Euforija u Čileu

Čileanski rudari posle provedenih 69 dana u rudniku "San Hoze", dočekani i pozdravljeni kao nacionalni heroji. Akcija spasavanja trajala 22 sata. Zahvalni smo Bogu i ljudima što smo živi, rekli su rudari. Stizali poloni, ali i porodične novosti.

Čileom je zavladala euforija oduševljenja, kada je okončana operacija izvlačenja rudara pomoću specijalne čelične kapusle, koju je konstruisala vojska Čilea. Svi rudari su dobrog zdravlja, osim jednog, kod koga je konstatovana upala pluća.

"Video sam i boga i đavola", izjavio je Mario Sepulveda, rudar koji je među prvima izvučen iz zemlje, sa dubine od 625 metara, gde je sa još 32 druga proveo ukupno 69 dana, što je najduži period do sada u svetu.

Boravak i spasavanje 33 rudara iz rudaskog okna, koje se urušilo 5. avgusta, u rudniku "San Hoze", u blizini grada Kopiapo, oko 800 kilometara od prestonice Santjaga, bio je u žiži svetske javnosti.

Odahnuli su i radovali se i milionski gledaoci u svetu, koji su u direktnom televizijskom prenosu gledali operaciju spasavanja koja je trajala 22 časa, dok svi rudari nisu izvučeni i dok se na površinu nije vratilo svih šest spasilaca koji su sišli pod zemlju.

Rudare su dočekale suze radosnice i  zagrljaji najbližih koji su od časa nesreće u rudniku, prvih 17 dana, strahovali da li su uopšte živi.

"Svi "kamarati" su, srećom, dobrog zdravlja, više nego zadovoljavajuće", kažu lekari. 

Čileanski predsednik Sebastijan Pinera, čija je popularnost naglo skočila otkad se lično angažovao za rešavanje te situacije, bio je na licu mesta, u rudniku, u pustinji Atakama, da pozdravi rudare i spasioce.

"Ja sam vam verovao i nadam se da se ovako nešto više nikada neće dogoditi", obratio se predsedniku 54-godišnji rudarski veteran, Luiz Ursua kada je izvučen iz rudnika.

Stizali pokloni, ali i porodične novosti

Rudarima su odmah počele da stižu brojne čestitke iz sveta od lidera mnogih zemalja, uključujući i američkog predsednika Baraka Obamu, uz isticanje da je taj podvig "inspirativan za sve u svetu".

Na licu mesta je bio i bolivijski predsednik Evo Morales da lično dočeka jedinog Bolivijca među spasenim rudarima Karlosa Mamanija.

Rudarima su pristizali i mnogobrojni pokloni. Jedan popularni lokalni pevač svakom rudaru je poklonio po 10.000 dolara, dok ih je jedna grčka turistička firma pozvala da se odmaraju na grčkim ostrvima. Fudbaski klubovi "Real Madrid" i "Mančester Junajted" omogućiće rudarima da gledaju fudbalske utakmice u Evropi.

Rudare su dočekale i mnoge porodične novosti, pa je tako jedan od njih postao otac, drugog je napustila žena, a dočekala ljubavnica. Treći rudar je rekao da želi da napiše knjigu o svemu.

Rudare čeka povratak u svakodnevicu, ali su svi jedinstveni i kažu da su "zahvalni i bogu i ljudima" što su živi. U svetu mnogi izražavaju divljenje stručnjacima u Čileu koji su izveli najizazovniju spasilačku operaciju na svetu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво