedna od njih je porodica Martina Pauela Dejvisa koji ima četvoro dece.

"Dobijali smo 242 funte mesečno, desetinu moje učiteljske zarade. Deca će morati mnogo čega da se odreknu. Ne znam zašto vlada mora da štedi na njima. I oni zaslužuju pristojan život", navodi Martin Pauel Dejvis .

Opozicioni laburisti optužuju vladu za ekonomski mazohizam.

Smatraju da konzervativci i liberal-demokrate prave prebrze i prevelike rezove i da guraju Britaniju u visoku nezaposlenost i zaustavljaju ekonomski rast.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво