Sloboda za čileanske rudare

Sva 33 čileanska rudara ugledala svetlost dana, posle više od dva meseca zarobljeništva u rudniku "San Hoze".

Čileanac Florensio Avalos prvi je od dvadeset dva rudara koji su izvučeni na površinu zemlje iz rudnika "San Hoze", gde su ukupno 33 rudara bila zatrpana više od dva meseca. Avalosa su dočekali sedmogodišnji sin Bajron, supruga i predsednik Čilea Sebastian Pinera, koji ga je, kako prenose mediji, "stegao u zagrljaj".

Sat kasnije izvučen je Mario Sepulveda Espina, koji je, pošto je zagrlio ženu, poklonio spasiocima kamenčiće iz rudnika i nekoliko puta skočio, kako bi pokazao da je u dobroj formi.

Na površini su se, potom, pojavili Huan Iljanes i, nešto kasnije, Karlos Mamani, jedini Bolivijac među rudarima. I naredna dvojica rudara dočekana su u istom duhu.

Prvo izvlačenje kapsule trajalo je 16 minuta. Metalnim cevima osigurano je 96 metara probušenog otvora, da ne bi došlo do urušavanja prilikom spasavanja.

Rudari su prethodno obavešteni o tome koji od njih će biti izvučen prvi, pa tako, prvo idu psihološki najstabilniji i najiskusniji, za slučaj da nešto krene naopako, a zatim oni slabiji i bolesniji.

Rudari su obučeni u džempere, zbog velike razlike u temperaturi, a nose i naočare za sunce da ne bi oštetili vid. Posle medicinskog pregleda, rudare smeštaju u bolnice na detaljne analize, jer su postavili svetski rekord u vremenu provedenom pod zemljom.

U izvlačenju učestvuje 16 posebno obučenih spasilaca, pripadnika čileanskih specijalnih snaga. Akcija će trajati nekoliko dana.

Spasavanje prati više od hiljadu novinara, ali dozvolu za snimanje izlaska rudara iz okna imaju samo vladin fotograf i čileanska državna televizija, koja emituje prenos izvlačenja praktično uživo, sa zakašnjenjem od 30 sekundi za slučaj da se dogodi nešto nepredviđeno.

Da bi preživeli, rudari, koji su zatrpani na dubini od 625 metara, još od 5. avgusta, morali su da budu krajnje disciplinovani: redovno su spavali, dobijali čistu odeću, tri topla, dobro izbalansirana obroka dnevno, počev od jutarnje kafe, pa sve do sladoleda kao deserta, odnosno dnevno potrebnih 2.200 kalorija.

Upražnjavali su fizičku aktivnost i društvene igre, istovremeno, radeći na pripremama za spasavanje.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво