Sedmi dan blokade Francuske

Francuska, već sedam dana, potpuno paralisana štrajkovima u svim sektorima. Odluka o izglasavanju novog Zakona o reformi penzionog sistema odložena "za kasnije, u toku sedmice". Vlada uputila nalog policiji da deblokira tri najveća skladišta goriva.

Zbog najavljene reforme penzionog sistema, Francuska je, već sedmi dan, paralisana protestima. Za danas, u Senatu bilo planirano izglasavanje predloga reformi penzionog sistema, ali je ono odloženo "za kasnije, u toku sedmice", objavili su francuski mediji.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izdao je naređenje da se odblokiraju sva skladišta goriva koja još drže učesnici protesta. U istom tonu obratio se i ministar unutrašnjih poslova Bris Ortefe, koji je zapretio da će poslati specijalne policijske jedinice da spreče moguće nasilje i rušilačke akcije učesnika protesta.

Ortefe je izjavio da su uspešno deblokirana skladišta u Rošelu, Donžu i Le Mansu, tako da je omogućena distribucija, kako navode francuske vlasti, "miliona litara" goriva.  Međutim, na jugu Francuske, od noćas je pod blokadom i veliko skladište goriva u Trapilu, odakle se snabdevaju civilni i vojni aerodromi, uključujući i vojne baze NATO-a. Sindikati poručuju da ne odustaju.

U Parizu i drugim gradovima, juče, tokom protesta, izbili su sukobi. Policija je koristila suzavac protiv maskiranih demonstranata, koji su palili vozila i kontejnere.

Predstavnici sindikata, koji su organizovali blokadu, tvrde da ih je policija upozorila da će upotrebiti zakonske mere da ih "raščisti", javlja Rojters.

Iz Ministarstva energije je saopšteno da je bez goriva oko 4.000 benzinskih pumpi, od njih 13.000. Francuzi veruju da je taj broj veći, s obzirom na to da sindikati i policija imaju različite informacije o broju učesnika protesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je u utorak na ulicama širom Francuske bilo 1,1 milion ljudi, dok sindikat kaže da je bilo 3,5 miliona demonstranata.

Protesti su se proširili na vazdušni, železnički i autobuski saobraćaj, pošte, banke, srednje škole.

"Protestujem, jer ne želim da gledam da ljudi rade dok ne posede", rekao je jedan od demonstranata.

Sve je veća podrška javnosti demonstrantima. Najnovije ankete pokazuju da 71 odsto Francuza podržava proteste zbog penzione reforme, dok su istraživanja urađena 15. i 16. oktobra pokazivala podršku od jedva 30 odsto.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво