Francuskoj preti naftna kriza

Masovni protesti Francuza nezadovoljnih reformom penzijskog sistema ne jenjavaju već četvrti dan. Zaposlenima su se pridružili srednjoškolci i studenti. Vlada ne odustaje od reformi, radnici najavljuju veliki štrajk.

Francuska policija deblokirala je nekoliko naftnih skladišta, koje su zatvorili radnici nezadovoljni reformom penzionog sistema.

Najmasovniji protest nezadovoljnih Francuza traje već četvrti dan, a zaposlenima na ulicama pridružili su se i srednjoškolci i studenti.

Blokirane naftne rafinerije, strah od nestašica goriva, demonstracije radnika, protesti učenika - tako ovih dana izgleda Francuska. Jelisejska palata donela je naređenje da svih 12 rafinerija koje su u štrajku moraju da počnu da rade.

Policija je u važno naftno skladište u blizini Marseja, drugo kod Bordoa i treće u centralnom delu zemlje, ušla bez sukoba. Iz sindikata poručuju da će vlada morati da razgovara s njima.

"Nije ovo kraj. Okupićemo se na nekom drugom mestu. vlada mora da razgovara sa nama", kaže Šop Stjuard, sindikalni lider.

U Marseljskoj luci usidreno je oko 70 brodova sa sirovom naftom, jer su lučki radnici u štrajku. Iako je vlada pozvala građane da ne paniče, formirali su se redovi, a tražnja je u poslednja dva dana povećana za 50 odsto.

"Imamo dovoljno goriva da se spreči kriza, a krajnja mogućnost je da se koriste strateške rezerve nafte koje su dovoljne za tri meseca", kaže Žan-Luis Šilanski iz Francuske naftne industrija.

U štrajku su ponovo radnici na pariskom aerodromu. Obustavljeni su svi domaći i čarter letovi.

"Mi radimo težak posao. Ne želimo da zbog Sarkozijevih reformi umremo na radnom mestu", kaže radnik na aerodromu.

Na ulicama su i mladi, koji poručuju predsedniku da ne može da ignoriše zahteve većine. Ljuti su na policiju, koja je u Parizu i Lionu, upotrebila silu i bacila suzavac, kako kažu, bez razloga.

Dve trećine Francuza veruje da će štrajkovi prerasti u širi protest i da bi zemlja mogla da bude paralisana kao 1995. godine, kada je štrajk sprečio usvajanje nacrta zakona o penzijama.

Za sada, vlada ne odustaje od reforme penzionog sistema i podseća da je predlog zakona dobio podršku oba skupštinska doma. Ne odustaju ni radnici, i najavljuju novi veliki štrajk za utorak.

Penzionim reformama se pomera starosna granica za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine.

Predsednik Nikola Sarkozi namerava da uštedi i ojača privredni rast i tvrdi da bi, ukoliko se ne reformiše, penzijski sistem kao veliki gubitaš mogao da do 2020. bude u minusu 35 milijardi evra.

Sarkozi ističe da će Francuska, uprkos reformi, i dalje imati najniži starosni uslov za odlazak u penziju među razvijenim zemljama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи