Francuska pred nestašicom goriva

Potrošnja goriva u Francuskoj skočila za 50 odsto, što je posledica protesta zbog reforme penzionog sistema koji su pogodili i rafinerije nafte. U strahu od nestašice Francuzi opsedaju benzinske pumpe, dok Vlada tvrdi da zalihe mogu da potraju više sedmica.

Francuzi opsedaju benzinske pumpe u strahu od nestašice goriva. To je posledica protesta zbog reforme penzionog sistema koji su pogodili i dvanaest francuskih rafinerija. Iako vlada tvrdi da zalihe mogu da potraju nekoliko sedmica, potrošnja je skočila za pedeset odsto i mnoge pumpe su već ostale bez goriva.

Avionski saobraćaj za sad se odvija normalno. Pariski aerodrom Šarl de Gol ima dovoljno kerozina, ali su zalihe nešto manje na drugim aerodromima u zemlji.

Francuski ministar saobraćaja Dominik Bisero je izjavio da nema nestašice goriva na pariskom aerodromu Šarl de Gol, uprkos štrajkovima i blokadama rafinerija i naftnih depoa zbog reforme penzionog sistema.

Ministar Bisero je radiju Evropa 1 rekao da nema razloga za zabrinutost kada se radi o pariskom aerodromu, ali je priznao da su zalihe nešto manje u Nici i Nantu. Mediji su juče preneli upozorenje francuskog Ministarstva ekologije da će aerodrom Šarl de Gol imati goriva samo do ponedeljka uveče ili utorka.

Štrajkovi su počeli kada je vlada najavila uvođenje zakona o reformi penzionog sistema kojom je predviđeno podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa sadašnjih 60 na 62 godine, kao i da isplata pune penzije počne tek kada penzioner napuni 67 godina.

Zbog reforme penzija u štrajku je i 12 francuskih rafinerija, dok je 10 potpuno obustavilo rad.

Francuski sindikati su odlučili da 19. oktobra organizuju još jedan - peti celodnevni štrajk i ulične proteste, zbog zakona o reformi penzionog sistema, koji bi Senat trebalo da usvoji ovih dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи